Gluma neagră care circulă la Chișinău: De ce durata maximă în care Republica Moldova s-ar putea apăra de Rusia este de două ore?

Marti, 10 Mai 2022, ora 14:55
13856 citiri
Gluma neagră care circulă la Chișinău: De ce durata maximă în care Republica Moldova s-ar putea apăra de Rusia este de două ore?
Sute de oameni au participat în centrul Chișinăului la mitingul organizat cu prilejul „Zilei Victoriei”FOTO Facebook/Igor Dodon

Bulevardul larg central Ștefan cel Mare al Chișinăului este o piesă de spectacol a tipului de planificare urbană stalinistă concepută pentru a permite tancurilor să circule nestingherite în nucleul urban al orașului: speranța în capitala Republicii Moldova este că acest aspect nu va fi încercat.

Armata Moldovei, cu mai puțin de 5.000 de oameni, este complet nepregătită pentru război, dar conflictul a ajuns acum la granițele țării. Orașul-port ucrainean Odesa, a cărui confiscare este o aspirație deschisă a Rusiei, se află la doar 180 de kilometri distanță, iar zeci de mii de refugiați ucraineni au umflat deja populația redusă a Moldovei. 

În același timp, o serie de bombardamente misterioase și atacuri cu grenade în Transnistria, puse de Rusia pe seama Ucrainei și de Ucraina pe seama Rusiei, au sporit și mai mult anxietatea că ceva rău se apropie.

Există o glumă în Republica Moldova că țara s-ar putea apăra de o invazie rusească timp de două ore, adică timpul de care are nevoie un tanc pentru a ajunge în capitala Chișinău din regiunea separatistă susținută de ruși Transnistria. 

"Operațiunile serviciilor rusești de informații ar fi putut fi în spatele exploziilor, dar nu neapărat ca să împingă regiunea într-un război cu Ucraina”, a explicat Denis Cenușă, analist moldovean în domeniul securității, pentru publicația UnHerd. „Ci, mai degrabă, motivul a fost să testeze reacția decidenților din Kiev, Chișinău și Occident. Prin asta se explică faptul că exploziile au fost până acum bine organizate, fără victime și cu daune minime. Ar putea, de asemenea, să fie o tentativă a actorilor locali din regiunea separatistă să obțină concesii de la Chișinău”, a adăugat el.

Parte a Uniunii Sovietice până în 1992, existența Moldovei ca stat complet independent nu a părut niciodată pe deplin permanentă, viața sa politică fiind centrată în jurul unei alegeri binare: pe de o parte, o relație mai apropiată cu Rusia și pe de altă parte aspirații de aderare la UE și legături mai strânse sau chiar unificare cu România.

De când războiul rusesc în Ucraina s-a intensificat în februarie, guvernul Moldovei, care înclină spre Vest, sub președintele Maia Sandu și prim-ministrul Natalia Gavrilița, și-a depus candidatura la UE, iar președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a promis securitate europeană sporită. Totuși, în ciuda populației majoritar vorbitoare de limba română, Chișinăul încă are un aer de oraș rusesc provincial, cu familii care vorbesc rusa, notează UnHerd.

În acest an, în perioada premergătoare paradei de Ziua Victoriei de pe 9 mai, politicile din timp de război au fost mai mult contestate.

De la începutul de facto al războiului său în Ucraina, în 2014, Putin a făcut din simbolismul victoriei Armatei Roșii împotriva nazismului ceva greu de gestionat pentru vecinii săi, în special acum când trupele rusești ridică steagurile victoriei sovietice în localitățile cucerite din Ucraina.

Faptul că Putin a ridicat panglica Sfântului Gheorghe la randul unui simbol al naționalismului revanșist rusesc a determinat guvernul liberal al Republicii Moldova să-l interzică. Ca răspuns, opoziția prorusă a încălcat interdicția și a folosit panglica la marșul de Ziua Victoriei. Un raport recent al RUSI, care citează surse din serviciile ucrainene de informații, susține că protestul de Ziua Victoriei din Moldova a fost organizat de FSB pentru a provoca o reacție în forță a poliției și a destabiliza Moldova.

„Ei (n.r. FSB-ul rus) percep că există o masă critică de oameni proruși în Moldova, care, nu știu, vor face revolte în Chișinău și în alte locuri doar pentru că Panglica Sf. Gheorghe a fost interzisă”, a afirmat Valeriu Pasa, de la ONG-ul pro-Occident WatchDog, cu câteva zile înainte de demonstrație. „Deci cred că în această etapă vor eșua. Dar ceea ce este mai riscant este că își vor revizui strategia și vor pune accent pe problemele sociale, pe problemele economice și problemele cu sărăcia nu vor decât să crească și vor putea folosi problemele sociale și economice din Moldova pentru a destabiliza țara în viitor.”

