Robert Negoiță, afacerist îngropat în datorii, abandonat de partid și primar anchetat. Portretul unui politician care a luat BAC-ul la 31 de ani

Vineri, 12 August 2022, ora 03:05
15221 citiri
Robert Negoiță, afacerist îngropat în datorii, abandonat de partid și primar anchetat. Portretul unui politician care a luat BAC-ul la 31 de ani
Primarul Sectorului 3 Robert Negoiță a fost implicat de-a lungul anilor în mai multe scandaluri FOTO Facebook / Robert Negoiță

Pornind de jos, cu o firmă de pardoseală, Robert Negoiță a ajuns prin intermediul afacerilor sale să fie unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România și primar al Sectorului 3, aflat la al treilea mandat. Dincolo de aparențe însă, Negoiță este îngropat în datorii, a fost prins cu doctoratul plagiat și este renegat în PSD.

Miercuri, 10 august, Robert Negoiță a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu contractul de salubrizare cu ROSAL GRUP. Conform procurorilor, primarul și-ar fi folosit influența pentru prelungirea nelegală a contractului de salubrizare cu încă zece ani.

În vârstă de 51 de ani, Robert Negoiță începe primele afaceri încă din 1997, pe când avea 25 de ani, la scurt timp după întoarcerea din străinătate. Un an mai târziu, alături de fratele său înființează firma Pro Conform, specializată în produse de pardoseală, iar mai apoi, datorită succesului pe care îl au, cei doi se specializează și pe geamurile de termopan, în plină goană a românilor pentru acest tip de material.

Frații Negoiță au prins boom-ul termopanelor FOTO Wikipedia Commons

Frații ajung apoi să înființeze Conform Group, firmă care își lărgește activitatea și în domeniul hotelier. În 2007, Ionuț și Robert Negoiță inaugurează Rin Grand Hotel, care la vremea respectivă era considerat cel mai mare proiect hotelier din România, cu o capacitate de 1460 de camere și 42 de săli de conferință, restaurante, spa etc. În spatele afacerilor începeau însă să se adune și datoriile către stat. În 2009, din cauza datoriilor de peste 27 de milioane de euro, autoritățile fiscale pun sechestru pe bunurile lui Negoiță, iar în iulie 2011 ANAF scoate la vânzare 58 din cele 60 de apartamente ale primarului pentru a-și recupera banii.

Adoptat de PSD

Robert Negoiță își începe cariera politică în 2004, atunci când se înscrie în PSD. Acesta urcă repede în grade, fiind mai întâi vicepreședinte al organizației de tineret, iar mai apoi, în 2008 este numit secretar al partidului și ajunge pentru prima oară în fotoliul de parlamentar după ce prinde un loc la Camera Deputaților. Acesta a fost înscris pe listele din Teleorman, județ stăpânit în trecut de fostul lider PSD Liviu Dragnea. În 2010 este ales vicepreședinte al PSD în cadrul Congresului Extraordinar, iar mai apoi, în același an, este înscăunat și președinte al PSD Ilfov. Un an mai târziu preia și șefia interimară a organizației PSD Sector 3.

În 2012, în plină glorie USL, Negoiță este desemnat candidat al alianței pentru primăria Sectorului 3 din București, printre susținătorii săi fiind și Victor Ponta, și ajunge pentru prima oară primar. Acesta își menține o poziție solidă în partid până în 2020, când PSD-ul este curmat de probleme interne și începe un întreg război al declarațiilor cu primarul Capitalei de atunci, Gabriela Firea. Anterior, cei doi aveau o relație extrem de apropiată, Firea fiind și cea care a botezat unul dintre copii lui Negoiță.

Gabriela Firea alături de Robert Negoiță, pe vremea când se înțelegeau FOTO Hepta

Totul a pornit după ce acesta din urmă a anunțat că va candida la următoarele alegeri locale din partea lui Pro România, formațiune condusă de Victor Ponta, care și el se afla într-un război cu Firea. Ulterior, Negoiță a făcut în spațiul public numeroase atacuri la Gabriela Firea, criticând modul în care administrează Bucureștiul și acuzând–o de incompetență.

De cealaltă parte, Firea s-a considerat trădată întrucât aceasta miza pe sprijinul stângii la alegerile locale din București și a ripostat la atacuri cu la fel de mult venin, spunând despre Negoiță și Ponta că sunt „teroriști politici, cei care au vrut să îngroape PSD”. Mai mult, Negoiță ajunge să demisioneze din partid și formează alături de Ponta partidul „Pro București 2020”, care era o alianță electorală între Pro România și Negoiță. După demisia din PSD, Negoiță nu a demisionat imediat și din funcția de primar, însă a fost forțat să o facă după o sesizare din partea USR.

