Încă un impostor în vizorul SSPR: Vasile Bran - membru în Marea Adunare Națională în decembrie 1989 - e „revoluționar cu rol determinat”

Luni, 18 Iulie 2022, ora 03:25
10580 citiri
Încă un impostor în vizorul SSPR: Vasile Bran - membru în Marea Adunare Națională în decembrie 1989 - e „revoluționar cu rol determinat”
Vasile Bran era membru în Marea Adunare Națională în Decembrie 1989 și, totuși, deține certificat de revoluționar.

Cazul fostului deputat Vasile Bran – ales membru în Marea Adunare Națională în 1987, apoi în Parlament din partea FSN după 1989 – e paradigmatic pentru cohortele de așa-ziși „revoluționari cu rol determinant” care au beneficiat de bani și privilegii, deși în decembrie 1989 erau de cealaltă parte a „baricadei” în rândurile fruntașilor comuniști.

Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR) va lua în discuție retragerea certificatului de revoluționar cu rol determinant al lui Vasile Bran, un parlamentar cu state vechi în Casa Poporului.

Ales deputat pe data de 18 iunie 1990 în circumscriptia electorala nr. 8 Brașov din partea FSN, Vasile Bran a făcut parte din Comisia pentru industrie și servicii și a lucrat la Legea privatizării.

În 1992 a schimbat FSN-ul cu PD-ul și a obținut un nou mandat de parlamentar până în 1996. Din 1996 până în 2004 a mai făcut parte din două legislaturi.

De pe sinteza activității parlamentare rezultă că din 1992 până în 2004 Vasile Bran a avut 8 luări de cuvânt și 16 propuneri legislative (din care 2 promulgate ca legi), ceea ce înseamnă că – deși n-a fost un deputat prodigios – merită pensie specială.

Pe lângă indemnizația de fost parlamentar, Vasile Bran beneficiază de un venit de 2.000 de lei ca „revoluționar cu rol determinant”.

Pus de comuniști „peste” Ceaușescu direct de la turnătorie

Dar cine era Vasile Bran și ce anume făcea la Revoluție? Ziare.com a aflat pe surse că Vasile Bran era și „ales” și înainte de 1989, dar în Marea Adunare Națională.

Două evenimente majore l-au prins pe Vasile Bran în această calitate, adică de membru în singurul for care era – teoretic – deasupra lui Nicolae Ceaușescu:

* Revolta muncitorilor de la Brașov începută pe 14 noiembrie 1987, cu zi înainte ca Vasile Bran să fie ales în Marea Adunare Națională, el fiind șef la atelierul de topitorie-turnătorie la Întreprinderea „Tractorul”.

* Revoluția din Decembrie 1989, când n-a mișcat niciun deget în calitate de membru al Marii Adunări Naționale atunci când dictatorul a hotărât ca forțele de represiune să tragă cu muniție de război împotriva manifestanilor, celebrul ordin „Radu cel Frumos”.

Cu alte cuvinte, la Vasile Bran și la alții ca el se referea Nicolae Ceaușescu atunci când striga la proces: „Voi răspunde doar în fața Marii Adunări Naționale”.

Cum este greu de crezut că fostul dictator intenționa să schimbe Tribunalul Militar Special de la Târgoviște cu unul din care făceau parte revoluționari precum Vasile Bran, este calitatea ultimului de luptător cu merite deosebite împotriva comunismului e pusă sub semnul întrebării.

Sesizarea de retragere a certificatului de revoluționar al lui Vasile Bran a fost întocmită de Doru Mărieș, președintele Asociației „21 Decembrie 1909”, în colaborare cu revoluționarul Marian Moroșanu, cel care a inițiat proiectul de lege prin care foștii membri ai PCR, precum și cei care au făcut parte din Gărzile Patriotice, din Armată, din Miliție și din Securitate să nu poată beneficia de privilegii de revoluționari, știut fiind că mulți au obținut astfel de certificate în mod fraudulos.

Odată cu pierderea acestui certificat, se pierd și anumite drepturi conferite prin lege, cum ar fi:

  • prioritate la închirierea şi cumpărarea de locuinţe din fondul de stat,
  • acces gratuit la tratament şi consultaţii în spitalele şi policlinicile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Apărării Naţionale,
  • medicamente gratuite,
  • acces gratuit la sanatorii şi baze de tratament aparţinând Ministerului Sănătăţii.

