Cum funcționează "Metoda 1-3-5": Te ajută să duci cu bine la capăt toate lucrurile pe care trebuie să le rezolvi într-o zi

Miercuri, 07 Februarie 2024, ora 14:17
4248 citiri
Cum funcționează "Metoda 1-3-5": Te ajută să duci cu bine la capăt toate lucrurile pe care trebuie să le rezolvi într-o zi
Persoană care face planuri pentru o zi FOTO Pixabay

Indiferent de tipul de obiective zilnice și de tehnicile pe care le folosești pentru a le realiza, probabil începi cu o listă de sarcini.

Să știi cum să faci lista de sarcini este primul pas esențial pentru a fi productiv, deoarece ai nevoie de ea pentru a trece la alte etape de planificare.

Încearcă să folosești regula 1-3-5 o perioadă și vezi cum funcționează acest sistem de sarcini pentru tine.

Care este regula 1-3-5?

Regula 1-3-5 recunoaște faptul că într-o zi tipică, pur și simplu nu ai timp să faci totul. Ceea ce poți face în mod rezonabil este o sarcină majoră, trei sarcini de dimensiuni medii și cinci sarcini mici.

Acestea pot fi legate între ele sau pot fi separate. De exemplu, o sarcină mare ar putea fi plata impozitelor, care nu are legătură cu cele trei sarcini de dimensiuni medii: cumpărarea de alimente, pregătirea pentru o întâlnire la locul de muncă și cumpărarea unui cadou pentru ziua de naștere a unui prieten.

Sarcinile mici pot fi orice, de la răspunsul la e-mailuri până la pregătirea hainelor pentru o săptămână, în funcție de ceea ce consideri mare, mediu și mic.

Regula poate fi aplicată și la sarcini majore

La fel, regula poate fi aplicată și la sarcini majore și poate implica gruparea acestora în liste mai mici, scrie lifehacker.com.

Să zicem că planifici o vacanță. Regula 1-3-5 te poate ajuta să împarți tot ce trebuie să faci. Sarcina mare poate fi rezervarea zborurilor și a cazării la hotel. Cele trei sarcini de dimensiuni medii ar putea fi obținerea biletelor pentru ceea ce vei face în timpul șederii, cumpărarea de lucruri de care vei avea nevoie și găsirea unei persoane care să aibă grijă de animalele de companie. Sarcinile mici pot fi orice, de la stabilirea unui mesaj de "Out of Office" la trimiterea itinerarului prin e-mail.

Cum să folosești regula 1-3-5 pentru a fi productiv

Începe fiecare zi prin a-ți face o listă de sarcini, apoi examinează-o și identifică orice lucru deosebit de urgent.

Din această grupă, identifică o sarcină mare, trei de dimensiuni medii și cinci mici. Aceasta este lista ta de sarcini pentru ziua respectivă. Recunoașterea de la început că nu poți și nu vei reuși să faci totul într-o singură zi te ajută să te concentrezi asupra a ceea ce poți și vei face, în loc să te stresezi în privința restului, pe care îl amâni pentru mâine.

Apoi, blochează timp în calendarul tău pentru fiecare sarcină.

Dă fiecărei sarcini pe care trebuie să o faci într-o zi un timp desemnat în calendarul tău și ia în considerare să-ți acorzi mai puțin timp decât crezi că ai nevoie pentru fiecare, pentru a înfrânge Legea lui Parkinson, care sugerează că vei pierde timp dacă îți oferi prea mult timp pentru orice.

Odată ce ți-ai planificat ziua, începe cu acea sarcină mare.

Abordarea de a rezolva sarcina mare prima dată îți va oferi un sentiment de realizare când o închei, propulsându-te către acele sarcini de dimensiuni medii și mici. În plus, este logic că responsabilitatea majoră va dura cel mai mult timp și resurse, așa că rezolvând-o prima asigură că ai timpul și resursele necesare pentru ea.

Fii flexibil

Sarcini sau responsabilități neașteptate apar tot timpul și s-ar putea să nu se încadreze ușor în categoriile 1-3-5. Poate că nu vei reuși să termini una dintre sarcinile tale pentru ziua respectivă. Scopul nu este să te critici sau să fii extrem de strict cu tine însuți. Mai degrabă, este să te ajute să te simți mai puțin copleșit de volumul mare de lucruri pe care trebuie să le faci, să le prioritizezi și să faci mai multe în fiecare zi. Dacă ceva nu este rezolvat, asigură-te că îl pui din nou pe listă în ziua următoare și continuă.

Ucraina ar trebui să folosească pachetul de ajutor american ca și cum ar fi ultimul pe care îl va primi. „Nu se știe cine va fi în funcție în ianuarie”
Ucraina ar trebui să folosească pachetul de ajutor american ca și cum ar fi ultimul pe care îl va primi. „Nu se știe cine va fi în funcție în ianuarie”
Analiștii militari spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari, ca și cum ar fi ultimul pe care țara l-ar primi,...
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
#rezolvare, #lista, #metoda, #prioritati , #stiri magazin