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Tensiuni înainte de Ziua Victoriei

Cu zvonuri despre provocări planificate rusești, zilele premergătoare marșului de Ziua Victoriei au fost tensionate în Moldova: poate că Transnistria va fi împinsă să declare unirea oficială cu Rusia, susțineau unii. Poate că rușii vor stimula dezordinea pe străzile din Chișinău pentru a avea un pretext pentru intervenție, bazându-se pe afirmația lor complet falsă că minoritatea vorbitoare de limbă rusă din Transnistria este oprimată. Între timp, surse din poliție au declarat că sunt pregătite pentru orice tulburare.

Totuși, chiar dacă nervii erau întinși la maximum, weekendul premergător demonstrației a fost calm și pașnic pe străzile înfrunzite și adormite ale Chișinăului. În parcul central, pensionarii au dansat hora pe muzică de acordeon, sub castani, în timp ce familiile se bucurau de soarele cald de primăvară. Mihail, un proprietar de companie IT, în vârstă de 32 de ani, vorbitor de limbă rusă, a povestit că nu crede că vor fi probleme: „Noi, moldovenii, suntem un popor pașnic. Vreau să cred că această situație se va încheia cât mai curând posibil, dar nu cred că se va termina în săptămâni sau luni”. Dacă s-ar întâmpla ceva, s-ar muta în Rusia sau în Cipru, a adăugat el: „Acolo este vreme bună, de ce nu?”

În fața ambasadei Rusiei, Vladimir, în vârstă de 25 de ani, din Transnistria, ținea o pancartă în rusă pe care scria „claxonează dacă ești împotriva războiului”, în cadrul unui protest de trei persoane. „Majoritatea oamenilor claxonează”, a spus el, în timp ce un autobuz urban trecea și claxona în semn de solidaritate față de mesajul său. „Uneori oamenii strigă la mine să mă întorc în Ucraina, dar apoi văd că vorbesc românește și e în regulă”. Spre deosebire de mulți comentatori externi, Vladimir s-a arătat sceptic că războiul va trece granițele Ucrainei: „După două săptămâni de provocări grele, văd că președintele și parlamentul din Transnistria nu vor război, deci nu este probabil să se întâmple ceva”.

În ciuda statutului său de teritoriu-marionetă rusesc, conducerea Transnistriei a fost vizibil lipsită de entuziasm cu privire la implicarea în războiul lui Putin, asigurând în liniște Ucraina de intențiile sale pașnice. În orice caz, conflictul a apropiat Moldova și Transnistria, într-o dorință comună de a evita destabilizarea. Cei aproximativ 1.500 de soldați ruși din Transnistria — o garnizoană recrutată în mare parte din localnici — sunt, la fel ca armata transnistreană, slab antrenați și echipați și complet nepregătiți pentru un conflict serios, scrie Aris Roussinos pentru UnHerd.

În mod similar, este îndoielnic faptul că forțele armate rusești, care au avut o perfomanță extrem de slabă în război până acum, au capacitatea de a se desfășura în masă în Transnistria sau Republica Moldova propriu-zisă, fie pe calea aerului, fie pe mare, sau să se apere împotriva unui contraatac ucrainean. Scufundarea navei amiral a Rusiei, Moskva, la Marea Neagră, de către rachetele ucrainene de apărare de coastă, a crescut dramatic riscurile unei aterizări pe mare, iar lovirile ucrainene continue în Insula Șerpilor evidențiază doar slăbiciunea Rusiei. Trupele rusești par să se adune în Herson, pe frontul de sud al Ucrainei, cea mai de succes zonă de operațiuni a Rusiei, pentru un impuls reînnoit de-a lungul coastei Mării Negre, dar este îndoielnic, având în vedere performanța lor de până acum, că ar fi capabili să cucerească marele oraș-port Mykolaiv, cu atât mai puțin Odesa, mai la vest. Securitatea Moldovei în fața unei invazii rusești este, în esență, garantată de forțele armate ucrainene.

Victimă colaterală a războiului informațional?

