Tensiuni între Chișinău și Tiraspol după recepția unui lot de transportoare blindate din Germania

Marti, 10 Ianuarie 2023, ora 18:25
4923 citiri
Tensiuni între Chișinău și Tiraspol după recepția unui lot de transportoare blindate din Germania
Vitali Ignatiev FOTO captură video

Autoproclamatele autorităţi din regiunea transnistreană s-au arătat deranjate de anunţul Ministerului Apărării din Republica Moldova privind recepţionarea unui lot de transportoare blindate Piranha din partea Germaniei.

Aşa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a afirmat că „militarizarea şi înarmarea Moldovei nu este o soluţie bună şi constructivă”, relatează TV8.md. Într-o înregistrare video, Vitali Ignatiev a spus că nu exclude ca „această tehnică să apară în apropierea Zonei de Securitate sau direct acolo”.

În loc să aplicăm eforturi politice şi diplomatice şi să rezolvăm cumva problema într-un mod civilizat, constructiv, vedem cu totul alte abordări care nu duc la stabilitate şi securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea şi înarmarea Moldovei nu este o soluţie bună şi constructivă. Nimic bun nu rezultă dintr-o astfel de acţiune. Acest lucru este dovedit de experienţa lumii”, a comentat Vitali Ignatiev, reprezentant al autorităţilor pro-ruse de la Tiraspol.

Primele vehicule blindate Pirahna urmau să sosească în Republica Moldova marţi, 10 ianuarie, şi au fost trimise în contextul în care armata de la Chişinău a decis să-şi modernizeze capabilităţile. Un aranjament în acest sens a fost semnat între Ministerul moldovean al Apărării şi partea germană încă din luna octombrie 2021.

Transportoarele blindate vor fi utilizate pentru instruirea militarilor care urmează să fie detaşaţi în misiuni internaţionale de menţinere a păcii, a precizat Ministerul Apărării de la Chişinău.

Pe de altă parte, Guvernul de la Chişinău a anunţat marţi că l-a numit pe Alexandru Flenchea la conducerea Delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), al cărei rol este să poarte un dialog cu Tiraspolul.

Delegaţia Republicii Moldova în CUC reprezintă interesele statului şi acordă asistenţă multilaterală procesului de reglementare paşnică şi pe cale politică a conflictului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Alexandru Flenchea este împuternicit să coordoneze aspectele de menţinere a păcii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, potrivit Guvernului de la Chişinău.

Alexandru Flenchea este un fost viceprim-ministru pentru reintegrare în guvernul lui Ion Chicu (2019-2021), care s-a ocupat de dialogul cu Tirapolul, având o experienţă vastă în domeniul politic şi de reglementare paşnică. De asemenea, şeful delegaţiei Republicii Moldova în CUC a ocupat, anterior, diverse funcţii în cadrul Programului Naţiunilor Unite de Dezvoltare (UNDP) şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
#Republica Moldova, #blindate, #Germania, #Tiraspol , #Republica Moldova