Negoiță a pus pe tavă clădirea ce aparținea unei școli de stat unei companii private. Cum a fost transformată într-o grădiniță particulară cu taxe uriașe

Vineri, 09 Februarie 2024, ora 21:30
12349 citiri
Negoiță a pus pe tavă clădirea ce aparținea unei școli de stat unei companii private. Cum a fost transformată într-o grădiniță particulară cu taxe uriașe
Robert Negoiță FOTO / Facebook Robert Negoiță

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a dat în folosință timp de nouă ani o clădire a primăriei unei instituții private, cea din urmă făcând profit de pe urma înțelegerii. Clădirea cu pricina aparținea unei școli gimnaziale de sector, însă a ajuns să fie transformată într-o grădiniță privată, asta în timp ce locuitorii sectorului au stat la coadă inclusiv noaptea pentru a prinde un loc la grădinițele de vară de stat, situație amplu dezbătută în spațiul public.

Robert Negoiță a justificat atunci lipsa de locuri prin faptul că unele instituții sunt în reconstrucție și din cauza aceasta nu sunt disponibile locuri. De asemenea, spunea că problema era că educatorii nu vor neapărat cei 250 lei/zi, ci preferă să stea în concediu.

Lipsa unor grădinițe de stat din Sectorul 3 este însă folosită ca argument pentru cedarea unei clădiri unei entități private.

În cursul ultimei ședințe de Consiliu Local, din seara zilei de joi, 8 februarie, la punctul 11 a existat o prelungire a unui contract care a atras atenția consilierilor USR. Decizia era în vigoare din 2015 și trebuia doar semnată pentru următorii doi ani. Aceștia au semnalat în presă situația atipică, și anume de ce să ajungă o clădire destinată unei școli de stat în mâinile unei entități private.

Aceștia au cerut actul prin care se justifica cedarea gratuită a clădirii, dar li s-a răspuns că acestea, fiind arhivate, nu pot fi puse la dispoziția decidenților care urmau să voteze decizia de prelungire.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Actele puse la dispoziție, însă, spun o cu totul altă poveste decât cea care poate fi întâlnită dacă mergem pe Strada Parfumului numărul 31.

Firul cedărilor succesive între instituțiile de învățământ

În primul rând, vedem o colaborare strânsă a Primăriei Sectorului 3 cu două instituții de învățământ, între care una privată, Liceul Teoretic "Mihai Ionescu" și Școala Gimnazială "Barbu Delavrancea", care funcționează sub același acoperiș printr-o unitate de învățământ denumită "Grădinița Parfumului".

Teoretic, în zona respectivă, existau prea multe grădinițe particulare și niciuna de stat. Însă, taxele sunt asemănătoare celor de la privat.

Pe site-ul grădiniței se pot citi și tarifele afișate pentru un an de curs:

Servicii și Taxe

Plata serviciilor este calculată pe zilele de școală din anul școlar și este împărțită în 10 rate egale. Acestea se plătesc împreună cu ratele la taxa de școlarizare.

Școlarizare: Grupa baby: 9.000 ron/an, Grupe 3-6 ani: 7.500 ron/an

Supraveghere în funcție de interval orar: Ora 16.00: 4.375 ron/an, Ora 18.00: 6.125 ron/an

Mesele de asemenea se plătesc, chiar dacă programele guvernamentale prevăd aceste cheltuieli prin lege.

Masa Grupa baby/mică: Mic dejun: 1.050 ron/an; Prânz: 2.450 ron/an; Gustare: 875 ron/an

Masa Grupa mijlocie/mare: Mic dejun: 1.400 ron/an; Prânz: 3150 ron/an; Gustare: 1.225 ron/an.

În nota de aprobare a Școlii Gimnaziale "Barbu Delavrancea" pentru imobilul de pe Strada Parfumului nr. 31 se arată clar că motivația ține de faptul că în zonă sunt prea multe grădinițe private.

Ce promite Liceul Teoretic "Mihai Ionescu" în schimbul folosirii spațiului?

Unitatea de învățământ particulară promite în schimbul folosirii spațiului 12 burse anuale în valoare de 5.000 de lei pentru liceeni. Justificarea instituției private este că beneficiarii sunt din Sectorul 3.