Cum se desfășoară procedura de retragere a certificatului de revoluționar

Ca procedură, o comisie din SSPR primește sesizarea și va verifica dosarul de revoluționar a lui Vasile Bran: unde a fost la Revoluție, ce a declarat el că a făcut ca să poată fi încadrat la „merite deosebite” și, mai important, dacă povestea lui este confirmată și de alte persoane. În baza analizei, Comisia de la SSPR va lua o decizie – de retragere sau de menținere a certificatului – atacabilă în instanță fie de Vasile Bran, fie de autorii sesizării.

Partea cu banii și privilegiile obținute deja de Vasile Bran în tot acest timp este mai complicată: pentru a restitui sumele de care a beneficia este nevoie de formularea unei cereri pe care tot instanța o va admite sau o va respinge.

Cine sunt impostorii pe cale să rămână fără certificate de revoluționari

Până acum, printre cei cărora SSPR le-a anulat certificatele de revoluționar – dar instanța va avea ultimul cuvânt – se numără:

  • Ion Iliescu, fost președinte al României: „În acest sens, în unanimitate s-a decis de către membrii Comisiei art. 49 transmitarea către Serviciul Juridic a unui exemplar din prezentul Proces-Verbal, în vederea demarării acțiunii de anulare a certificatului în instanța de contencios administrative, iar ulterior pronunțării de către instanță a hotărârii judecătorești de anulare, transmiterea unei adrese către Serviciul pentru revoluționari în vederea retragerii titlului”, se arată în documentul SSPR. Decizia a fost luată în unanimitate, după ce au fost verificate documentele și s-a constatat că Ion Iliescu nu a întrunit condițiile pentru a acest certificat.
  • Vasile Blaga: „Domnul Vasile Blaga în perioada 14-25 decembrie 1989 nu a mobilizat şi nu a condus grupuri sau mulţimi de oameni, nu a construit şi nu a menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, nu a ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi nu a apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde s-a luptat pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, scrie în documentul SSPR.
  • Silvian Ionescu, fost șef al Serviciului din Direcția I a din Centru de Informații Externe al Securității, a primit titlul de „luptător pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 – luptător cu rol determinant”, doar pentru că a părăsit sediul DIE și s-a plimbat prin București, în Piața Universității.
  • Alexandru Arșinel: „Se constată că domnul Alexandru Arşinel nu îndeplineşte condiţia pentru a deţine Certificatul – LRD (Luptător cu Rol Determinant – n.r.), în sensul că în perioada 14-22 decembrie 1989 nu a avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, nu şi-a pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, nu a ocupat şi nu a apărat obiectivele de importanţă deosebită”
  • Cornel Dinu, fost milițian și apoi antrenor: Dinu a declarat că a fost pe străzi alături de revoluționari în București, în seara zilei de 21 decembrie 1989. Dinu a mai susținut că „în dimineața zilei de 22 decembrie 1989 l-a convins pe domnul Ilie Năstase să plece în străinătate pentru a putea fi cunoscute acțiunile din Timișoara și București, iar ulterior de la aeroport a plecat la Televiziune, unde la orele 14.30 a vorbit mulțimii care se afla în curtea TVR”. Comisia a decretat că afirmațiile lui Dinu nu pot fi probate prin înscrisuri. La dosar există un singur martor care a declarat că l-a întâlnit pe fostul fotbalist la TVR abia pe 24 decembrie, în grupul condus de Ion Iliescu.

Lista întreagă poate fi consultată aici.

Vești proaste pentru Ion Iliescu. Avocat: „Vârsta înaintată nu e o scuză pentru răspunderea penală”
Vești proaste pentru Ion Iliescu. Avocat: „Vârsta înaintată nu e o scuză pentru răspunderea penală”
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a fost informat că este urmărit penal pentru infracţiuni împotriva umanității. În vârstă de 94 de ani, Iliescu a cerut audierea la domiciliu,...
Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, fostul director SRI, au fost citaţi, joi dimineaţa, 25 aprilie, la sediul Parchetului General, unde li se va aduce la...
#revolutionari falsi, #certificate revolutionar, #Secretariatul General al Guvernului, #Ion Iliescu, #Revolutia Romana 1989 , #justitie