În orice caz, ucrainenii au fost puțin prea vocali în disponibilitatea lor de a discuta despre un potențial front moldovenesc împotriva Rusiei, consilierul lui Zelenski, Oleksii Arestovici, exprimându-se deschis cu privire la perspectiva de a ocupa Transnistria, poate în coordonare cu România. „Problema este, de asemenea, că auzim mesaje diferite de la diferiți factori de opinie din interiorul Ucrainei că acesta ar fi un scenariu preferat, și chiar apeluri deschise că armata ucraineană trebuie să atace așa-numita armată transnistreană și armata rusă din Transnistria”, a spus Valeriu Pasa. „Sunt sigur că mulți oameni din Ucraina chiar cred că aceasta este o idee bună.”

Dar, în cele din urmă, totul a făcut parte din campania de simulare și subterfugiu dintre cele două țări aflate în război, a dat el asigurări: „Deci acum rușii trebuie să se gândească de zece ori: << Este posibil, nu este posibil? >> Și trebuie să dezvolte planuri de urgență și să-și mobilizeze o parte din rezerve în cazul în care Ucraina decide cu adevărat să facă acest lucru. Deci asta face parte din acest război psihologic dintre Rusia și Ucraina”.

De Ziua Victoriei, mii de oameni s-au adunat în fața Pieței Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului, fosta Piață a Victoriei, fluturând banerul victoriei sovietice, urmăriți în același timp de o prezență semnificativă a poliției. Pentru mulți, a fost o oportunitate de a comemora sacrificiul strămoșilor lor veterani ale căror portrete le-au purtat pe pancarte sau pentru ca veteranii mai tineri să se îmbrace din nou în vechile lor uniforme și să depene amintiri cu vechi prieteni. Pentru alții, care s-au referit la guvernul ales al Republicii Moldova ca fiind o „dictatură”, a fost un eveniment mai încărcat politic.

„Nu suntem împotriva Rusiei sau împotriva Ucrainei”

Evgheni, 42 de ani, care purta un tricou cu portretul lui Stalin, a spus că speră că Putin va pune capăt războiului din Ucraina în curând – printr-o victorie totală. „Moldova nu poate trăi fără Rusia”, a afirmat el. „A fost independentă doar 30 din ultimii 500 de ani și deja totul s-a prăbușit. Ar trebui să trăim mai aproape de vecinii noștri, și nu de Occident”, a adăugat el.

În timp ce fanfara cânta „Katyusha”, mulțimea s-a îndreptat spre vastul complex memorial de război din Chișinău, strigând „Jos fascismul!” și strigătul de război al Armatei Roșii „Ura!” Oleg Voronin, unul dintre cei mai bogați oameni din Moldova și fiul fostului președinte Vladimir Voronin, a expicat pentru UnHerd că panglica interzisă a Sf. Gheorghe pe care o purta nu este „absolut deloc” o declarație politică, ci în schimb un omagiu adus jertfei generației din timpul războiului. Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, liderul Partidului Socialist, s-a aflat și el în centrul mulțimii purtând panglica interzisă, după ce a promis că va plăti amenda guvernului de 500 de euro în numele oricărei persoane înregistrate care o poartă. De Ziua Victoriei a Moldovei, memoria istorică a fost greu de desprins de politica actuală.

„Nu mă provoca! Nu are nimic de-a face cu Rusia sau Ucraina!” a strigat o femeie mai în vârstă, când a fost întrebată de Roussos de ce flutura un steagul rusesc și purta un tricou care-l arăta pe Putin în uniformă de camuflaj călare pe un urs. Un bărbat în vârstă a mustrat-o în rusă, întrebând-o cum paote purta astfel de simboluri „în timp ce rușii ucideau oameni în Ucraina în fiecare zi”.

„Nu suntem împotriva Rusiei sau împotriva Ucrainei”, a spus o altă participantă în engleză. „Înțelegem că acest război nu este împotriva Ucrainei, ci împotriva Americii. Ucraina este doar arma Americii. Vrem doar pace”.

Este posibil ca guvernul liberal al Moldovei să-și fi plasat țara ferm pe calea Occidentului, dar o proporție semnificativă a alegătorilor săi și a elitelor Moldovei ar fi preferat să-și asume șansele cu Rusia.

Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres, scrie AFP....
Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
După ce înalți oficiali din Statele Unite au declarat că vor lua o nouă măsură împotriva Rusiei, bancheri și autorități de pe bătrânul continent au spus că se vor alătura și ei...
#Republica Moldova, #Ziua Victoriei Republica Moldova, #razboi Ucraina, #razboi Rusia Ucraina, #Transnistria , #Republica Moldova