Guvernul de la Chișinău i-a declarat război partidului prorus Șor. Formațiunea politică ar putea fi scoasă în afara legii

Miercuri, 09 Noiembrie 2022, ora 18:14 1955 citiri
Deputatul fugar Ilan Șor a recunoscut că le-a dat bani protestatarilor anti-guvernamentali de la Chișinău FOTO captură video YouTube

Guvernul din Republica Moldova a aprobat miercuri, 9 noiembrie, o cerere a ministrului Justiţiei, Sergiu Litvinenco, de a fi sesizată Curtea Constituţională în vederea scoaterii în afara legii a partidului prorus Şor, acuzat de finanţare ilegală, relatează presa de peste Prut.

Fondatorul partidului, Ilan Şor, este urmărit în justiţie.

Potrivit ministrului Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activităţile de până acum, Partidul Şor a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi pune în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, se arată într-un comunicat al guvernului de la Chişinău.

”La toate scrutinele la care a participat, Partidul Şor a fost sancţionat pentru încălcarea legislaţiei electorale, inclusiv pentru finanţare ilegală. Mai mult, acţiunile de finanţare ilegală capătă proporţii tot mai mari faţă de ceea ce a fost în trecut, partidul fiind investigat chiar şi în prezent în cadrul unor cauze penale privind finanţarea ilicită venită din partea unui grup criminal organizat, dar şi pentru sprijinul larg de care a beneficiat şi beneficiază acest partid din partea serviciilor secrete ale Federaţiei Ruse”, a menţionat ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco.

Conform sesizării, acţiunile comise de Partidul Şor pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei. În plus, pe lângă investigaţiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menţionat şi faptul că, recent, liderul formaţiunii a fost inclus pe lista de sancţiuni a Statelor Unite ale Americii, mai motivează guvernul de la Chişinău sesizarea adresată Curţii Constituţionale.

Reacția partidului

În replică, Partidul Şor susţine într-un comunicat citat de Publika.md că ”interzicerea lui înseamnă lezarea drepturilor a sute de mii de oameni şi un atentat la pluralismul de opinie, adică exact ceea ce invocă guvernarea PAS”, Partidul Acţiune şi Solidaritate, formaţiunea de guvernământ a preşedintei Maia Sandu.

”Tocmai regimul Maiei Sandu, prin scoaterea în afara legii a Partidului 'ŞOR', încalcă flagrant art. 41 din Constituţie, prin faptul că elimină pluralismul politic şi, respectiv, încalcă principiile statului de drept. Cel care este pasibil de scoaterea în afara legii este Partidul Acţiune şi Solidaritate, care a acţionat constant contrar legislaţiei şi Constituţiei, prin hărţuirea opoziţiei, a membrilor Partidului 'ŞOR', prin interzicerea liberei exprimări şi dreptului la întruniri şi prin încălcarea prezumţiei nevinovăţie”, mai menţionează Partidul Şor.

Membri şi simpatizanţi ai acestui partid participă din 18 septembrie în fiecare duminică la proteste antiguvernamentale în centrul capitalei Chişinău, manifestaţii la care Ilan Şor intervine prin legătură video din afara ţării, probabil din Israel.

Ca urmare a acestor manifestaţii, Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova a interzis pe 14 octombrie protestele care implică blocarea drumurilor publice în zilele lucrătoare şi le-a limitat la cel mult patru ore în zilele nelucrătoare.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News