Rivalitatea dintre două bestii. Conflictul lui Prigojin cu teroristul Igor Ghirkin ar putea aduce beneficii lui Putin

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 09:14
5816 citiri
Rivalitatea dintre două bestii. Conflictul lui Prigojin cu teroristul Igor Ghirkin ar putea aduce beneficii lui Putin
Prigojin și Ghirkin concurează pentru tabăra forțelor pro-război de la Kremlin FOTO Twitter

Disputa recentă dintre liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, și fostul șef al militanților pro-ruse din Donbas, teroristul Igor Strelkov-Ghirkin, deschide o „fereastră de oportunitate” pentru noi conflicte privind influența politică în Federația Rusă, scrie într-un nou raport al Institutului ISW pentru Studierea Războiului.

Analiștii au decis să comenteze disputa dintre cei doi, în urma căreia ”bucătarul lui Putin” i-a oferit fostului șef al miliției pro-ruse „DNR” să vină în Donbas și să conducă unităţile de asalt ale Wagner.

ISW consideră că o astfel de dispută permite noi conflicte de influență politică în Rusia, care vor implica reprezentanți ai grupurilor naționaliste care susțin activ invazia Ucrainei.

Analiștii îi numesc pe Prigojin și Strelkov-Ghirkin printre principalii critici ai modului în care se desfășoară războiul și urmăresc câștigul personal. Fostul șef al militanților „DPR” este un reprezentant al „aripii veteranilor”, iar proprietarul Wagner este un naționalist autoproclamat cu acces la forțele paramilitare.

„Prigojin și Ghirkin concurează probabil pentru tabăra forțelor pro-război de la Kremlin, care sunt reprezentate de politicieni naționaliști deschiși. Atacurile lui Prigojin asupra lui Girkin ar putea aduce beneficii lui Putin.

Prigojin este foarte vizibil în spațiul mass-media din Rusia, și mulți bloggeri militari au răspuns la acest conflict dând vina pe Ghirkin pentru lipsa de experienţă de luptă şi laşitate. Este posibil ca Prigojin să fi încercat să submineze autoritatea lui Ghirkin pentru a câştiga influenţă în spaţiul naţionalist", au adăugat analiştii în raportul lor.

Cu câteva zile mai devreme, Institutul ISW pentru Studierea Războiului a raportat despre declinul autorității lui Evgheni Prigojin la Kremlin pe fondul unei serii de eșecuri militare ale mercenarilor săi la Bahmut. Potrivit analiștilor americani, proprietarul Wagner își pierde influența politică, după ce nu și-a îndeplinit promisiunea de a captura orașul situat prima linie a frontului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Rusia se pregătește să recruteze mai mulți soldați sub contract în timp ce își continuă invazia în Ucraina, încercând să evite, cel puțin pentru moment, o altă recrutare în masă...
#rivalitate, #evgheni prigojin, #igor ghirkin, #beneficii, #Vladimir Putin, #razboi Ucraina , #Rusia