De ce se ridică tot mai multe restricții acum și anterior nu a fost posibil. Medic: ”Cele două griji ale noastre aproape că nu mai există”

Duminica, 20 Februarie 2022, ora 23:55
7979 citiri
De ce se ridică tot mai multe restricții acum și anterior nu a fost posibil. Medic: ”Cele două griji ale noastre aproape că nu mai există”
Responsabilitatea se mută de la stat la cetățeni FOTO Pixabay

Tot mai multe țări anunță de câteva săptămâni relaxarea măsurilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, fenomen peste care s-au suprapus cifre record în privința noilor infectări, inclusiv în rândul persoanelor vaccinate.

Astfel, s-au iscat discuții în spațiul public, voci care se întreabă de ce ultimii doi ani au fost marcați de restricții dure și lockdown-uri, dacă într-un final s-a ajuns la relaxare masivă deși sunt înregistrate în continuare multe cazuri.

Medicul Marius Geantă, fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat pentru Ziare.com de ce se ridică tot mai multe măsuri restrictive acum și de ce acest lucru nu a fost posibil anterior.

”Rata mare de vaccinare și faptul că Omicron, la persoanele vaccinate cu trei doze, cauzează forme ușoare de boală, fac ca principalele două griji pe care le aveam în legătură cu pandemia, și anume să nu ducă la decesul unui număr mare de oameni și să nu aglomereze într-un timp foarte scurt spitalele, deci cele două griji ale noastre, aproape că nu mai există. Repet, vorbim despre Vest. De aceea s-au și luat aceste măsuri. Avem un număr foarte mare de infectări, dar o presiune foarte mică la nivelul spitalelor și o mortalitate net mai mică”, explică Marius Geantă.

Medicul mai arată că, în România, rata de vaccinare rămâne totuși foarte scăzută comparativ cu restul statelor europene, drept urmare consideră că vor fi necesare ”precauții mai mari”.

”În legătură cu purtarea măștii, eu cred că nu ar trebui să o vindem public ca o măsură de relaxare, ci ar trebui să o normalizăm cumva, să fie o măsură de protecție la nevoie. Mie mi-a plăcut conduita ministerului Sănătății din Italia, care spune nu mai este obligatorie purtarea măștii pe stradă dacă ești singur sau cu cei cu care locuiești, dar recomandarea e să ai masca în buzunar și dacă mergi într-o aglomerație să o pui”, mai spune Marius Geantă.

Mutarea responsabilității de la stat la cetățean

Marius Geantă mai susține că începe o nouă etapă, una în care responsabilitatea este transferată de la stat către cetățeni, ceea ce este normal în contextul conviețuirii cu virusul.

”Noi acum suntem într-o etapă în care statele vin și spun: de acum e mai degrabă treaba voastră, a cetățenilor, cum vă apărați de SARS-CoV-2. Avem multe exemple în România ce vizează oameni care nu au respectat restricțiile, care s-au opus purtării măștii, care au refuzat vaccinarea în număr foarte mare. Deci cred că despre asta este momentul actual, despre mutarea responsabilității de la nivelul statului la nivelul fiecărui cetățean.

Are sens pentru că e parte din ideea de a învăța să trăim cu virusul. A învăța să trăim cu virusul nu înseamnă să ne întoarcem la situația din ianuarie 2020, ci înseamnă să introducem în comportamentul nostru niște elemente pe care le-am învățat în acești doi ani de zile”, concluzionează Marius Geantă.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#ridicare restrictii, #Covid 19, #tulpina omicron , #coronavirus