Reuniune a miniștrilor de externe ai G7 la Münster. Pe agendă: Rusia, China, Ucraina, Iran

Autor: Vlad Draghicescu (DW) - Jurnalist Deutsche Welle
Joi, 03 Noiembrie 2022, ora 16:54
2553 citiri

Miniștrii de externe ai G7 discută despre modul adecvat de abordare a Chinei, despre regiunea India-Pacific, situația din Iran, precum și despre posibilele forme de cooperare cu Asia Centrală.

Întâlnirea are loc în primăria istorică a orașului Münster- un loc cu putere simbolică. Aici a fost negociată Pacea de la Vestfalia acum mai bine de 370 de ani, considerată o piatră de hotar în calea unei ordini de pace europene. Poliția se așteaptă la mii de demonstranți, dar transmite că nu deține indicii privind pericole concrete.

Pentrușefa diplomației germane Annalena Baerbock, reuniunea G7 urmează unei călătorii în Kazahstan și Uzbekistan. În fostele republici sovietice, ea a explorat posibilități de cooperare pentru o mai mare independență față de China și Rusia. Nu este limpede în ce măsură se vor decide noi sancțiuni împotriva Rusiei laîntâlnirea G7 - grup din care mai fac parte Franța, Italia, Japonia, Canada, SUA și Marea Britanie. Germania deține președinția până la sfârșitul anului.

La începutul consultărilor de joi, ministrul ucrainean de externe, Dimitri Kuleba, se va alătura prin videoconferință reuniunii cu ușile închise din Sala Păcii a Primăriei istorice a orașului Münster. Apoi, participanții vor discuta între ei în legătură cu coordonarea și finanțarea ajutorului de iarnă pentru Ucraina. Germania a trimis în Ucraina generatoare pentru producția de energie electrică. Pe agendă se regăsesc și recentele amenințări nucleare ale liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

În atenție sunt și schimbările geopolitice globale, cu accent pe inflația ridicată, creșterea prețurilor la energie și prăbușirea lanțurilor de aprovizionare. În context, ministrul federal de Externe, Annalena Baerbock, a invitat-o pe Gita Gopinath, director adjunct al Fondului Monetar Internațional, să aibă o intervenție. FMI a avertizat în octombrie asupra riscului unei recesiuni mondiale, încurajată de inflația ridicată, de consecințele pandemiei și de războiul de agresiune al Rusiei.

În cadrul unui dineu, miniștrii de externe ai G7 vor aborda și relațiile de viitor cu China în urma consolidării puterii președintelui Xi Jinping, reales recent în funcția de lider al Partidului Comunist Chinez. Pe fondul amenințărilor Beijingului la adresa Taiwanului, va fi analizată consolidarea parteneriatelor cu statele din regiunea Indo-Pacifică.

Vineri, în a doua zi a reuniunii G7, va fi analizată și solicitarea americană de excludere a Iranului din Comisia ONU pentru Statutul Femeii, ca urmare a reprimării brutale a protestelor în masă din Republica Islamică. Vicepreședintele american Kamala Harris a anunțat că dorește să colaboreze îndeaproape cu partenerii în acest sens.

Guvernul de la Berlin le cere germanilor din Iran să părăsească țara

De altfel, joi, guvernul german și-a îndemnat cetățenii să părăsească Iranul. "Există un pericol concret pentru cetățenii germani de a fi arestați în mod arbitrar, interogați și condamnați la perioade lungi de închisoare", scrie, joi, site-ul Ministerului Federal de Externe de la Berlin.

Tot pentru vineri, Baerbock i-a invitat la consultări pe miniștrii de externe din Ghana și Kenya, precum și pe un reprezentant al organizației regionale Uniunea Africană. Ghana și Kenya sunt în prezent membri nepermanenți ai Consiliului de Securitate al ONU. Pe agendă: conflictele din Africa, chestiuni strategice precum încălzirea globală, securitatea alimentară și energetică ori consecințele pandemiei.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#reuniune G7, #Iran, #Rusia, #China, #Ucraina , #razboi