Tomac susține că Republica Moldova nu poate fi integrată în UE mai devreme de 15-20 de ani: ”Nu vor accepta statele membre”

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 11:28 1838 citiri
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova FOTO Facebook/ Maia Sandu

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, afirmă că, în ceea ce priveşte Republica Moldova, calea integrării în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuţie, sub nicio formă, pentru că nu vor accepta statele membre. Eurodeputatul consideră însă că unirea cu România i-ar asigura Republicii Moldova stabilitatea, din punctul de vedere al securităţii.

"Republica Moldova se bucură de un larg succes la ora actuală şi de o deschidere fără precedent în UE, dar asta nu-i asigură o intrare rapidă în cadrul Uniunii Europene. Avantajul Republicii Moldova, spre deosebire de celelalte state, precum Ucraina şi Georgia, este că are şi o soluţie de rezervă, pe care la un moment dat va trebui să o discute cu cetăţenii ei.

Calea integrării în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuţie, sub nicio formă, pentru că nu vor accepta statele membre. UE în schimb poate să-şi deschidă porţile, din punct de vedere economic, pentru Republica Moldova, pentru a o putea ajuta. Însă soluţia politică de unire a Republicii Moldova cu România rămâne calea cea mai sigură şi cea mai rapidă pe care o poate implementa oricând, atunci când va dori Republica Moldova să discute despre securitatea şi viitorul cetăţenilor săi.

Integrarea în UE nu-i garantează şi evitarea unei invazii din partea Federaţiei Ruse. În schimb, unirea paşnică şi democratică cu România îi asigură Republicii Moldova şi stabilitatea din punct de vedere al securităţii, pentru că este un stat membru NATO", a declarat Eugen Tomac, la RFI.

Întrebat de ce ar accepta România o unire cu Republica Moldova, din moment ce nu există o voinţă populară clară în acest sens şi în condiţiile în care în Republica Moldova există un conflict îngheţat în Transnistria şi trupe ruseşti, eurodeputatul PMP a răspuns: ”Parlamentul României în 2018, pe 27 martie, a adoptat o rezoluţie, care sună astfel: statul român este pregătit oricând să discute cu autorităţile Republicii Moldova proiectul privind unirea Republicii Moldova cu România, atunci când Chişinăul va dori.

Această rezoluţie a fost votată cu o largă majoritate, doar parlamentarii UDMR s-au abţinut. Deci consens politic există. Totul este să avem capacitatea la momentul potrivit să discutăm în termeni de interes naţional pentru România şi pentru Republica Moldova, atunci când se va ivi contextul. Eu doar am vrut să pun accent pe faptul că acest proiect nu poate fi trecut cu vederea, ţinând cont de evoluţiile din regiune, care uneori sunt extrem de rapide. Calea integrării europene nu este împotriva unui asemenea scenariu, care poate fi luat în calcul oricând. Sigur că pentru asta trebuie să existe şi voinţă politică şi evident, un suport popular în ambele state”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News