Natalia Gavrilița, îngrijorată că Rusia ar putea invada Republica Moldova. "Nimeni nu este în siguranță"

Luni, 25 Iulie 2022, ora 11:18 4418 citiri
Natalia Gavrilita, premierul Republicii Moldova FOTO Facebook/Guvernul Republicii Moldova

Premierul Republicii Moldova a declarat, într-un interviu difuzat duminică, 24 iulie, că națiunea ei se teme de o invazie a Rusiei în contextul războiului din țara vecină, Ucraina.

„Suntem îngrijorați, desigur”,a spus premierul Natalia Gavriliță la postul CNN, pentru emisiunea „Fareed Zakaria GPS”. „Acesta este un risc, este un scenariu ipotetic deocamdată, dar dacă acțiunile militare se deplasează mai departe în partea de sud-vest a Ucrainei și spre Odesa, atunci desigur, suntem foarte îngrijorați”.

Moldova, care împarte granița cu Ucraina, a devenit un stat independent când Uniunea Sovietică s-a dizolvat în 1991, dar nu a reușit niciodată să se îndepărteze complet din sfera de influență a Rusiei și nici să construiască singură o economie vitală. World Factbook al CIA spune: „În ciuda progreselor recente, Moldova rămâne una dintre cele mai sărace țări din Europa”.

Gavrilița, absolventă a Școlii de Guvernare Harvard Kennedy, care a preluat mandatul în august 2021, a spus că țara ei nu este singura care are motive să fie îngrijorată de invazia lansată de președintele rus Vladimir Putin în februarie.

„Aceasta este o poziție foarte dificilă nu doar pentru Moldova, ci și pentru orice țară mică, orice țară care se bazează pe ordinea internațională bazată pe reguli”, a spus ea. „Dacă o țară poate începe un război de anexare fără a ține cont de dreptul internațional, atunci, în acest sens, nimeni nu este în siguranță și cred că multe țări sunt îngrijorate”.

Premierul a remarcat „istoria tulbure a Moldovei într-o regiune complicată” a lumii, lucru care continuă și astăzi. Zakaria a subliniat că războiul actual a afectat economia Republicii Moldova.

„Moldova este cea mai afectată țară după Ucraina din punct de vedere economic de acest război. Am văzut deja o inflație foarte mare. Inflația în iunie a fost de 32 la sută”, a explicat Gavrilița, potrivit Politico.

Dar premierul a declarat că oamenii ei au rezistat nobil crizei, menționând că țara sa a absorbit de bunăvoie un număr mare de refugiați, indiferent de cost.

„Am văzut, de exemplu, în sondaje că chiar și după primirea unui număr foarte mare de refugiați, 85 la sută dintre moldoveni spun că ar primi mai mulți refugiați și 50 la sută spun, necondiționat, la orice oră. Așa că acest lucru mă face foarte optimistă cu privire la înțelepciunea poporului meu”, a spus premierul.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News