Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Kremlinul susține că relațiile cu Republica Moldova sunt ”foarte tensionate”: ”Îi sfătuim pe omologii moldoveni să fie extrem de atenți”

Luni, 20 Februarie 2023, ora 13:02
5688 citiri
Kremlinul susține că relațiile cu Republica Moldova sunt ”foarte tensionate”: ”Îi sfătuim pe omologii moldoveni să fie extrem de atenți”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO Twitter / Maria Pevchikn

Relaţiile Rusiei cu Republica Moldova sunt extrem de tensionate la ora actuală, a admis luni Kremlinul, care i-a acuzat pe liderii moldoveni că urmăresc o agendă antirusească, la o săptămână după ce Chişinăul a declarat că a dejucat o tentativă de lovitură de stat pusă la cale de Rusia, relatează Reuters şi EFE.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat săptămâna trecută o nouă lege prooccidentală după ce guvernul precedent a demisionat în masă în urma unor luni în şir de scandaluri politice şi economice.

Noul guvern condus de premierul Dorin Recean a promis să urmeze o cale proeuropeană şi a cerut demilitarizarea Transnistriei, o regiune separatistă susţinută de Moscova care se învecinează cu Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia a acţionat în 'mod responsabil' în ceea ce priveşte forţele de menţinere a păcii pe care le are staţionate în regiunea separatistă şi a avertizat Republica Moldova să nu inflameze şi mai mult situaţia.

Rusia recomandă Republicii Moldova să dea dovadă de mai multă prudenţă în ceea ce priveşte regiunea separatistă Transnistria, a afirmat Peskov, după ce Chişinăul a cerut retragerea trupelor ruse staţionate în regiune, notează EFE.

'Rusia a fost şi este o parte responsabilă în ceea ce priveşte Transnistria şi continuă să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare. Dorim să-i sfătuim pe omologii noştri moldoveni să fie extrem de atenţi în această privinţă', a declarat reprezentantul preşedinţiei ruse.

'Relaţiile noastre cu (Republica) Moldova sunt deja foarte tensionate', a declarat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică. 'Conducerea se concentrează întotdeauna pe tot ce este antirusesc, ei alunecă în isterie antirusească', a adăugat el.

'Guvernul moldovean accentuează orice poziţie antirusească şi, de fapt, ajunge la isterie', a insistat Peskov, apreciind că 'lipsa unei poziţii constructive nu ajută cu nimic Republica Moldova', ci dăunează relaţiilor bilaterale.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, - la fel ca omologul său ucrainean Volodimir Zelenski - a declarat anterior luna aceasta că dispune de informaţii care sugerează că Rusia pregăteşte o lovitură de stat pentru "răsturnarea" autorităţilor moldovene şi a semăna haos în această republică.

Rusia a negat aceste informaţii, dar Moscova s-a arătat reticentă faţă de posibilitatea ca Republica Moldova - care se află între Ucraina şi România, membră a UE şi NATO - să adere la Uniunea Europeană.

Maia Sandu a exclus sâmbătă o 'ameninţare militară iminentă' din partea Rusiei împotriva ţării sale, dar a avertizat asupra războiului hibrid dus de Moscova prin dezinformare şi a cerut ajutor comunităţii internaţionale pentru a-l combate.

Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
#Republica Moldova, #Rusia, #razboi Ucraina, #maia sandu , #stiri politice