Revelionul în România comunistă: program special la TV și petrecere în sufragerie. Ce rol avea cuvântarea dictatorului Nicolae Ceaușescu VIDEO

Autor: N.G.
Sambata, 30 Decembrie 2023, ora 03:00
10016 citiri
Revelionul în România comunistă: program special la TV și petrecere în sufragerie. Ce rol avea cuvântarea dictatorului Nicolae Ceaușescu VIDEO
Revelion în comunism FOTO / dordeduca2011.blogspot.com

Revelionul în comunism însemna câteva ore bune de transmisie TV, mai multe persoane adunate în sufrageria din casă, mâncare la comun și cuvântarea tovarășului Nicolae Ceaușescu la trecerea dintre ani.

Mâncare gătită în casă, băutură de la țară, dar în special programul TV erau atracțiile serii. Cei care erau mai privilegiați de sistem aveau acces la petreceri date în restaurante și chiar pe la cabane, la munte. Pentru mare parte a populației, Revelionul era o petrecere în sufragerie alături de cei dragi.

În orașele muncitorești, cantinele întreprinderilor erau luate cu asalt de oameni, care aveau ocazia să-şi petreacă o seară de neuitat în compania colegilor de muncă.

Excepţia până la Revoluția din 1989 o reprezenta faptul că pe atunci nu era voie să ieşi în stradă la miezul nopţii, să nu care cumva să-i vină cuiva vreo idee împotriva partidului unic, nu erau nici artificiile, cu atât mai puţin petardele.

Marea majoritate a românilor alegea ca petrecerea de Anul Nou să se desfăşoare acasă, în compania celor dragi, motiv pentru gospodine să-şi etaleze talentul gastronomic, cu friptură, sarmale, salată boeuf şi dulciuri făcute în casă, în timp ce bărbaţii aveau sarcina de a se aproviziona cu băuturi alcoolice.

În apartamentele și-așa mici se înghesuiau câte 10-15 oameni. Fiecare stătea pe unde apuca – pe scaune, canapele, colțuri de canapele. Sufrageria era ocupată cu mese pe care era întinsă mâncarea. Aşa că ringul de dans era improvizat pe holurile înguste.

Din meniul tradiţional nu lipseau icrele, salata boef, sarmalele. De asemenea, nelipsite erau cozonacul sau prăjiturile de casă. Româncele se străduiau cum puteau să pregătească o masă mai deosebită pentru familie. Pregătirile aveau loc în special noaptea, pentru că ziua se mergea la muncă. În perioada comunistă nu existau libere de Crăciun sau de Anul Nou.

În mod cu totul excepţional, televiziunea publică avea program aproape toată noaptea. Difuza muzică uşoară, populară şi scenete cu cei mai cunoscuţi actori. Erau și câteva secvențe cu vedete internaționale, la rubrica „Varietăți internaționale”. Pentru mulți, Revelionul însemna savurarea celor câteva ore bune de transmisie TV. Era o sărbătoare.

Momentele în care apăreau artiști precum Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer sau Dan Spătaru, urmate de anecdotele lui Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Amza Pelea, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel erau de neratat. Toată lumea din casă era chemată la televizor și anunțată că „Începe!”. În zilele următoare se redifuzau la rubrica „Dacă doriți să revedeți selecțiuni din programul de Revelion”.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#Revelion, #Romania comunista, #petrecere revelion , #stiri magazin