Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Moșia unei mari familii boierești, pe cale să fie recuperată. Autoritățile au tergiversat retrocedarea mai bine de 15 ani

Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 08:06
12310 citiri
Moșia unei mari familii boierești, pe cale să fie recuperată. Autoritățile au tergiversat retrocedarea mai bine de 15 ani
Autorităţile publice s-au mărginit doar la iniţierea unor demersuri, fără a urmări finalizarea acestora FOTO Pixabay

Lupta pentru recunoașterea dreptul de proprietate a durat mai bine de 15 ani pentru familia de mari boieri Stoici, însă până acum nu şi-au văzut pământurile înapoi.

Medicul Mihai Luca Stroici, cel care a făcut demersurile de recuperare a proprietăților, este urmaşul direct al marelui logofăt Luca Lupu Stroici, considerat de Bogdan Petriceicu-Hasdeu drept „părintele filologiei latino-române”. Ctitor al mănăstirii Dragomirna, Luca Stroici era fiu al boierului Stroici, pomenit în nuvela „Alexandru Lăpuşneanu” a lui Costache Negruzzi. Principala moşie a familiei era situată la intrarea în actuala comună Trifeşti, județul Iași, pe maginea drumului naţional.

În 2006, Comisia judeţeană de fond funciar a emis două hotărâri referitoare la solicitările de retrocedare înaintate de Mihai Luca Stroici. Una dintre ele dispunea reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de 58,4 ha de pădure şi 1,6 ha de teren arabil. A doua aproba retrocedarea a 189 ha, din care 136,8 ha pădure. Din prima suprafaţă a fost făcută punerea în posesie pentru 44,2 ha, iar din a doua, 180 ha. A rămas astfel neclarificată situaţia a 24,8 ha de teren, pentru care fusese recunoscut dreptul de proprietate, dar nu fuseseră retrocedate efectiv. Demersurile ulterioare ale lui Stroici nu au avut niciun rezultat. Cazul acestuia a intrat în 2011 şi în atenţia Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din cadrul Camerei Deputaţilor.

„Am remarcat şi cazuri în care autorităţile publice competente se mărginesc doar la iniţierea unor demersuri, fără a urmări finalizarea acestora. Astfel, se evidenţiază modul de soluţionare de către Instituţia Prefectului – Judeţul Iaşi a memoriului domnului Mihai Luca Stroici, care sesiza faptul că se tergiverseză punerea în posesie pentru suprafeţe de teren agricole şi forestiere situate pe raza comunei Trifeşti. În acest caz, demersul prefectului s-a rezumat la solicitarea unui punct de vedere din partea comisiei locale incriminate, situaţie ce nu poate reprezenta o soluţionare propriu-zisă”, se menţionează în raportul de activitate al comisiei.

În cele din urmă, Stroici s-a adresat instanţei, chemând în judecată comisia locală de fond funciar Trifeşti şi comisia judeţeană. În faţa magistraţilor Judecătoriei, reprezentanţii comunei Trifeşti au afirmat că punerea în posesie nu s-a finalizat, întrucât Stroici nu ar fi prezentat actele necesare. Judecătorii nu au putut găsi însă nicio vină reclamantului, comisia locală de fond funciar nearătând concret ce documente ar mai fi trebuit acesta să prezinte după ce dreptul său de proprietate fusese validat. Ca urmare, comisia locală a fost obligată să întocmească documentaţia necesară retrocedării terenului şi să o înainteze comisiei judeţene, în vederea emiterii titlului de proprietate. Sentinţa a fost atacată în faţa instanţei superioare, Tribunalul Iași amânând ieri pronunţarea pentru săptămâna viitoare, relatează Ziarul de Iași.

Cu ce sumă a fost vândută la licitație sculptura "Hidra", pe care unii ieșeni au vrut să o distrugă
Cu ce sumă a fost vândută la licitație sculptura "Hidra", pe care unii ieșeni au vrut să o distrugă
Sculptura "Hidra", realizată de Costin Ioniţă, a fost adjudecată, joi seara, la preţul de 10.000 de euro la prima licitaţie de sculptură de anul acesta organizată de Artmark, la sediul...
Artmark scoate la licitație sculptura "Hidra", opera care a stârnit controverse când a fost amplasată la Iași
Artmark scoate la licitație sculptura "Hidra", opera care a stârnit controverse când a fost amplasată la Iași
Sculptura "Hidra" realizată de Costin Ioniţă se va afla în prima Licitaţie de sculptură de anul acesta, care va avea loc joi, de la ora 19,00, atât la sediul Galeriilor Artmark, cât şi...
#retrocedare teren, #familie, #boieri mari, #Iasi , #justitie