Diversioniștii străini, pregătiți să intre în Republica Moldova ascunși printre suporterii unei echipe de fotbal din Serbia

Marti, 14 Februarie 2023, ora 14:02
12840 citiri
Diversioniștii străini, pregătiți să intre în Republica Moldova ascunși printre suporterii unei echipe de fotbal din Serbia
Imagine din peluza stadionului echipei Partizan Belgrad FOTO Hepta

Un grup de diversionişti din Serbia urma să ajungă săptămâna aceasta în Republica Moldova ca parte a suporterilor unei echipe de fotbal care are programat un meci cu o formaţie din Transnistria, a declarat Andrian Cheptonar, deputat din cadrul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS).

"Săptămâna aceasta trebuie să aibă loc un meci de fotbal în Chişinău, între o echipă din Serbia şi una din Republica Moldova. Iniţial, era planificat ca întreaga galerie a echipei sârbe să vină la noi în ţară. Datorită eforturilor făcute de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), cu mult înaintea apariţiei informaţiilor oferite de Zelenski, echipa sârbă va juca fără suporteri, pentru că în cadrul acestei galerii se planifica să vină diversionişti", a declarat Andrian Cheptonar, în cadrul emisiunii "Ora Expertizei" de la Jurnal TV, potrivit jurnal.md.

Pe 16 februarie, în cadrul Conference League, este programat pe stadionul Zimbru din Chișinău meciul de fotbal dintre Sheriff Tiraspol și Partizan Belgrad.

Luni, 13 februarie, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că planurile Federaţiei Ruse de destabilizare a situaţiei din Republica Moldova au fost confirmate de instituţii ale statului şi au drept scop schimbarea puterii de la Chişinău.

Potrivit Maiei Sandu, planul prevedea implicarea unor diversionişti cu pregătire militară din Serbia, Belarus, Rusia și Muntenegru, camuflaţi în civili, care urmau să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luări de ostatici.

"Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău. Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent. Materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru", a detaliat Maia Sandu.

Nicu Popescu, despre planul Rusiei privind destabilizarea R.Moldova: Situația este complicată, dar nu există motive de panică

R.Moldova este alertă la riscurile din regiune și e pregătită pentru întregul spectru de scenarii, declară șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, cu referire la informațiile confirmate oficial privind pregătirea de către Moscova a unor scenarii de destabilizare a situației politice din R.Moldova. Popescu a subliniat că situația este complicată, dar nu există motive pentru panică.

„R.Moldova s-a pregătit pentru întreg spectru de scenarii. Din păcate, trebuie să constatăm că R.Moldova se află în zonă geografică periculoasă, a trecut prin multe moment dificile. Riscurile denunțate de doamna președintă, tentative de destabilizare, de provocare a violențelor, inclusiv coordonate din exterior, este un tip de riscuri de care am fost conștienți. Suntem pregătiți de un anumit spectru de scenarii. Situația este calmă. Autoritățile, instituțiile își fac bine jobul. Au făcut față riscurilor în ultimul an. Suntem alerți, nu există motiv de panică, dar situația este complicată”, a declarat Nicu Popescu în conferința comună susținută cu președintele OSCE Bujar Osmani.

Ministrul de Externe al Macedoniei de Nord, care este președinte în exercițiu al OSCE a promis că va sprijini R.Moldova și a făcut apel la statele membre ale organizației să consolideze principiile OSCE.

„Chem toate țările participante să consolideze principiile OSCE, vom sprijini R.Moldova în limitele mandatului nostru”, a declarat Osmani.

Oficialul OSCE a menționat că va discuta acest subiect cu președinta Maia Sandu, reiterând sprijinul OSCE pentru R.Moldova în depășirea provocărilor survenite în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina și în soluționarea conflictului transnistrean.

Belgradul cere explicații

Prim-viceprim-ministrul și ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dacic a cerut explicații președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru acuzația implicării unor cetățeni sârbi, în destabilizarea situației din țara sa, se precizează într-un comunicat publicat luni de Ministerul de Externe al Serbiei.

Ministrul sârb al Afacerilor Externe „a negat categoric declarația Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, despre posibila participare a cetățenilor sârbi la acțiuni subversive care vizează destabilizarea Republicii Moldova”, și care s-ar baza pe informații ucrainene despre planurile Rusiei. „Cerem autorităților moldovenești să furnizeze de urgență toate informațiile de care dispun, pentru că nu am primit până acum nicio notificare din partea Republicii Moldova”, a spus ministrul, într-un comunicat al ministerului. El a adăugat că există multe exemple de știri false pe arena internațională, dar Serbia „nu va permite afectarea reputației și intereselor sale”.

„L-am instruit pe ambasadorul nostru, acreditat la Chișinău, să solicite de urgență clarificări cu privire la această declarație de la Președintele Republicii Moldova, precum și să ne furnizeze de urgență toate informațiile despre persoanele care sunt suspectate de participarea la astfel de acțiuni violente”, a declarat Dacic, subliniind că, în conformitate cu legislația sârbă, „orice participare a cetățenilor noștri la conflicte armate din străinătate este o infracțiune”.

Chișinăul avertizează Transnistria să respecte Constituția. ”Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţii”
Chișinăul avertizează Transnistria să respecte Constituția. ”Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţii”
Biroul pentru politici de reintegrare din cadrul Guvernului Republicii Moldova, condus de vicepremierul Oleg Serebrian, a emis miercuri un comunicat în care îndeamnă Tiraspolul să manifeste...
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după...
#Republica Moldova, #Rusia, #diversiune, #lovitura de stat, #Serbia, #suporteri, #proteste, #Chisinau , #Republica Moldova