Planul prin care PSD vrea să tripleze numărul de revoluționari. Impact bugetar de milioane de lei. Printre beneficiari se află și Marcel Ciolacu

Miercuri, 12 Aprilie 2023, ora 13:30
4982 citiri
Planul prin care PSD vrea să tripleze numărul de revoluționari. Impact bugetar de milioane de lei. Printre beneficiari se află și Marcel Ciolacu
Impactul bugetar al noilor revoluționari ar putea fi unul uriaș FOTO / captură Europafm.ro

Numărul „luptătorilor cu rol determinant” în Revoluția din decembrie 1989 ar putea ajunge de la 4.000 la 12.000, conform unui amendament semnat de doi parlamentari de la PSD. Odată cu numărul de revoluționari se triplează și impactul asupra bugetului.

În contextul în care în ultimele săptămâni coaliția de guvernare se ceartă din cauza găurii din buget, un amendament introdus de doi parlamentari PSD ar putea pune și mai multă presiune asupra banilor publici. Mai exact, un amendament semnat de către președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților Laura Vicol (PSD) și senatorul Ion Rotaru (PSD) la Ordonanța de Urgență 95/2004 privind revoluționarii, crește numărul celor care vor primi statutul de „Luptător cu rol determinant în Revoluția Română” printr-o chichiță.

Conform unei investigații Europa Liberă, găselnița inițiatorilor este modificarea datei și orei la care o persoană poate beneficia de un astfel de titlu (Art I, pct 4, lit, b).

În prezent, perioada pentru care este recunoscută calitatea de „luptător cu rol determinant” este intervalul 12-22 decembrie, ora 12.10 (data și ora când dictatorul Nicolae Ceaușescu a fugit cu elicopterul de pe sediul Comitetului Central). Aceasta ar urma să fie înlocuită cu intervalul 14-25 decembrie (ziua în care dictatorul a fost judecat și împușcat).

Aceste trei zile în plus strecurate în amendament măresc numărul „luptătorilor cu rol determinant”, care primesc o indemnizație de 2.020 lei lunar, ceea ce va duce și la creșterea spectaculoasă a impactului bugetar, mai notează sursa citată.

Plăți retroactive pentru ultimii 8 ani

În prezent, suma pe care statul o cheltuie pentru indemnizația revoluționarilor este de 7 milioane de lei, iar aceasta ar urma să crească la peste 24 de milioane de lei. Totodată, statul va fi obligat să restituie retroactiv banii pe ultimii 8 ani pentru noii revoluționari, întrucât articolul 9 (3) din Legea 341/2004 stipulează că luptătorii cu rol determinant trebuie puși în plată de la 1 ianuarie 2015.

Impactul bugetar aferent acestor opt ani va fi de peste 27 de milioane de lei/ 5,5 milioane de euro.

„Nu se mai face deosebirea dintre luptătorii cu merite deosebite, care erau marea masă, vreo 20.000 acum câțiva ani, și luptătorii cu rol determinant, care acum sunt în jur de 3.500- 4000, dar al căror număr va crește cu circa 8.000. Vor intra toți dacă se modifică ziua de la 22 decembrie la 25 decembrie”, spune pentru Europa Liberă un angajat al Secretariatului General pentru Revoluționari sub protecția anonimatului, pentru Europa Liberă.

Sursa menționată susține că acest amendament ar fi dat cu „dedicație pentru o singură persoană”.

Deputata Laura Vicol a explicat pentru Europa Liberă că nu ea a inițiat proiectul, și doar și-a „însușit” amendamentale senatorului PSD Ion Rotaru. Totodată, aceasta a susținut că a „insistat” ca raportul să fie retrimis la Comisia juridică.

Ciolacu se află printre beneficiari

Conform surselor citate de Europa Liberă din Secretarul de Stat, amendamentele ar putea avantaja anumite persoane. Printre cei vizați de modificări s-ar afla inclusiv liderul PSD Marcel Ciolacu. Acesta din urmă deține deja un certificat de „luptător remarcat pentru fapte deosebite” la Revoluția de la Buzău, însă în 2019 a făcut un cerere de preschimbare a acestui titlu în „luptător cu rol determinant”. Al doilea certificat vine împreună cu indemnizația de 2.020 de lei.

În cele din urmă, din cauza unor încurcături, Marcel Ciolacu nu reușește să obțină schimbarea titlului. Premiul lui Ciolacu ar putea însă să revină dacă amendamentul va ajunge literă de lege.

Într-o poziție transmisă către Europa Liberă, departamentul de comunicare al PSD susține că „Marcel Ciolacu nu a fost niciodată și nu este nici acum interesat de avantajele materiale pe care le-ar presupune această schimbare a legii”.

„Președintele PSD nu a beneficiat niciodată financiar de pe urma statutului de revoluționar. Cu excepția unui hectar de teren obținut în anii '90 și pe care l-a vândut. Un teren într-o comună din Buzău, valorificat la prețurile de atunci, din anii '90”, se mai arată în răspunsul primit de la PSD.

„Marcel Ciolacu este interesat de acest titlu doar ca o mândrie personală, nu pentru cei 2.000 de lei. Nici pensia specială de parlamentar nu o dorește, de aceea a demisionat de două ori înainte de încheierea legislaturii, ca să nu aibă mandat complet, fără de care nu poate avea această pensie”, mai spun consilierii președintelui social-democrat.

Cât privește legea inițiată de senatorul social-democrat, Ion Rotaru, și asumată inclusiv de Laura Vicol, de la același partid, PSD a transmis Europa Liberă că ea nu este susținută și nu va trece de votul deputaților, acesta fiind și motivul pentru care a fost întoarsă la Comisia Juridică.

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Revolutie 1989, #PSD, #amendamente lege , #stiri PSD