Dosar restituit la DNA din cauza verbelor la modul gerunziu. Judecător: „Este dificil de decelat care sunt împrejurările necorespunzătoare adevărului” MOTIVARE

Joi, 07 Decembrie 2023, ora 19:47
4992 citiri
Dosar restituit la DNA din cauza verbelor la modul gerunziu. Judecător: „Este dificil de decelat care sunt împrejurările necorespunzătoare adevărului” MOTIVARE
Marian Țaga, fost primar al comunei Vedea, s-a cazat cu rudele și prietenii în locul unor elevi. FOTO: Facebook / Marian Țaga

Marian Țaga, fostul primar PNL al comunei Vedea, Giurgiu, a obținut pentru a doua oară restituirea la DNA a dosarului în care este acuzat de fraudă cu fonduri europene, pe motiv că procurorii n-ar fi descris suficient de clar acuzațiile pentru el și pentru ceilalți trei inculpați. Marian Țaga este trimis în judecată alături de viceprimar și o directoare de școală, după ce s-a cazat pe gratis cu rudele și prietenii în locul unor elevi, pe care i-a dat afară mai devreme dintr-o tabără școlară.

Pe data de 05.12.2023, Tribunalul București a restituit a doua oară la parchet dosarul lui Marian Țaga, pentru neregulile invocate de avocați în procedura de cameră preliminară.

Prima oară a fost pe data de 30.10.2023, atunci când judecătorul a stabilit că folosirea de către procuror a unor verbe la modul gerunziu (de exemplu: „atestând” ), fără a exista un verb la un mod personal („a atestat”), face ca rechizitoriul să fie neclar, deoarece este „dificil de distins acțiunea pretins comisă de către inculpat”.

Lecția de gramatică a judecătorului de la Tribunalul București

Iată ce a reținut instanța în încheierea din data de 30.10.2023, cu ocazia primei restituiri a dosarului la parchet:

  • „Inculpata (Tudor Daniela Cristina – n.r.), prin apărător, a arătat că o primă insuficienţă a rechizitoriului din 17.02.2023 priveşte incertitudinea vis-a-vis de rolul jucat si de calitatea deţinută de inculpată în activitatea infracţională imputată acesteia, rezultă din inconsecvenţa de care a dat dovadă redactorul actului de sesizare a instanţei în formularea acuzaţiei penale.
  • În acest sens, s-a arătat că în cuprinsul rechizitoriului, procurorul a înțeles să facă trimitere la calitatea pe care a deținut-o inculpata în cadrul Scolii Gimnaziale „Apostol Arsache” din com. Vedea, respectiv aceea de director și de conducător al grupului de copii, fără a preciza rolul deținut de inculpată în derularea proiectului care a avut la baza contractul de finanțare derulat între Asociația pentru Incluziune Socială Proetnica, care este contribuția efectivă a persoanei care are calitatea de director al Școlii Gimnaziale „Apostol Arsache” în acest proces de finanțare, care ar fi atribuțiile inculpatei in derularea proiectului, dacă acestea exista și nu în ultimul rând dacă și când i-au fost aduse la cunoștința inculpatei care sunt documentele ce trebuiau întocmite în derularea proiectului.
  • A mai învederat inculpata că, la secțiunea „II. ÎN DREPT”, pentru a descrie, în mod rezumativ, în ce constă fapta de complicitate (…), procurorul a reținut că inculpata (Tudor Daniela Cristina – n.r.) l-a ajutat pe primarul com. Vedea, (…) fără a preciza de cine au mai fost semnate aceste înscrisuri și fără a menționa momentul la care au fost întocmite și comunicate UAT Comuna Vedea, partener în contractul de finanțare nr. 32475/DEPECU/11.05.2018 și fără a face o analiză a elementelor de tipicitate obiectivă și subiectivă ale faptelor imputate inculpatei. (…)
  • În ceea ce privește infracțiunile de fals intelectual, prev. de art. 321 C.pen., reţinute în sarcina inculpaților (Tudor Daniela Cristina – n.r.) și (Țaga Marian – n.r.), judecătorul de cameră preliminară constată că descrierea faptelor realizată de către procuror poate face dificil de înteles conținutul concret al acuzației.
  • Astfel, în ceea ce îl privește pe inculpatul (Țaga Marian – n.r.), s-a reținut în fapt că la data de 12.07.2021, cu ocazia semnării Procesului-verbal de recepție nr.1, încheiat între Comuna Vedea, jud. Giurgiu, în calitate de Beneficiar și S.C. Hofrer Com S.R.L., prin administrator (Pîrvu Marian – n.r.), în calitate de Prestator, atestând astfel, în mod nereal, recepția serviciilor de organizare tabără conform contractului nr.700/28.02.2020 (cazare pentru 6 nopți, pentru 45 de copii ), pentru elevii Școlii Gimnaziale „Apostol Arsache”, în perioada 05-11.07.2021, în condițiile în care au participat 19 copii, pentru 4 nopți.
  • Cu privire la aceasta faptă, prin folosirea modului gerunziu, fără a exista un verb la un mod personal (predicativ), devine dificil de distins acțiunea pretins comisă de către inculpat și, în consecință, conținutul concret al acuzației.
  • În ceea ce privește cea de a doua faptă reținută în sarcina inculpatei (Tudor Daniela Cristina – n.r.), în fapt, s-a reținut că în perioada cuprinsă între sfârșitul lunii mai 2021 și 30.06.2021 a întocmit documentul intitulat jurnal de activități, tabără elevi - Complex Panoramic 05.07-11.07.2021, în care sunt trecute activitățile ce trebuie desfășurate de elevii Școlii Gimnaziale „Apostol Arsache”, conform contractului 700/28.02.2020, prin care a atestat, în mod nereal, prin semnarea la rubrica Director, în condițiile în care acestea s-au desfășurat în perioada 05-09.07.2021, înscris transmis către Primăria Vedea și Asociația Proetnica.
  • Astfel, referitor la această faptă, față de modul de descriere, este dificil de decelat care sunt împrejurările necorespunzătoare adevărului despre care procurorul reține că au fost atestate în cuprinsul înscrisului, astfel încât să rezulte concordanţa cu norma de incriminare.
  • Pe cale de consecinţă, modalitatea de prezentare a acuzaţiei poate determina ca, pentru inculpaţi, să fie greu de înţeles faptele concrete de care sunt acuzaţi, chiar şi beneficiind de asistenţă juridică specializată.
  • Astfel, judecătorul de cameră preliminară apreciază că aceste împrejurări nu asigură respectarea standardului impus de art. 6 parag. 3 lit. a din CEDO cu privire la dreptul de a fi informat în mod amănunţit asupra naturii şi cauzei acuzaţiei aduse împotriva sa, astfel încât să îi permită, chiar beneficiind de sprijinul unor specialişti ai dreptului, să înţeleagă ce anume i se reproşează şi care este semnificaţia penală a conduitei sale”, se arată în documentul citat.

