Risc ridicat de avalanșă în Munții Făgăraș. Avertismentul salvamontiștilor

Duminica, 23 Ianuarie 2022, ora 23:54 1607 citiri
Risc 4 de avalanșă în Munții Făgăraș, la înălțimi de peste 1.800 de metri

Salvamontiştii anunţă că în Munţii Făgăraş, la altitudini mari, de peste 1.800 de metri, riscul de producere a unor avalanşe este foarte ridicat, cotat la gradul 4 din 5, existând posibilitatea declanşării unor avalanşe de dimensiuni medii şi pe alocuri mari.

„La peste 1.800 de metri s-au înregistrat ninsori însemnate cantitativ în ultimele 24 de ore, îndeosebi pe versanţii nordici, iar în partea superioară a stratului întâlnim un strat nou depus de pulver”, este mesajul salvamontiștilor.

Salvatorii avertizează că ninsorile vor continua și în perioada următoare.

„Pe fondul vântului intens din apropierea crestelor, o mare parte din zăpadă a fost spulberată şi depusă pe văi şi în zonele adăpostite, îndeosebi pe versanţii sudici şi estici. În profunzime, sub stratul de zăpadă pulver, se întâlneşte stratul vechi, îngheţat și stabilizat. Riscul declanşării avalanşelor este mare (4). Declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari este posibilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare a stratului care să angreneze stratul recent de pulver”, transmite duminică seară Salvamont Braşov.

La altitudini mai mici de 1200 de metri, riscul de avalanşă este moderat, cotat la gradul 2.

Conform Dispeceratului Naţional Salvamont, peste 550 de salvamontiştii din întreaga ţară care acţionează pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, pe traseele turistice şi în cabinetele medicale ale bazelor şi posturilor Salvamont, au intervenit, duminică, la peste 110 accidente montane.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News