Celebră stațiune din România unde hotelierii au renunțat să organizeze petreceri de Revelion: ”Cel mai dificil an din ultimii 30 de ani”

Joi, 21 Decembrie 2023, ora 09:00
11435 citiri
Celebră stațiune din România unde hotelierii au renunțat să organizeze petreceri de Revelion: ”Cel mai dificil an din ultimii 30 de ani”
Una dintre cele mai cunoscute stațiuni din România, ”închisă” de Revelion FOTO pe-harta.ro

Majoritatea operatorilor turistici din staţiunea Moneasa au renunţat să organizeze sejururi de Anul Nou ori şi-au suspendat complet activitatea în sezonul rece din cauza dificultăţilor financiare, doar un hotel şi o pensiune oferind aproximativ 200 de locuri de Revelion, care au fost deja rezervate.

Primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că 2023 a fost "cel mai dificil an pentru operatorii din turism din ultimele trei decenii". Edilul a spus că, în această perioadă a anului, doar 500 de locuri de cazare sunt disponibile în staţiune, faţă de 1.500 în anii trecuţi.

"Majoritatea pensiunilor şi vilelor s-au închis pe timpul iernii, iar sejur cu petrecere de Anul Nou se organizează doar la un hotel şi o pensiune mai mare din staţiune. Sunt disponibile circa 200 de locuri, rezervate deja. Anul trecut, de Revelion aveam un grad de rezervare de 70% din cele 1.500 de locuri disponibile", a spus edilul.

Primarul consideră că "dificultăţile financiare şi numărul mic de turişti" i-au determinat pe administratorii de pensiuni să suspende activitatea iarna.

"Avem nevoie de un set de măsuri pentru a sprijini mediul economic şi s-a aprobat deja în Consiliul Local ca, de anul viitor, taxa pe clădiri să scadă de la 1,3% din valoare, la 1,1% din valoare, în cazul persoanelor juridice", a mai declarat primarul.

Ioan Herbei a adăugat că din taxa de staţiune instituită în 2021, care este de 50 de bani pentru fiecare turist, s-au adunat doar 15.000 de lei în acest an, adică au fost înregistraţi circa 30.000 de plătitori. În 2021, din această taxă s-au adunat aproximativ 23.000 de lei, ceea ce înseamnă că s-au înregistrat circa 46.000 de plătitori.

"Este o sumă foarte mică adunată, de altfel doar 60% dintre turişti plătesc această taxă. Estimăm că în tot anul am avut undeva la 50.000 - 60.000 de turişti în staţiune, cu mult sub ceea ce ar trebui. Dacă se păstrau cele 1.500 de locuri de cazare şi un grad mediu de ocupare de doar 50%, într-un an puteam avea de cinci ori mai mulţi turişti decât am înregistrat în 2023", a explicat primarul.

Moneasa este apreciată pentru ape termale bicarbonatate, calcice, magnezice şi sodice, considerate benefice în tratamentul afecţiunilor sistemului nervos central şi periferic, sistemului locomotor, pentru tratarea reumatismului şi a unor afecţiuni ginecologice.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Revelion, #Moneasa, #petrecere revelion, #hotel inchis , #stiri vacanta