Situație critică pentru Republica Moldova. Nu are un sistem de apărare antiaeriană, iar multe echipamente militare sunt nefuncționale

Marti, 11 Octombrie 2022, ora 21:10
2709 citiri
Situație critică pentru Republica Moldova. Nu are un sistem de apărare antiaeriană, iar multe echipamente militare sunt nefuncționale
FOTO Twitter

Experţi de la Chişinău trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte situaţia în domeniul securităţii în Republica Moldova, după ce trei rachete ruseşti au survolat luni spaţiul aerian al republicii pe traseul de atac asupra unor ţinte în Ucraina.

Potrivit acestora, Republica Moldova dispune de echipamente militare nefuncţionale şi duce lipsă de un sistem antiaerian, potrivit acestora.

Totodată, nu sunt suficiente echipamente pentru militari în caz de mobilizare. Acestea sunt doar câteva cauze care ar îngrijora populaţia Republicii Moldova în caz de un atac aerian, susţin analiştii consultaţi de postul de radio citat.

În opinia lor, Republica Moldova ar trebui să pregătească adăposturi pentru oameni în caz de atac aerian, să informeze şi să instruiască populaţia în eventualitatea unui bombardament al teritoriului.

În acest sens, expertul în securitate Ion Leahu afirmă că a rămas puţin timp pentru autorităţi ca să investească în tehnica militară, însă investiţia ar fi mai efectivă în apărarea pasivă a populaţiei, precum şi în pregătirea adăposturilor, conform acestuia.

”Nu trezeşte nicio îndoială că astfel de acţiuni din partea Rusiei ar putea să mai urmeze (...) însă personal nu mă voi mira deloc dacă (Republica) Moldova va deveni ea însăşi ţinta unor atacuri aeriene. Este nevoie de elaborarea unui program, or - dacă există deja - de lansat realizarea acestuia, de identificat obiectele aeriene nelegitime, de informat populaţia şi de creat condiţii pentru punerea la adăpost a populaţiei în caz de atac aerian”, afirmă Ion Leahu.

La rândul său, expertul Alexandru Flenchea a spus că nu este de mirare că Republica Moldova nu a făcut investiţii în tehnica militară, deoarece de mai bine de un sfert de secol, după terminarea Războiului Rece, Europa a trăit în pace.

Trei rachete de croazieră lansate de pe nave militare ruseşti amplasate în Marea Neagră au traversat în dimineaţa zilei de luni spaţiul aerian al Republicii Moldova în regiunea satului Cobasna şi a municipiului Soroca. În legătură cu acest incident, Ministerul moldovean de Externe l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul Rusiei la Chişinău, Oleg Vasneţov.

Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după...
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămâni în urmă cu privire la iminența unui atac precum cel care a avut loc pe 22 martie. Când vine vorba de terorism, serviciile secrete trec peste...
#Republica Moldova, #Rusia, #atacuri aeriene, #armata , #Republica Moldova
Comentarii
H
HoriaBrezean
rank 1
"multe echipamente militare sunt nefuncționale"
S
Stan
rank 1