Unde putem afla care clădiri din România sunt sigure în caz de cutremur. Listele bine ascunse de instituțiile publice responsabile

Marti, 13 Februarie 2024, ora 11:20
4143 citiri
Unde putem afla care clădiri din România sunt sigure în caz de cutremur. Listele bine ascunse de instituțiile publice responsabile
Harta cu clădirile rezidențiale cu risc seismic FOTO acasainsiguranta.ro

România, țară cu risc major seismic, are mii de clădiri care s-ar putea prăbuși în cazul unui cutremur major. Totuși cetățenii care vor să afle datele despre clădirile care ar putea fi grav avariate întâmpină probleme la verificarea unor astfel de date.

Problema birocrației apare și în acest caz, românilor fiindu-le extrem de dificil să afle dacă imobilele în care intră, fie ele spitale, școli, instituții publice, magazine sau unități de cazare și restaurante, au autorizație în caz de incendiu sau risc seismic major.

Deși autoritățile ar trebui să se ocupe de verificarea, evidența și consolidarea unor astfel de imobile, datele în acest sens sunt puține sau chiar lipsesc. Informațiile care se găsesc despre problemele clădirilor din România sunt vechi, incomplete, împrăștiate între instituții sau pur și simplu imposibil de descâlcit, scrie euronews.ro.

În București, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic ține, pe site, o evidență a imobilelor care s-ar dărâma în cazul unui seism. Lista cuprinde însă doar clădirile rezidențiale, în cazul instituțiilor publice, datele fiind la ministerele de care acestea aparțin.

”Clădirile, respectiv școlile sau spitalele, sunt instituții, sunt clădiri care sunt administrate de alte instituții, vorbim fie de ministerul educației, sau de primăriile de sector, care administrează școlile, respectiv ministerul sănătății, ministerul transporturilor, primăriile de sector, au, de asemenea, iarăși, în administrare spitale”, a declarat Răzvan Munteanu, AMCCRS.

În cazul spitalelor, Ministerul Sănătății nu are publică o listă specială, la nivel local sau național, în care să figureze explicit clădirile cu probleme. Singurele date sunt cele care se găsesc în Masterplanul Regional de Servicii de Sănătate. Acolo, în loc de nume, spitalele sunt trecute cu un cod.

Ministerul Educației are o listă cu școlile cu risc seismic, dar acesta nu poate fi accesată direct de pe pagina de pornire a site-ului. Anul trecut, Ministerul Educației anunța că va actualiza, în fiecare vineri, lista instituțiilor de învățământ care s-ar transforma în ruine în cazul unui cutremur major.

Informațiile se află pe un link special, obținut de Euronews de la serviciul de presă al ministerului. Documentul are peste 2.300 de pagini și a fost actualizat ultima oară în octombrie anul trecut. În el sunt cuprinse și școlile care nu au probleme.

Informații despre riscul seismic al unora dintre clădiri se găsesc și pe site-ul ministerului Dezvoltării, dar pentru o parte dintre județele țării.

Cele mai concrete date pe care le pot consulta românii sunt pe site-uri făcute de organizații neguvernamentale care au prelucrat datele din listele oferite de autoritățile statului. Un exemplu este aici, pe platforma ”Acasă în siguranță”, a organizației Code for Romania, care însă prezintă tot datele legate de clădirile rezidențiale.

Organizația își propune să ajute în cazul unor pentru probleme „pe care nu mai putem aștepta să le rezolve statul”.

În aceea ce privește riscul la incendiu, datele sunt mai clare și mai ușor de găsit. Fiecare inspectorat județean pentru situații de urgență are pe site o listă cu clădirile care au această autorizație.

De la hoteluri, restaurante sau centre comerciale, până la birouri și instituții publice. Nu este clar însă care este situația clădirilor care nu figurează pe site.

Instituțiile care eliberează permise auto, pașapoarte, buletine de identitate au program normal de muncă în perioada 1-6 mai
Instituțiile care eliberează permise auto, pașapoarte, buletine de identitate au program normal de muncă în perioada 1-6 mai
Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au anunţat că serviciile care eliberează permise de conducere, paşapoarte, cărţi de identitate au program normal cu publicul în 29 şi...
Cutremur în România, dis-de-dimineață, în duminica Floriilor. Ce magnitudine a avut seismul
Cutremur în România, dis-de-dimineață, în duminica Floriilor. Ce magnitudine a avut seismul
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) anunță că un cutremur cu magnitudinea 3,3 s-a produs duminică dimineața, 28 aprilie, la ora 6:43, în zona...
#risc seismic, #cladiri risc seismic, #seism Romania, #cutremur Romania, #cladiri rezidentiale, #cladiri publice, #institutii publice, #sedii institutii publice , #cutremur