O rachetă rusească, doborâtă de ucraineni, a căzut în Moldova

Autor: Vitalie Calugareanu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Luni, 31 Octombrie 2022, ora 18:44
2355 citiri

O rachetă rusească, doborâtă luni dimineață de sistemul antiaerian al Ucrainei, a căzut pe teritoriul Republicii Moldova.

Geamurile mai multor case din satul Naslavcea, raionul Ocnița, s-au spart. Victime nu au fost raportate. Racheta urma să lovească barajul Dnestrovsc, aflat la 25 de km de Republica Moldova. Localitatea Naslavcea din Moldova se află la hotar cu Ucraina.

Ministerul moldovean al Apărării a anunțat că a trimis geniști la fața locului pentru a cerceta terenul. Sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale a Moldovei nu au detectat zboruri ilegale în spațiul aerian al țării. Un comunicat al Ministerului Apărării menționează că fragmentele rachetei doborâte nu au fost depistate de stațiile de radiolocație, din cauza dimensiunilor și suprafeței mici de reflecție ale acestora.

Poliția de Frontieră patrulează spațiul aerian

Polițiștii moldoveni au încercuit imediat zona și documentează cazul. Atacul rusesc nu a afectat barajul ucrainean, dar au avut de suferit componentele electrice aferente acestuia (transformatoarele electrice). Autoritățile ucrainene au comunicat că nu există pericol de inundații. Locuitorii din regiunea de nord a Republicii Moldova au filmat dimineață avioane de mici dimensini care „patrulau” zona pe partea moldovenească. „În prezent, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, cu mijloace proprii, a dispus supravegherea aeriană a spațiului în zona de frontieră cu Ucraina iar sectoarele poliției de frontieră Otaci și Ocnița activează în regim special. De asemenea a fost sporit numărul patrulelor poliției de frontieră pe fâșia verde, aflată pe granița cu Ucraina, în zona Naslavcea”, anunță Ministerul moldovean de Interne.

Într-o reacție publică, Ministerul moldovean de Externe a condamnat din nou atacul rusesc cu rachete asupra Ucrainei și utilizarea de către Rusia a resurselor energetice pe post de arme: „Aceste atacuri, care escaladează în continuare situația de securitate, reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar care interzice țintirea civililor și a infrastructurii acestora. (...) Atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei aduc prejudicii economice și sociale enorme întregului continent european, inclusiv cetățenilor Republicii Moldova, care resimt efectele războiului din vecinătate”, se arată în mesajul remis de diplomația de la Chișinău.

Igor Grosu: „Este dovada barbariei Rusiei...”

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a spus că incidentul de la Naslavcea dovedește încă o dată că Moldova este vulnerabilă în fața agresiunii ruse. „Ei (ocupanții ruși – n.n.) deliberat atacă infrastructura critică, pentru a-i lipsi pe ucraineni de strictul necesar – de energie electrică și termică. Este dovada barbariei Rusiei în acest război nedrept. Este un pericol la adresa securităţii noastre, o dovadă, un argument în plus că noi trebuie să ne întărim capacitatea de apărare, inclusiv antiaeriană, pentru a ne proteja spaţiul aerian. Soluții în acest sens sunt”, a menționat Igor Grosu.

Nu este prima dată când Rusia sfidează neutralitatea Moldovei pentru a lovi ținte din Ucraina. Pe 10 octombrie 2022, trei rachete rusești au penetrat spațiul aerian al Republicii Moldova și au lovit orașul Lvov din Ucraina.

Cu război la graniță, Republica Moldova nu are acum niciun sistem de apărare sau scut antirachetă. Ultimele complexe de rachete antiaeriene au fost vândute dubios în 2017 unei companii cu probleme cu sediul în Marea Britanie. Anterior, în 1997, Chișinăul a vândut Statelor Unite 21 de MIG-uri moștenite după destrămarea URSS. Acum mai are 6 MIG-uri, dar acestea nu pot decola, deoarece unele piese au fost demontate și vândute prin corupție de către foștii demnitari de stat.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Republica Moldova, #Chisinau, #Ucraina, #Rusia, #razboi, #rachete rusesti , #Republica Moldova