Alexandru Rafila nu exclude posibilitatea reintroducerii restricțiilor anti-Covid: ”Decizia depășește competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii”

Marti, 22 Martie 2022, ora 23:15 3590 citiri
Alexandru Rafila a recomandat ridicarea etapizată a restricțiilor anti-Covid FOTO Guvernul României

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit marți, 22 martie, despre posibilitatea reintroducerii unor restricții, ținând cont că pandemia de Covid-19 nu s-a terminat.

Ministrul a precizat însă că decizia privind instaurarea unor noi restricţii ”depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii”.

”Noi ne referim la partea profesională, care ţine de asigurarea diagnosticului, evaluării, tratamentului şi informării regulate a populaţiei. Avem în fiecare zi un buletin informativ cu foarte multe amănunte. Toate lumea poate să înţeleagă, să vadă care este evoluţia. Continuăm într-un mod constructiv să recomandăm oamenilor atunci când se află în zone închise, aglomerate, în autobuze şi alte mijloace de transport să încerce să folosească masca, să fie distanţaţi atunci când pot şi să se spele pe mâini. Nu cred că sunt restricţii, sunt pur şi simplu elemente de siguranţă individuală. (...) Nu e vorba că cineva s-a opus, pur şi simplu nu s-a mai prelungit această stare de alertă prin hotărârea Guvernului României şi implicit toate elementele pe care le aveam la îndemână au dispărut. Ne bazăm în continuare pe responsabilitate, pe informare. Poate că o să avem mai mare succes, pentru că uneori măsurile care par coercitive sunt mai greu de aplicat decât cele care invită la o responsabilitate individuală”, a spus Rafila la România TV.

Ministrul Sănătății a precizat că nu exclude posibilitatea reintroducerii restricțiilor dacă numărul cazurilor de Covid-19 va crește din nou și că o ridicare etapizată a acestora ar fi încetinit transmiterea virusului.

”Eu nu exclud nimic, dar, având în vedere că propunerea noastră de ridicare etapizată a acestor restricţii ar fi controlat poate mai bine numărul de cazuri, şi nu mă refer la restricţii propriu-zise, ci pur şi simplu la utilizarea măştii în spaţiile interioare şi mijloacele de transport în comun, astea erau practic toate restricţiile la care ne refeream noi, cred că ar fi fost un lucru bun, pentru că ar fi încetinit transmiterea. Noi acum ne aflăm din nou la o rată de reproducere a infecţiei în jur de unu şi probabil să depăşim şi această cifră de unu, deci ne aşteptăm la un trend ascendent. (...) Important e să ţinem sub control, încât această creştere să nu devină îngrijorătoare”, a adăugat ministrul Sănătății.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News