Parlamentul a dat undă verde pentru înființarea Muzeului Național al Revoluției, după aproape 10 ani. Unde va fi amenajat

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 20:38 2011 citiri
Muzeul va fi amenajat la Timişoara, în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare FOTO Opinia Timișoarei

Camera Deputaților a votat miercuri, 29 iunie, legea care prevede înființarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989, cu 275 de voturi ”pentru”.

Iniţiativa legislativă a fost semnată de un număr record de parlamentari, peste 300.

Ideea înfiinţării unui muzeu pe tema Revoluţiei anticomuniste aparţine mai multor parlamentari de Timiş din legislatura 2012 - 2016 care, în 2013, au transmis Ministerului Finanţelor o solicitare de alocare a sumei de 3 milioane de euro pentru acoperirea costurilor aferente unei astfel de investiţii, anunţă Ministerul Culturii.

În acelaşi an, la propunerea Ministerului Finanţelor, Ministerul Culturii a dat curs solicitării de finanţare, integrând obiectivul de investiţii - care era, la data respectivă, doar o ipoteză, în lipsa unei clădiri care să aibă rolul de sediu, precum şi în lipsa instituţiei propriu-zise - în portofoliul Unităţii de Management a Proiectului.

Din 2013, echipa MC şi-a asumat proiectul ca fiind unul „cheie” şi care trebuie dus la bun sfârşit în pofida oricăror neajunsuri, sensibilităţilor încă existente în societate faţă de un astfel de demers, fluctuaţiilor politice şi inerentelor opinii contrare.

Proiectarea clădirii muzeului este în curs, necesarul financiar asigurat pentru investiţie a crescut de la 3 milioane de euro în 2013, la peste 20 milioane de euro graţie Acordului-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei parafat la 9 iunie 2022, iar în curând se va constitui o echipă de specialişti care va forma, de facto, corpusul profesional al muzeului.

Instituţia muzeală va fi amenajată la Timişoara, în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare ce va fi restaurată, modernizată şi dotată în acest scop, va prezenta evenimentele aşa cum acestea au avut loc pe tot cuprinsul ţării şi va funcţiona sub autoritatea Ministerului Culturii. Imobilul a fost identificat cu ajutorul Primăria Municipiului Timişoara, în anul 2015, şi a fost ulterior transferat de la Ministerul Apărării Naţionale, în administrarea Ministerului Culturii, prin efectul HG nr. 281/mai 2019.

Potrivit Ministerului Culturii, „Unitatea de Management a Proiectului a atribuit contractul de elaborare a proiectării la toate fazele pentru viitorul muzeu la finele anului 2021, actualmente fiind în curs de avizare faza Plan Urbanistic Zonal.

Unitatea de Management a Proiectului reprezintă entitatea din cadrul Ministerul Culturii abilitată să implementeze întregul proiect de realizare a Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 în virtutea atribuţiilor ce îi revin prin Proiectele F/P 1572 (2006) privind finalizarea construcţiei, renovarea sau reabilitarea clădirilor culturale de interes public din România şi LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit şi a clădirilor cu destinaţie culturală”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza alex-7
alex-7
rank 5
Poza alex-7
alex-7
rank 5
Care revolutie ?, pina si copii stiu adevarul.