Ungaria ar putea bloca drumul către aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. Condiția pusă de Viktor Orban

Marti, 21 Iunie 2022, ora 10:23
6377 citiri
Ungaria ar putea bloca drumul către aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. Condiția pusă de Viktor Orban
Ungaria poate face uz de dreptul său de veto pentru a bloca acordarea statutului de țări candidate pentru Ucraina și Republica Moldova FOTO Facebook / Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a solicitat ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate la UE în același timp cu Bosnia și Georgia, potrivit agenției maghiare de presă Híradó, citată de publicația ucraineană Babel.

Luni, premierul Ungariei a participat la o videoconferință de pregătire a summitului UE de joi și vineri, inițiată de președintelui Consiliului European, Charles Michel, alături de șefii de guvern din Belgia, Bulgaria, Estonia, Luxemburg și Malta.

La Consiliul European este așteptată o decizie legată de cererile depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, privind acordarea statutului de țări candidate.

La videoconferință, Charles Michel a declarat că ”este timpul să recunoaștem perspectiva europeană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei”. În schimb, preşedintele Consiliului European a făcut invitația de a acorda statutul de candidat doar pentru Ucraina și Moldova.

Condiția pusă de Orban este imposibil de îndeplinit, ținând cont că Georgia este considerată extrem de îndepărtată de perspectiva europeană, iar Bosnia este măcinată de tensiuni interetnice alimentate de Serbia și Rusia, notează Digi24.

Recomandările Comisiei Europene

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de țări candidate pentru Ucraina și Republica Moldova, în cazul Georgiei subliniind că mai sunt necesare reforme.

„Pentru a reuşi, ţara trebuie acum să se unească din punct de vedere politic, pentru a proiecta o cale clară către reforma structurală şi către Uniunea Europeană - o cale care să stabilească în mod concret reformele necesare, să implice societatea civilă şi să beneficieze de un sprijin politic larg”, a spus preşedintele executivului blocului, Ursula von der Leyen.

Comisia a recomandat ca Georgiei să i se „ofere perspectiva de a deveni membru al Uniunii Europene”, o situaţie care însă nu are valoare juridică.

Luni seară, la Tblilisi a avut loc o manifestație amplă, zeci de mii de oameni cerând în stradă primirea Georgiei în UE.

Potrivit legislației europene, Ungaria poate face uz de dreptul său de veto pentru a bloca acordarea statutului de țări candidate pentru Ucraina și Republica Moldova.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Republica Moldova aderare UE, #Ucraina aderare UE, #Viktor Orban Ungaria, #Georgia , #stiri Viktor Orban