Mesaj RO-ALERT în județul Neamț. Care este sursa poluării masive pe râul Bistrița UPDATE

Duminica, 14 Mai 2023, ora 08:16
4188 citiri
Mesaj RO-ALERT în județul Neamț. Care este sursa poluării masive pe râul Bistrița UPDATE
Poluare masivă pe râul Bistrița FOTO ziarpiatraneamt.ro

Autorităţile din Neamţ suspectează o poluare cu ape de mină a râului Bistriţa şi au transmis mesaj RO-Alert în mai multe localităţi.

UPDATE 9.00 Tronsonul cursului de apă afectat avea o lungime de aproximativ 3 kilometri.

"În urma verificărilor preliminare efectuate de SGA în zona Broşteni, s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie. Pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor producerii incidentului şi pentru determinarea impactului asupra râului Bistriţa, s-a constituit o echipă de control care s-a deplasat în teren pentru verificare şi recoltare de probe la faţa locului. De asemenea, un reprezentant al SGA Neamţ s-a deplasat în teren la graniţa cu judeţul Suceava, în punctul Lunca, comuna Borca, pentru verificare şi recoltare probe", a precizat prefectul judeţului Neamţ, Adrian-Vasile Niţă.

Populaţia din comunele nemţene Borca, Farcaşa şi Poiana Teiului a fost avertizată prin RO-ALERT să nu folosească apa din râul Bistriţa pentru adăpatul animalelor şi să evite consumul de peşte din râu.

Știre inițială

„În jurul orei 23.00 am primit informația de la SGA Neamț că pe râul Bistrița a fost observată o modificare a culorii apei (cărămizie), specifică poluării cu ape de mină.

A fost transmis mesaj RO-ALERT de informare cetățenilor din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului.” – au transmis reprezentanții ISU Neamț

Ieri, 13.05.2023, angajații SGA Suceava au observat, în jurul orelor 19:30, că râul

Bistrița, pe raza orașului Broșteni, în zona localității Holda, prezintă o culoare cărămizie specifică poluării cu ape de mină.

Tronsonul de curs de apă afectat are o lungime de aproximativ 3 km. Unda de poluare se deplasează spre județul Neamț.

„În urma verificărilor preliminare efectuate de lucrătorul SGA din zona Broșteni, s-a

constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie.

Pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor producerii incidentului și pentru

determinarea impactului asupra râului Bistrița, s-a constituit o echipă de control care s-a deplasat în teren pentru verificare și recoltare de probe la fața locului.

De asemenea, un reprezentant al SGA Neamț s-a deplasat în teren la granița cu județul Suceava, în punctul Lunca, com. Borca, pentru verificare și recoltare probe.

Au fost anunțați șefii S.V.S.U din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului precum și GNM Neamț, APM si ISU referitor la situația existentă.

S-a constatat că unda de poluare a intrat pe teritoriul județului Neamț în jurul orei 21:30.

După efectuarea analizelor de laborator vom reveni cu informații suplimentare și eventuale măsuri suplimentare.

Populația din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului va fi informată despre aceasta poluare prin ROALERT, pentru a nu folosi apa din râul Bistrița în scopul adăpării animalelor și pentru a evita consumul de pește din râu.” a transmis prefectul Adrian Niță, potrivit stiri-neamt.ro

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#ROALERT, #poluare, #Neamt , #stiri mediu