Firea îi blochează întoarcerea acasă

La alegerile locale din 2020, Negoiță reușește să câștige cel de-al treilea mandat de primar la Sectorul 3, în timp ce Firea pierde Capitala în favoarea lui Nicușor Dan, marcând astfel ruptura ireparabilă dintre cei doi.

După instaurarea lui Marcel Ciolacu la fruntea PSD, Robert Negoiță a încercat să negocieze cu acesta o întoarcere în partid după ce liderul social-democraților îl invita în septembrie 2020 „să se întoarcă acasă”. Deși, conform unor surse politice, s-ar fi ajuns la o înțelegere astfel încât partidul lui Negoiță și PSD să fuzioneze, Gabriela Firea s-a opus total revenirii. Într-o ședință de partid aceasta a afirmat răspicat că „va merge până în pânzele albe” pentru a împiedica revenirea lui Negoiță în PSD, conform unor surse citate de G4Media.

BAC la 31 ani și doctorat plagiat

La fel ca și alți politicieni, Robert Negoiță a ignorat ani buni studiile și s-a concentrat pe afaceri și politică. „Eram prea preocupat să fac bani decât să mă ocup de școală”, afirma acesta într-un interviu din 2011.

Conform CV-ului personal, Negoiță a absolvit „Examenul Maturității” la 31 de ani, în 2003. Imediat, apare și apetitul acestuia pentru mediul academic, iar în 2004 se înscrie la două facultăți - Facultatea de Drept a Universității Bioterra și Facultatea de Economie a Turismului Intern și Internațional a Universității Româno-Americane. În anul 2000, Universitatea Bioterra a fost implicată într-un scandal uriaș privind eliberarea de diplome și certificate imprimate de Ministerul Educației fără ca Bioterra să aibă dreptul pentru asemenea tipizate.

Negoiță își continuă progresul academic iar în 2012 obține diploma de doctor în Științe Juridice la Academia de Poliția „Alexandru Ioan Cuza”. Edilul se bucură de titulatură doar patru ani, întrucât în 2016 rămâne fără doctorat după ce Comisia de etică a Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza" constata la acea dată că lucrarea sa este un plagiat. Investigația a pornit de la un articol din PressOne, semnat de jurnalista Emilia Șercan, care arăta că lucrarea lui Negoiță „este plagiată de la prima până la ultima frază. Orice înlănţuire de cuvinte din cuprinsul celor 310 pagini ale lucrării care i-a adus titlul de doctor în Ştiinţe Juridice reprezintă munca intelectuală a altcuiva, însuşită de Negoiţă. Teza este copiată integral din surse care sunt disponibile, în marea lor majoritate, pe internet. << Autorul >> nu a folosit ghilimele şi nici nu a indicat sursele de unde a preluat conţinutul”.

Îngropat în datorii

În ciuda succesului din afaceri, Robert Negoiță a adunat datorii la bănci de peste 60 de milioane de euro, conform ultimei sale declarații de avere. Cu toate astea, edilul deține în continuare numeroase terenuri în București și Ilfov, case și spații comerciale. Concret, Negoiță are nu mai puțin de 25 de terenuri, cea mai mare parte în Popești Leordeni, dar și în Voluntari, Afumați, București și Constanța. La acestea se mai adaugă patru case de locuit, un spațiu comercial și alte 4 construcții.

Negoiță nu are mașină și nici bijuterii sau ceasuri, însă a adunat o datorie colosală. Primarul are de înapoiat 61.843.355 de euro către mai multe firme, bănci și primării, printre acestea regăsindu-se Primăria Sectorului 3, Primăria Sectorului 4, Primăria Constanța, Primăria Voluntari, Primăria Popești Leordeni și Primăria Afumați.

La categoria venituri, Negoiță a trecut în declarația de avere indemnizația de primar care i-a adus anul trecut 182.520 de lei (37.000 de euro), adică 15.000 de lei (3.000 de euro) pe lună. În declarația edilului se mai arată și că edilul ar deține părți sociale în societăți comerciale în valoare de 52 de milioane de lei (10.5 milioane de euro). În 2021, Robert Negoiță a mai încasat 13.200 de euro de la Comitetul European al Regiunilor, acolo unde are calitatea de membru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Robert Negoita, #PSD, #Gabriela Firea, #primaria sectorului 3, #marcel ciolacu , #stiri Robert Negoita