Plan rusesc cu luare de ostatici și atacarea instituțiilor de stat din Moldova

Autor: Vitalie Calugareanu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 14 Februarie 2023, ora 19:56
3068 citiri

Diversiunea pusă la cale de Rusia împotriva Republicii Moldova prevede un atac asupra instituțiilor statului și luare de ostatici.

Noile detalii au fost dezvăluite luni, de către președinta Maia Sandu, în cadrul unui briefing, după ce recent despre acest plan a vorbit, în cadrul Consiliului UE, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Planul inițial de destabilizare a Moldovei a eșuat în toamna anului 2022, când forțele pro-ruse organizau așa-zise „proteste” antiguvernamentale, cu oameni săraci, plătiți și transportați organizat în centrul Chișinăului.

Volodimir Zelenski a vorbit recent despre o nouă diversiune rusească împotriva Moldovei, fiind vorba de un plan interceptat de serviciile secrete ucrainene și transmis autorităților moldovene. Luni, Maia Sandu a oferit detalii despre acest plan. Acesta ar urma să culmineze cu montarea la Chișinău a unei conduceri pro-ruse care să-i pună lui Putin Moldova la dispoziție, pentru ca aceasta să fie folosită în războiul contra Ucrainei.

Planul presupune folosirea persoanelor din afară pentru acțiuni cu caracter violent.

"Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățenii Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru", a menționat Maia Sandu.

Șefa statului a cerut vigilență maximă din partea instituțiilor statului, deoarece „în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele ei, pe unii veterani (foști angajați ai forțelor de ordine) și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc (oligarhul fugar anunțat în căutare)”.

Maia Sandu a solicitat Parlamentului să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi Serviciului de Informații și Securitate și Procuraturii „instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării”: „Siguranța cetățenilor și securitatea țării este preocuparea noastră principală și în continuare vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja statul și cetățenii, pacea și ordinea publică. Încercările Kremlinului de a aduce violența în țara noastră nu vor reuși”, a asigurat șefa statului.

Primii care au reacționat au fost vicepreședinta partidului „Șor”, Marina Tauber, ex-premierul Ion Chicu (ministru al finanțelor sub regimul Plahotniuc și prim-ministru sub regimul Dodon) și bașcanul (guvernatorul) Autonomiei Găgăuze (sudul Moldovei), Irina Vlah. Toți trei au acuzat-o pe Maia Sandu de tentativă de a instaura dictatura, sugerând că, după aceste avertizări ale Președinției, oamenilor le va fi frică să mai protesteze împotriva prețurilor mari. Anterior, Irina Vlah (ex-deputat comunist) avertiza că tendința Moldovei de a se înarma în contextul războiului din Ucraina ar putea dezgheța conflictul transnistrean.

Diversiunea rusească va fi pusă oricum în aplicare

Marina Tauber a menționat luni, în cadrul unui briefing, că planul despre care a vorbit Maia Sandu ar fi „un scenariu din cosmos” și o „tentativă clară de uzurpare a puterii în stat, care va da start unor noi abuzuri prin limitarea semnificativă a drepturilor cetățenești”. În context, ea a anunțat o nouă acțiune de protest în fața Parlamentului pe 19 februarie la care a chemat toți liderii politici să vină la protest împreună cu simpatizanții și să se opună actualei guvernări pro-europene. Tauber le-a rostit numele ca în perioada sovietică: prenumele, patronimicul, numele (exemplu: Igor Nicolaevici Dodon, Ion Vasilievici Chicu, Irina Fiodorovna Vlah...). Din așa-numita mișcare națională „pentru popor”, care și-a asumat protestul, fac parte partidul „Șor”, mai mulți veterani ai MAI și activiști pro-ruși. Oficial, ei vor cere la protest ca Guvernul să achite integral facturile cetățenilor la energia electrică, termică și la gazele naturale pentru toată perioada iernii.

A condamnat declarația Maiei Sandu și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (forță parlamentară pro-rusă). Exponenții acestuia consideră declarația Maiei Sandu ca fiind „iresponsabilă și provocatoare, menită să atragă Moldova într-un conflict militar, să genereze isterie în societate și să intimideze opoziția”.

Amenințările sunt reale!

Pe de altă parte, expertul în probleme de securitate, Ion Leahu, susține că absolut toate pericolele menționate de șefa statului sunt reale. Potrivit lui, Chișinăul ar trebui să izoleze temporar regiunea transnistreană, pentru a diminua riscurile și influența Kremlinului. La rândul său, ex-premierul moldovean Ion Sturza atenționează în context și asupra atacului frontal al sistemului judiciar împotriva guvernării de dragul păstrării privilegiilor.

Recent, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a amenințat Republica Moldova că este următoarea țară care va repeta soarta Ucrainei. După această declarație a ministrului rus de Externe, deputatul moldovean Oazu Nantoi a spus că „dacă armata ucraineană nu va rezista, tancurile rusești se vor opri la Prut”.

Rusia și-a trimis provocatorii ceceni în Turcia ca să-i mascheze ca „salvatori”

Un alt avertisment despre o posibilă tentativă a Rusiei de a organiza o lovitură de stat în Moldova a venit, la sfârșitul săptămânii trecute, de la secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov. El susține că pentru aceasta Kremlinul ar urma să implice luptători ceceni pe care i-a „parașutat” momentan în Turcia, chipurile într-o misiune de salvare a celor rămași sub dărâmături ca urmare a cutremurului. „Urmărim această situație foarte atent pentru ca acești „salvatori” să nu ajungă în Moldova. Le cunoaștem numele, prenumele și patronimicul”, a menționat Alexei Danilov.

În legătură cu riscurile care cresc la adresa Republicii Moldova, guvernarea de la Chișinău a recurs săptămâna trecută la o „tranziție planificată”, înlocuind rapid un guvern pro-european cu altul, pentru a fortifica securitatea și reziliența țării pe fundalul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Noul guvern, condus de Dorin Recean, urmează a fi învestit săptămâna aceasta.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Republica Moldova, #atac al institutiilor statului, #Rusia , #Republica Moldova