Protestele prorușilor la Chișinău. Mii de oameni aduși cu autobuzele din toată țara pentru a destabiliza guvernul. Se scandează ”Jos Maia Sandu!” LIVE VIDEO

Duminica, 19 Februarie 2023, ora 13:55
9562 citiri
Protestele prorușilor la Chișinău. Mii de oameni aduși cu autobuzele din toată țara pentru a destabiliza guvernul. Se scandează ”Jos Maia Sandu!” LIVE VIDEO
Proteste ale Partidului Șor la Chișinău FOTO / captură video NewsMaker.md

Potrivit membrilor Partidului Șor, în Capitală ar protesta ”mii de oameni care cer Guvernului să plătească facturile populației pentru lunile de iarnă”.

UPDATE 14.48 Protestul s-a încheiat. Mulțimea s-a împrăștiat.

UPDATE 14.40 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat pentru TV8 că Executivul nu va comenta protestul şi că va respecta dreptul oamenilor la întruniri paşnice, arată news.ro.

„Guvernul nu comentează protestul. Autorităţile respectă dreptul cetăţenilor pentru a protesta şi libertatea de întrunire paşnică şi de asociere. Premierul ţării este informat despre evoluţiile curente, iar colegii de la Ministerul Afacerilor Interne au anunţat deja că poliţia va asigura ordinea şi securitatea publică, precum şi siguranţa cetăţenilor” a menţionat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

UPDATE 14.27 În fruntea protestatarilor sunt deputata ŞOR Marina Tauber, aflată sub control judiciar, Reghina Apostolova, de asemenea membră a partidului ŞOR, preşedintele raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, relatează TV8.md.

Protestatarii cer ca guvernul să plătească integral facturile cetăţenilor pentru lunile decembrie-februarie. Ei scandează „Jos guvernarea” şi „Jos dictatura”.

„Suntem puternici, uniţi şi solidari şi vom obţine victorie”, a declarat deputata Partidului ŞOR, Marina Tauber.

FOTO / captură video NewsMaker.md

Purtătoarea de cuvânt a Partidului Acţiune şi Solidaritate, aflat la guvernare, a declarat pentru Radio Moldova că sunt acţiuni de destabilizare a situaţiei în ţară. „ŞOR, prin manipulare, încearcă să se folosească de vulnerabilitatea oamenilor, pentru a se ascunde de justiţie”, a declarat ea.

Platforma DA consideră că, revendicările protestului organizat de Partidul Şor „reprezintă apogeul populismului şi cinismului. A cere de la Guvern achitarea integrală a facturilor pentru consumul de gaz, energie şi căldură din această iarnă pentru toţi cetăţenii denotă o degradare fără precedent a discursului politic” În acest context, Platforma DA îndeamnă cetăţenii să nu participe la protest alături „de hoţii de miliarde şi complicii lor”.

UPDATE 14.19 Se scandează ”Jos Guvernul!”, ”Jos Maia Sandu!”, ”Libertate”.

Știre inițială:

”Mii de oameni au umplut astăzi centrul capitalei, pentru a participa la mitingul organizat de Mișcare Pentru Popor. Participanții la acțiune îi cer Guvernului să achite integral facturile cetățenilor pentru lunile de iarnă.

Până acum, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu locuitori din raioanele Orhei, Edineț, Florești, Ungheni, Chișinău și alte zone ale țării, care s-au îndreptat spre Chișinău, ca să-i ceară Guvernului să respecte voința poporului. Oamenii spun că nu au cu ce să plătească pentru gaz, electricitate și energie termică, din cauza tarifelor exorbitante, scrie stiri.md.

Oamenii poartă în mâini pancarte, dar și o factură imensă pentru gaze, pentru a arăta că tarifele din țara noastră sunt cele mai mari din Europa.

Deși protestul organizat de Partidul Șor, trebuia să aibă loc în fața Parlamentului, oamenii își schimbă locația și se deplasează în fața Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

„Foarte bine că suntem mulți și vocali. Împreună cu colegii din mișcarea națională pentru popor am luat decizia ca să manifestăm nu în fața clădirilor instituționale, guvernamentale, dar să mergem pe scările Teatrului Național de Operă și Balet și acolo vom striga”, a declarat deputata SOR Marina Tauber.

Șase tineri sunt documentați de polițiștii din Chișinău după ce asupra unui dintre ei a fost găsit un cuțit. Cazul a avut loc cu puțin timp în urmă.

„6 tineri cu comportament suspect, dintr-o instituție cu profil sportiv, au fost conduși la Inspectoratul de Poliție pentru documentare. Asupra unuia dintre ei a fost găsit un cuțit. Amintim că am solicitat ca participanții la întrunire să nu dețină la ei obiecte interzise”, menționează IGP.

În acest sens, Poliția face apel repetat către organizatorii protestului să nu admită acte de violență și provocări.

„Vom interveni în fiecare situație în care există risc pentru viața cetățenilor sau ordinea publică”, precizează autoritățile.

Circulația troleibuzelor pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt a fost oprită.

Câteva grupuri de locuitori ai municipiului Bălți, printre care și tineri, s-au pornit organizat la Chișinău, cu noaptea-n cap pentru a protesta împotriva actualei guvernări. Oamenii au fost îndemnați să participe la miting de către reprezentanții partidelor „ȘOR”, „PACE” și Mișcarea Populară, transmite NordNews.

Deși Starea de Urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile, tinerii din Bălți s-au pornit la Chișinău, pentru a solicita micșorarea tarifelor la agentul termic, gaze și energie electrică. Unii dintre ei au menționat că ar fi bine ca actuala guvernare să iasă la un dialog cu protestatarii.

Întrebați la îndemnul cui au ieșit să protesteze și cum văd ei rezolvarea acestei probleme, doritorii de schimbare nu au fost pregătiți să răspundă. Din municipiul Bălți spre Chișinău s-au deplasat opt microbuze și autobuze.

Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Liderii noului bloc electoral pro-rus Victorie, care gravitează în jurul oligarhului fugar Ilan Şor şi se opun planurilor preşedintei Maia Sandu de a adera la Uniunea Europeană, au declarat...
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
#Republica Moldova, #Chisinau, #proteste, #pro rusi, #partidul sor , #Republica Moldova