Cum afectează pandemia rezultatele școlare ale copiilor. ”Impactul asupra lor abia acum începe să fie măsurat”

Luni, 14 Februarie 2022, ora 03:05
2924 citiri
Cum afectează pandemia rezultatele școlare ale copiilor. ”Impactul asupra lor abia acum începe să fie măsurat”
Copiii ajung să aibă probleme privind calitatea vieții și readaptarea la colectivitate FOTO: pexeles.com

Cercetările au demonstrat că varianta Omicron nu dă forme grave de boală la copii. Însă ei sunt afectați în alt mod, iar acest lucru îi îngrijorează pe experții în sănătate publică.

Studiile au arătat că este afectată sănătatea lor fizică, mentală sau socială, iar acest lucru interferează cu anumite aspecte ale vieții de zi cu zi cum ar fi școala, munca sau relațiile cu ceilalți copii și chiar cu profesorii lor, potrivit unui articol publicat în medpagetoday.com. Toate acestea sunt persistente pentru o durată de minim 12 săptămâni de la faza acută a bolii COVID-19.

Medic: ”Impactul pandemiei asupra copiilor abia acum începe să fie măsurat”

Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a explicat cum, deși COVID-19 în general și varianta Omicron a virusului, în special, nu ar afecta copiii, aceștia ajung totuși să aibă probleme privind calitatea vieții și readaptarea la colectivitate.

”Evident că numărul de cazuri total fiind mai mare și transmiterea în școli și grădinițe este mai accentuată față de precedentele valuri. Iar acest lucru contribuie la un număr mai mare de cazuri în rândul copiilor. Dar, deși - aici vorbim de statistică - se selectează un număr mai mare de internări și cazuri care au nevoie de terapie intensivă, nu se poate vorbi, până acum, că varianta Omicron ar da forme mai grave de boală la copii.

De-a lungul pandemiei, populația reprezentată de copii a fost mai ferită de infecție dar impactul asupra lor abia acum începe să fie măsurat”, a explicat specialistul pentru Ziare.com.

”Acest lucru se reflectă în capacitatea mai mică de concentrare, de învățare”

Doctorul a explicat și de ce copiii au rezultate tot mai slabe la școală. ”Un prim indicator este reprezentat de rezultatele școlare. Dar aici vorbim pe mai multe paliere”.

”În primul rând, un copil care se infectează trebuie să stea acasă. Inevitabil, își întrerupe cursurile, iar dacă vorbim despre faptul că forma de boală este ușoară, aceasta este comparată cu situațiile în care este nevoie de ATI.

Dar la nivel individual calitatea vieții scade la copiii infectați și nu vorbim doar de faza acută de o săptămână, 10 sau 14 zile ci se constată și la două luni, de exemplu. Iar aceasta se reflectă în capacitate mai mică de concentrare, de învățare, de asimilare a informațiilor.

Aici nu vorbim numai despre faptul că un copil infectat trebuie să iasă din colectivitate pentru o perioadă de timp ci și despre afectarea lui din punctul de vedere al performanței școlare pe o perioadă mai lungă.

Pur și simplu nu se simte bine, calitatea vieții este mai mică decât ar trebui, la care se adaugă și componenta aceasta a stigmatizării care se întâlnește destul de des în comunitățile de copii.

Această stigmatizare a copiilor bolnavi, o știm de dinainte de pandemia de COVID-19, mai ales în cazul celor cu boli cronice”, a mai spus președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Specialistul este de părere că aici ”un rol important au educatorii, profesorii, pentru a asigura o reintegrare firească a copiilor cu COVID, după perioadele de izolare sau de carantină”.

”Ar fi trebuit pus la punct un sistem de învățare on-line, în acești doi ani”

”De asemenea, o altă problemă, legată de acest subiect o constituie faptul că școlile au fost închise pentru perioade mari de timp în care cursurile s-au mutat on-line, dar fără a avea, din păcate, o infrastructură de predare în acest sistem deși ar fi permis, cred, realizarea acestui lucru în acești doi ani.

În acest fel a scăzut, destul de mult dar neuniform, calitatea actului didactic. Pe de o parte copiii nu au mai avut acces la un act educațional de calitate iar, pe de altă parte, au avut de suferit din cauza izolării.

Pentru unii copii, probabil este plăcut să stea acasă, cu părinții, dar să nu se întâmple acest lucru mai multe luni la rând, cum am experimentat în România”.

Ce soluții sunt pentru remedierea acestor probleme

Specialistul în sănătate publică spune că ”ideea aceasta de școală remedială are foarte mult sens dacă este făcută așa cum trebuie. Este clar că, în acești doi ani, indiferent în ce clasă erau copiii, asimilarea cunoștințelor nu s-a făcut așa cum trebuia în mod normal și cumva acestea trebuie să fie recuperate.

Este o provocare mai ales pentru că pandemia nu s-a terminat. Numărul de cazuri de îmbolnăviri la copii, în valul Omicron, este destul de mare. Nu mai vorbim despre școli închise ci despre un absenteism care în unele situații poate fi masiv pentru că în unele clase copiii sau cadrele didactice se infectează.

Astfel este nevoie de foarte multă atenție din partea educatorilor, a profesorilor dar și a părinților pe componenta aceasta de igienă mentală, de a încerca să empatizezi cu copilul, să înțelegi prin ce stare trece pentru că nu merge la școală, pentru că poate i se pare prea greu atunci când se întoarce la cursuri, fizic. Trebuie șă îi acorzi mai mult timp pentru că altfel, aceste fenomene se vor accentua”.

Conform raportului privind pandemia în România, publicat vineri, 11 februarie, dintre cele 22.737 de teste pozitive, 3,485 erau copii și adolescenți din categoria de vârstă 0-19 ani.

De asemenea, din totalul pacienților internați (10.800), 736 sunt minori, 719 fiind internați în secții, cu 23 mai puțin decât în ziua anterioară și 17 la ATI, cu 4 mai puțin decât în ziua anterioară.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#rezultate scolare copii covid, #copii afectati covid, #Omicron copii, #scoala online, #izolare copii , #stiri invatamant
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Într-adevăr, "Ar fi trebuit pus la punct un sistem de învățare on-li