Șeful NATO a făcut cu Bogdan Aurescu ultimele pregătiri înaintea reuniunii miniștrilor de externe de la București. Concluziile întâlnirii FOTO

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 20:57
2261 citiri
Șeful NATO a făcut cu Bogdan Aurescu ultimele pregătiri înaintea reuniunii miniștrilor de externe de la București. Concluziile întâlnirii FOTO
Jens Stoltenberg și Bogdan Aurescu, la sediul MAE FOTO Facebook

Ministrul Bogdan Aurescu a avut luni seară, 28 noiembrie, o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, cei doi oficiali au abordat priorităţile pentru reuniunea aliată care va debuta marți, cu accent pe necesitatea implementării depline, cât mai curând posibil, a deciziilor istorice adoptate la Summitul aliat de la Madrid din această vară: consolidarea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei, creşterea rezilienţei, întărirea sprijinului Aliat acordat Ucrainei şi altor state vulnerabile din regiune, cum sunt Republica Moldova şi Georgia.

”Şeful diplomaţiei române a mulţumit Secretarului General al NATO pentru leadership şi pentru tot sprijinul acordat României în organizarea reuniunii ministeriale de la Bucureşti, precum şi în susţinerea obiectivelor României în cadrul Alianţei. Totodată, a subliniat faptul că găzduirea de către România a reuniunii Aliate demonstrează încă o dată implicarea ţării noastre şi angajamentul puternic pentru obligaţiile ce decurg din statutul de Aliat, angajamentul NATO pentru securitatea României şi a cetăţenilor români, precum şi importanţa strategică a Mării Negre”, a transmis MAE.

Potrivit sursei citate, oficialul român a subliniat că agresiunea militară rusă în Ucraina nu a făcut decât să întărească şi mai mult Alianţa, aceasta fiind mai puternică la acest moment ca niciodată şi ramânând ferm angajată în consolidarea securităţii şi stabilităţii în zona euroatlantică şi dincolo de aceasta.

”Ministrul român a exprimat aprecierea pentru modul în care Secretarul General a coordonat procesul complex şi ambiţios din ultimii ani, care s-a finalizat la Summitul de la Madrid, prin adoptarea noului Concept Strategic al NATO, document strategic va ghida activitatea Alianţei în următorul deceniu, cu scopul de a adapta Alianţa la contextul actual de securitate. Implementarea Conceptului Strategic al NATO, în carul căruia Marea Neagră este menţionată ca regiune strategică pentru securitatea euroatlantică, este sarcina prioritară a Aliaţilor, iar în acest context, coerenţa măsurilor de consolidare a Flancului Estic constituie un obiectiv major”, a mai transmis MAE.

În cadrul discuțiilor cu șeful NATO, Bogdan Aurescu a prezentat obiectivele României pentru ministeriala Alianței, cu accent pe creşterea securităţii la Marea Neagră, prin sublinierea ameninţărilor complexe din regiune şi a riscurilor de escaladare din partea Rusiei.

”De asemenea, a evidenţiat necesitatea implementării depline a deciziilor de consolidare a posturii adoptate la Madrid, pe palierul de descurajare şi apărare. Oficialul român a subliniat necesitatea intensificării eforturilor pentru a asigura o prezenţă eficientă şi coerentă de-a lungul întregului Flanc Estic, în special în regiunea Mării Negre. Ministrul de externe român a subliniat şi importanţa deosebita a continuării sprijinului consistent al Alianţei pentru Ucraina, în special în etapa următoare, precum şi pentru partenerii NATO cei mai vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova şi Georgia. A evidenţiat contribuţia României în acest sens, inclusiv pe linie NATO, subliniind că România contribuie la fondurile voluntare ale NATO pentru aceste tari în domeniul consolidării capacităţii de apărare - Comprehensive Assistance Package/CAP Ucraina şi Defense Capacity Building/DCB R. Moldova, Georgia. A apreciat participarea ministrului de externe Nicu Popescu la reuniunea găzduită de România, fiind pentru prima dată când Republica Moldova participă într-un astfel de format ministerial”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de MAE.

De asemenea, oficialul român a reiterat sprijinul României pentru promovarea politicii Uşilor Deschise a NATO, referindu-se inclusiv la sprijinul pentru aderarea Suediei şi Finlandei ca membri cu drepturi depline la Alianţă Nord-Atlantică, în cel mai scurt timp posibil.

”Secretarul General NATO a mulţumit oficialului român pentru pregătirile în vederea găzduirii la Bucureşti a reuniunii ministeriale de externe a NATO. Oficialul aliat a subliniat importanţa ca, în actualul context de securitate, NATO şi aliaţii să continue să ofere sprijinul necesar autorităţilor de la Kiev, pentru consolidarea rezilienţei în faţa ameninţărilor fără precedent cu care se confruntă. În acelaşi timp, a subliniat că trebuie continuat sprijinul şi pentru partenerii vulnerabili din regiune, precum Republica Moldova si Georgia”, a mai transmis MAE.

În încheiere, şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa deosebită a reuniunii pe care o va găzdui la Bucureşti şi care va debuta în ziua următoare, fiind prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la Bucureşti din 2008.

”De asemenea, a reiterat semnificaţia simbolică a reuniunii pe care o va găzdui la Bucureşti, în contextul împlinirii a 20 de ani de la primirea de către ţara noastră a invitaţiei de aderare la NATO, la Summitul de la Praga, din noiembrie 2002, precum şi având în vedere că acesta va fi primul eveniment de nivel înalt al NATO desfăşurat într-un stat aliat de pe Flancul Estic”, a mai transmis MAE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#reuniune ministri externe nato, #reuniune Bucuresti ministrii Externe, #Bogdan Aurescu ministru Externe, #Jens Stoltenberg NATO , #stiri Bogdan Aurescu