Pe de altă parte, taxele pentru un an de studiu la Liceul Teoretic "Mihai Ionescu" sunt de 7.500 de lei pe an, bursele fiind doar un ajutor. Însă, în acte se vorbește despre acordarea "cu titlu gratuit" a imobilului pentru desfășurarea activității.

De ce ar vrea Școala Gimnazială "Barbu Delavrancea" să cedeze spațiul?

Investițiile lui Robert Negoiță în școlile din sector prin PNRR au fost prezentate la modul general, număr de școli, sume, șamd, cu excepția unui live făcut chiar din incinta școlii gimnaziale. La debutul investițiilor acesta făcut o vizită în interiorul Școlii Gimnaziale „Barbu Delavrancea” (Nr. 73), iar situația instituției de învățământ nu l-a încântat prea tare:

"Școala asta nu-mi place deloc, deloc cum arată, așa că va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare, cu panouri fotovoltaice, cu iluminat led, mult mai eficient, mult mai economic și mult mai bun. Evident că și partea de finisaje și partea termică pe exterior, tâmplăria schimbată pe exterior pentru că e aceea veche, originală, demult, cu lemn stratificat", potrivit B365.ro.

Ce prevede legea

În noua Lege a Educației statul are obligația să asigure, acolo unde este necesar, un cadru, însă nu se specifică nicăieri vreo compensație materială. Pe de altă parte, argumentul prezentat în aprobarea cedării spațiului este exact acela al faptului că sunt prea multe grădinițe particulare în zonă. Legea 198/2023 prevede următoarele aspecte:

"Creşele şi grădiniţele, ca unităţi de educaţie timpurie, fac parte din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar şi oferă copiilor antepreşcolari cu vârste cuprinse între 3 luni şi 3 ani, respectiv copiilor preşcolari cu vârste între 3 şi 6 ani sau aflaţi în situaţia prevăzută la art. 31 alin. (5) servicii integrate de educaţie şi evaluări anuale, în baza cărora se efectuează raportul descriptiv de evaluare referitor la dezvoltarea fizică şi la formarea competenţelor cognitive şi socioemoţionale, prevăzut la art. 99 alin. (1)."

De ce se percep taxe pentru masă este din nou un aspect care nu este conform cu prevederea găsită în lege:

La nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar, se instituie Programul Național „Masă sănătoasă” (PNMS), începând cu 1 ianuarie 2024, care constă într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, conform proiectului de Hotărâre de Guvern privind PNMS, pus în consultare publică de Ministerul Educației.

Cele 450 școli care beneficiază de masă caldă, aprobate prin H.G. nr. 999/2023, sunt incluse automat în Programul Național „Masă sănătoasă”, începând cu 1 ianuarie 2024, pentru a se asigura continuitatea intervenției, conform proiectului, citat de Edupedu.ro.

Acest program a fost anunțat de ministra Educației, Ligia Deca, la începerea anului școlar 2023-2024:

„Rezolvarea unor provocări recurente ale sistemului constituie o prioritate a mandatului meu. Astfel, urmărim ca 1.000.000 de elevi să beneficieze de o masă în fiecare zi la școală”.

Legea mai spune ca orice consorții de unități școlare să fie organizate în mod legal.

Unitatea de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică (PJ) are următoarele elemente definitorii:

a) act de înființare - ordin de ministru/hotărâre a autorităților administrației publice locale sau județene (după caz)/hotărâre judecătorească/orice alt act emis în acest sens și care respectă prevederile legislației în vigoare;

b) dispune de patrimoniu, în proprietate publică/privată sau prin administrare/comodat/închiriere (sediu, dotări corespunzătoare, adresă);

c) cod de identitate fiscală (CIF);

d) cont în Trezoreria Statului;

e) ștampilă cu stema României și cu denumirile corecte ale ministerului educației și cu denumirea exactă a unității de învățământ corespunzătoare nivelului maxim de învățământ școlarizat;

(3) Fiecare unitate de învățământ cu personalitate juridică are conducere, personal și buget proprii, întocmește situațiile financiare, dispunând, în limitele și condițiile prevăzute de legislația în vigoare, de autonomie instituțională și decizională.

Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Reprezentanţii USR au transmis că PSD s-a lăudat că scoate păcănelele din localităţile cu până la 15.000 de locuitori până la finalul acestei luni, dar este o minciună şi de data...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Robert Negoita, #gradinita, #USR , #stiri Robert Negoita