Cum să-ți menții rinichii sănătoși: O băutură previne și reduce mult bolile renale

Sambata, 04 Iunie 2022, ora 06:02
13677 citiri
Cum să-ți menții rinichii sănătoși: O băutură previne și reduce mult bolile renale
Cafeaua previne și reduce riscul de boli renale FOTO: Nestasia

Un studiu recent, care a fost publicat pe 5 mai 2022 în revista Kidney International, și realizat de cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine din Statele Unite, a descoperit un factor care reduce riscul de boli renale. Acest lucru s-a constatat la persoanele care au băut orice cantitate de cafea în fiecare zi.

Riscul de leziuni renale acute (AKI) a fost scăzut cu 15% pentru cei care au consumat zilnic cafea, iar cele mai mari reduceri s-au observat la grupul care a băut două-trei cești (un risc cu 22-23% mai mic), potrivit Catch News.

”Știm deja că, consumul de cafea în mod regulat a fost asociat cu prevenirea bolilor cronice și degenerative, inclusiv diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și bolile hepatice. Putem adăuga acum o reducere a riscului de AKI la lista tot mai mare de beneficii pentru sănătate dat de cofeină”, a spus Chirag Parikh, profesor la Universitatea de medicină Johns Hopkins din Statele Unite.

AKI, așa cum este descris de Fundația națională pentru rinichi, este un ”episod brusc de insuficiență renală sau afectarea rinichilor care are loc în câteva ore sau zile”. Acest lucru face ca ”deșeurile” să se acumuleze în sânge, îngreunând rinichii să mențină un echilibru corect al fluidelor din organism.

Cea mai bună gustare pentru creier: Două alimente ce îți stimulează mintea, fără pierderea memoriei

Simptomele AKI diferă în funcție de cauză și pot include: prea puțină urină care este eliminată de organism, umflarea picioarelor și gleznelor și în jurul ochilor, oboseală, dificultăți de respirație, confuzie, greață, dureri în piept, iar în cazuri severe, convulsii sau chiar comă.

Tulburarea este observată cel mai frecvent la pacienții spitalizați ai căror rinichi sunt afectați de stres și complicații medicale și chirurgicale.

Cafea cu zahăr sau fără, cum este mai bine: Care reduce riscul de deces prematur?

Cercetătorii au evaluat 14.207 de adulți recrutați între 1987 și 1989, cu o vârstă medie de 54 de ani. Participanții au fost chestionați de șapte opri de-a lungul a 24 de ani, vizavi de numărul de cești de cafea consumate zilnic.

S-a constatat un risc mai mic de AKI cu 15% pentru participanții care au consumat orice cantitate de cafea, iar cei ce au băut 2-3 căni zilnic au avut un risc cu 22-23% mai mic față de cei care nu au servit deloc.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#rinichi, #boli renale, #rinichi afectiune tratament, #prevenire boli renale, #boli rinichi, #cafea, #cafea beneficii, #cafea bauta zilnic , #stiri sanatate