Risc mai mare pentru a face atac vascular cerebral: Oamenii cu unele grupe de sânge

Vineri, 02 Septembrie 2022, ora 06:12
8013 citiri
Risc mai mare pentru a face atac vascular cerebral: Oamenii cu unele grupe de sânge
Risc mai mare de AVC pentru persoanele cu grupa de sânge A FOTO: Neuroscience

Oamenii de știință conduși de o echipă de la Universitatea de Medicină din Maryland, Statele Unite, au realizat un studiu important de mare amploare în care au analizat legătura dintre grupele de sânge și accidentul vascular cerebral (AVC).

Experții au constatat că persoanele care au grupa sanguină A pot avea un risc mai mare de producere a unui AVC, înainte de vârsta de 60 de ani.

Cercetarea, care a fost publicată în revista Neurology pe 31 august 2022, arată că riscul crescut de accident vascular cerebral precoce în rândul persoanelor cu grupa de sânge A este doar marginal și nu reprezintă un motiv de îngrijorare, potrivit IFL Science.

”Acest studiu ridică o întrebare importantă care necesită o investigație mai profundă a modului în care tipul grupei noastre de sânge predeterminat genetic poate juca un rol în riscul de accident vascular cerebral precoce”, a spus Mark Gladwin de la Universitatea Maryland din Statele Unite.

Mister descifrat la Marea Piramidă din Egipt: Descoperire după 4.500 de ani VIDEO

Echipa a efectuat meta-analiza a 48 de analize anterioare privind genetica și accidentul cerebral vascular la persoane cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, implicând un total de 17.000 de pacienți cu AVC și aproape 600.000 de oameni sănătoși care nu au avut niciodată un AVC.

Cercetarea a inclus oameni din America de Nord, Europa, Japonia, Pakistan și Australia. După ajustarea legată de sex și alți factori care pot afecta riscul, experții au găsit că persoanele cu grupa de sânge A aveau un risc cu 18% mai mare de a avea un AVC precoce decât celelalte persoane cu alte grupe de sânge, în timp ce oameni cu grupa de sânge 0 (zero) aveau un risc cu 12% mai mic de a avea un AVC.

Cu toate astea, această relație nu a mai fost găsită atunci s-au analizat AVC-urile cu debut tardiv după vârsta de 60 de ani. În schimb, au descoperit că atât AVC-urile cu debut precoce, cât și cele cu debut tardiv (peste 60 de ani) au avut mai multe șanse la cei cu grupa de sânge B, în comparație cu ceilalți.

Cum poți trăi mai mult: Un lucru făcut regulat previne mortalitatea prematură, susțin experții americani

Natura acestor legături dintre AVC și grupa de sânge A, cu risc precoce mai mare de AVC, nu este pe deplin înțeleasă de medici și cercetători. Ei bănuiesc că ar putea avea legături cu dezvoltarea cheagurilor de sânge care au efect asupra AVC-urilor, cauzate de blocarea fluxului sanguin spre creier.

”Încă nu știm de ce grupa de sânge A ar prezenta un risc mai mare, dar probabil că are ceva de-a face cu factorii de coagulare a sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge”, a spus Steven Kittner, co-autor al studiului de la Universitatea Maryland.

Să menționăm faptul că pe plan mondial, procentul principalelor grupe de sânge este următorul: 0 (zero) – 42%, A -31%, B-15%, AB-5 %, iar în România: A-41%, 0 -34%, B-19%, AB-6%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#risc accident vascular cerebral, #accident vascular cerebral, #AVC, #grupe sange, #grupe sange sanatate , #stiri sanatate