Mircea Miclea, fostul ministru al Educației: ”Unde sunt bani, sunt meditații, sunt rezultate mai bune la Evaluarea Națională”

Vineri, 24 Iunie 2022, ora 13:37
2508 citiri
Mircea Miclea, fostul ministru al Educației: ”Unde sunt bani, sunt meditații, sunt rezultate mai bune la Evaluarea Națională”
Elevul susține examenul de Evaluare Națională FOTO: Adevarul.ro

Peste 82% dintre elevii care au susțiunut Evaluarea Națională în 2022 au luat medii peste 5. Este un procent care a ajuns pentru prima dată peste nivelul de dinaintea introducerii camerelor de luat vederi în sălile de examen, în condițiile în care vine după doi ani de pandemie și școală online.

Într-o analiză pentru Edupedu.ro, profesorul Mircea Miclea, fost ministru al Educației arată că “ce nu au putut cosmetiza rezultatele de la Evaluarea Națională este o diferență mult prea mare, care nu poate fi ascunsă oricât ai calibra subiectele, și anume diferența dintre mediul rural și mediul urban. Copiii din mediul rural au obținut de trei ori mai multe medii sub 5 decât cei din urban”. Pe de altă parte elevii din orașe au luat de zece ori mai multe medii de 10 față de copiii de la sate.

Rezultatele reflectă efortul părinților de a susține meditațiile copiilor

Fostul ministru consideră că ”rezultatele reflectă efortul făcut de părinți de a asigura meditații”.

”Acolo unde părinții au avut resurse să susțină meditațiile, s-au obținut rezultate mai bune, vezi de pildă București, Cluj, județele din vestul țării, Prahova, județele bogate.

Acolo însă unde nu au existat resurse sau au existat resurse mai puține pentru meditații, de pildă în Covasna, Harghita, județele din Câmpia Bărăganului, rezultatele au fost mai slabe. Și mai simplu spus: acolo unde sunt bani, sunt meditații, sunt rezultate mai bune. Acolo unde e sărăcie sunt meditații mai puține și rezultate mai slabe. Din păcate, banii fac diferența”, a spus Mircea Miclea.

Specialistul consideră însă că ”diagnosticul sistemului trebuie pus mai degrabă uitându-ne la ce face efectiv sistemul, nu părinții cu resursele lor suplimentare; adică să ne uităm la rezultatele din mediul rural”.

”Acolo s-a văzut impactul statului, impactul complet al sistemului de stat. Deci dacă ne uităm la ce face statul pentru educație, scoțând din ecuație părinții cu resursele lor, trebuie să ne uităm la rezultatele din rural. Acolo este exclusiv impactul statului”, arată expertul.

Profesorul vede ca o soluție ca ”banii din PNRR – care deocamdată nu au fost accesați, deci esențialmente nu există în sistem efectiv – să fie dirijați în primul rând spre mediul rural, la nivel primar și gimnazial, în diverse forme, nu numai ca logistică (nu doar că punem table interactive), ci poate prin suplimentarea salariilor profesorilor, prin bonusuri pentru profesori, pentru a crea mai multe oportunități în mediul rural”.

”Ce este clar este că dacă statul nu face nimic, din păcate în mediul rural nu există resurse din familii ca să facă restul. Acolo trebuie dirijat efortul masiv”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
#rezultate evaluare nationala 2022, #Mircea Miclea, #meditatii, #rural, #urban , #rezultate evaluarea nationala