Prioritățile uitate ale Coaliției care s-au pierdut în sertarele din Parlament

Luni, 18 Iulie 2022, ora 21:50
3462 citiri
Prioritățile uitate ale Coaliției care s-au pierdut în sertarele din Parlament
Parlamentul rămâne cu restanțe FOTO Ziare.com

În ciuda promisiunile coaliției PSD-PNL făcute la formarea alianței, mulți dintre ”cartofii fierbinți” precum legile justiției sau reforma pensiilor au rămas nerezolvate sau amânate până în toamnă.

În ultimele săptămâni, PSD și PNL au dezbătut în repetate rânduri posibilitatea impozitării pensiilor speciale, ambele partide venind apoi în spațiul public cu soluții proprii. În Parlament, însă, nu s-a văzut nimic concret în această direcție.

În urmă cu aproape trei ani, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan promitea că în primele 30 de zile după ce liberalii vor ajunge la putere, aceștia vor elimina pensiile speciale. În decembrie 2019, acesta și-a reamintit promisiunea pentru electorat.

„Fără milă, fără PENSII SPECIALE și FĂRĂ SPORURI!! Afară cu toți cei cărora nu le convine! La privat cu ei! Să văd dacă renunță la serviciu! Dacă nu va exista hotărâre, vom muri politic!”, afirma acesta pe Facebook. Misiunea însă s-a dovedit aproape imposibilă, întrucât un astfel de proiect ar pica la Curtea Constituțională. Astfel, coaliția a început să vorbească despre impozitarea lor, însă abordările venite din PNL respectiv PSD sunt diferite. Pe de o parte liberalii caută o soluție de impozitare echilibrată, care să nu riște să pice la CCR, în timp ce social-democrații vor o abordare mai directă și rapidă.

„Cel puțin în zona de pensii speciale, în acest moment - cred că am picat cu toții de acord - este aproape inexplicabil cum să ai o pensie mai mare decât ai avut (venitul) în activitate. Și aici categoric vom veni cu o impozitare foarte mare. Restul rămâne să avem o discuție și o decizie în coaliție”, a declarat Marcel Ciolacu luni dimineață, 18 iulie, la sediul PSD.

Totuși, și supraimpozitarea se poate dovedi o misiune dificilă. Conform fostului președinte al CCR Augustin Zegrean, acest lucru este aproape imposibil de realizat, explicând că în Constituție este prevăzut clar principiul justei așezări a sarcinilor fiscale, însemnând că nu se poate ca o persoană să fie impozitată cu 10%, iar alta cu 99%.

„Nu e o discuție nouă. De fiecare dată când merge prost economia se vorbește despre impozitarea sau desființarea pensiilor speciale. Nu-s foarte mulți bani acolo, nu vor salva economia cu banii ăștia. (...) Deci Constituția are un text care vorbește despre justa așezare a sarcinilor fiscale. Acest text trebuie să-l aibă în vedere Guvernul când vorbește asemenea gogomănii. Nu poți să-l impozitezi pe unul cu 99% și pe altul cu 10 sau 16%. Nu se poate lucrul ăsta! Pensiile, în general, nu se impozitează și foarte bine! Oamenii care au contribuit la pensii au plătit și impozite pentru banii pe care i-au câștigat, apoi și-au plătit și cotizația pentru pensii. Ce să mai impozitați acolo?”, a explicat Zegrean într-un interviu pentru B1 TV.

Cursă pentru repararea legilor justiției

Un alt subiect important care a rămas în tolba Parlamentului încă din vechea coaliție de guvernare este cel al legilor justiției. După aproape doi ani de la alegerile parlamentare, Ministerul Justiției a publicat la finalul lunii trecute forma actualizată a proiectului de modificare a legilor justiției.

Mai mult, președintele Klaus Iohannis a explicat la finalul lunii iunie că România ar putea scăpa de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) dacă va repara și adopta legile justiției până în toamna acestui an. Un semnal în acest sens a venit și din partea Comisiei Europene, care a publicat în iulie un raport în care transmite României să se asigure că revizuirea legilor justiției va consolida protecția pentru independența sistemului judiciar. Totodată, autoritățile europene vor ca țara noastră să rezolve îngrijorările existente legate de anchetarea şi punerea sub acuzare în cazul infracţiunilor din sistemul judiciar, ţinând cont de standardele europene şi opiniile Comisiei de la Veneţia.

Un alt subiect important amânat pentru următoarea sesiune parlamentară este pachetul de legi privind securitatea națională după ce acest subiect a provocat reacții intense în spațiul public. 45 de ONG-uri au criticat într-o scrisoare publică proiectele legilor securității naționale și i-au tras la răspundere pe politicienii care s-au dezis imediat de acest proiect. Până și președintele Klaus Iohannis a apelat la această tactică, susținând că respectivul proiect a fost doar „un draft”. Mai mult, șeful Statului i-a amenințat voalat pe cei care au scurs informația în presă cu privire la acest proiect de lege. Cel mai probabil, în următoarea sesiune parlamentară va fi publicată și o formă oficială a acestei propuneri legislative.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#restante parlament, #sesiune parlamentara, #coalitie de guvernare, #PSD, #PNL , #pnl-psd