Acuzațiile DNA pentru fostul primar Marian Țaga

Pe data de 24 februarie 2023, DNA i-a trimis în judecată pe Marian Țaga (primar al comunei Vedea), Alexandru Șerban (viceprimar), Stelian Coardă (angajat al Primăriei Vedea) și pe Cristina Daniela Tudor (director al Școlii Gimnaziale „Apostol Arsache”).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2019, Școala Gimnazială „Apostol Arsache” din comuna Vedea, județul Giurgiu, condusă de inculpata Tudor Cristina Daniela, s-a calificat în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene („SCOP – Școală, Comunitate, Oportunitate, Participare”) prin care elevii acesteia urmau să beneficieze de o tabără de șapte zile în Stațiunea Rânca, județul Gorj, activitate care, din cauza pandemiei de Covid-19, a fost amânată până în anul 2021.

  • Concret, tabăra a fost organizată de SC Hofner Com S.R.L, în perioada 05 – 11.07.2021, pentru un număr de 45 elevi și cinci însoțitori, conducătorul grupului fiind directorul Școlii Gimnaziale „Apostol Arsache”, Tudor Daniela Cristina.
  • În momentul în care grupul de copii și profesori a ajuns la pensiune, elevii ar fi fost anunțați că vor sta de fapt doar patru nopți din totalul celor șase (conform contractului).
  • La data de 09.07.2021, după plecarea copiilor din tabără, la pensiunea respectivă s-ar fi cazat, până în data de 11.07.2021, inculpatul Țaga Marian împreună cu mai multe persoane (rude și prieteni), fără însă ca vreuna dintre acestea să achite vreo sumă de bani pentru cazare și masă, aceste servicii fiind acoperite din fondurile nerambursabile destinate elevilor.
  • De asemenea, în perioada 05 – 09 iulie 2021, la pensiune s-ar fi cazat alte cinci persoane, invitate de Tudor Daniela Cristina, costurile cu cazarea și masa fiind acoperite tot din fondurile nerambursabile destinate elevilor.
  • Ulterior, la data 12.07.2021, edilul Țaga Marian împreună cu ceilalți inculpați, persoane fizice, ar fi aprobat un proces-verbal de recepție servicii de organizare tabără de vară, în care ar fi atestat în mod nereal că acea activitate s-ar fi desfășurat conform condițiilor în baza cărora au fost obținute fondurile europene.

Înscrisul respectiv împreună cu alte documente ar fi fost depuse de SC Hofner Com S.R.L la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care a decontat suma de 53.298 lei, aferentă organizării taberei.

Procurorii lui Kovesi anchetează un funcționar public din Brăila care ar fi obținut fraudulos peste jumătate de milion euro
Procurorii lui Kovesi anchetează un funcționar public din Brăila care ar fi obținut fraudulos peste jumătate de milion euro
Parchetul European (EPPO), biroul din Cluj-Napoca, efectuează joi, 25 aprilie, percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Brăila, în cadrul unei anchete privind o fraudă de peste o...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#restituire dosar DNA, #gramatica, #frauda fonduri europene, #primar, #Tribunalul Bucuresti , #justitie