O profesoară propune repetenția chiar în clasa I pentru a resuscita învățământul românesc: "Voi știți cât de mult s-au înmulțit agramații?"

Vineri, 24 Iunie 2022, ora 16:06
7659 citiri
O profesoară propune repetenția chiar în clasa I pentru a resuscita învățământul românesc: "Voi știți cât de mult s-au înmulțit agramații?"
Profesoară în mijlocul elevilor la serbarea școlară FOTO Hepta

După scandalul festivităților de premiere, o nouă controversă se conturează în mediul online. O profesoară din București cere reintroducerea repetării unui an școlar încă din clasele primare, pentru a le da șansa elevilor să recupereze materia.

Un copil care nu a reușit să-și formeze competențe de limbă și comunicare până în clasa a II-a, nu va mai avea altă șansă în anii viitori, explică aceasta, într-o postare pe pagina sa de pe Facebook:

"Voi știți cât de mult s-au înmulțit agramații? Citesc tot felul de comentarii pe aici și mă ia groaza. Peste tot sunt din ce în ce mai multe persoane care nu stăpânesc normele limbii române. Aceștia ne-au fost unora elevi. O să ziceți că e doar vina noastră că s-a ajuns aici. Nu e doar a noastră.

Sunt mai mulți factori care influențează devenirea unei persoane: genetica, mediul, familia, profesorii, dar în mod special legea aia stupidă care nu ne permite să lăsăm repetenți până în clasa a II-a. O să-mi săriți în cap, dar ăsta este adevărul crud.

Acum suntem îngrijorați de coronițe în loc să ne pese de faptul că un copil, care nu a reușit să-și formeze competențe de limbă și comunicare până în clasa a II-a, nu va mai avea altă șansă în anii viitori. Repetenția nu ar trebui privită cu rușine ci doar ca o șansă de a repeta un an pe care din diverse motive l-a pierdut un elev.

Repetenția de la vârstă mică poate salva parcursul unui copil. Trebuie să renunțăm la prejudecăți și să vedem doar binele care se află în această acțiune.

Este un subiect sensibil și o problemă prea des ascunsă sub preș. E momentul să o scoatem la lumină și să o reinventăm sub o formă mai acceptabilă, dar necesară.

Propun să fie reintrodusă REPETAREA unui an școlar pentru a le fi asigurată șansa elevilor de a recupera.

Acum dați cu pietre, dar prețioase să fie!".

Ce prevede legea

Contactată de Educație Privată, Rauca a explicat că este vorba despre repetenția la clasa I. ”Conform legii, noi nu putem lăsa repetenți până la finalul clasei a II-a. Eu sunt pentru schimbarea denumirii care poate aduce prejudicii de imagine și traume copilului, dar este necesară o reînscriere la clasa I ca să recupereze ceea ce nu a reușit să asimileze în doi ani (pregătitoare și clasa I)”.

Mulți susțin ideea profesoarei

În comentarii, mulți dintre urmăritorii paginii susțin ideea.

"Corect! În Germania învățământul funcționează exact așa. Nu este nicio problemă să repede copiii clasa și în fiecare an există repetenți. Dar doar în clasele I-IV. Mai departe nu e cazul (excepțiile sunt f rare) pentru că aceste măsuri funcționează. Există copii care repetă și de 2 ori o clasă. Chiar și clasa întâi. Și o fac fără complexe, pentru că aici asta nu este o rușine ci reprezintă o formă de grijă și respect pentru viitorul adult."

"Toți cocoțații de prin ministere au uitat că repetiția este mama învățăturii....De aceea au scos-o din plan!"

"Sunt total de acord! De multă vreme o tot spun, o strig chiar, disperată, dar primesc argumentele alea stupide cu dobândirea competențelor până la sfârșitul ciclului primar etc. Ce nu înțeleg nici în ruptul capului e faptul că unora le e greu să accepte că s-a greșit, că o lege trebuie schimbată dacă nu își atinge scopul, că e mai important să faci ce e mai bine pentru copii, că practica/viața îți arată foarte bine ce e corect și ce e greșit și trebuie schimbat! Of!"

"Aceasta este cu adevărat o problemă ce trebuie dezbătută de cunoscători, de noi, oamenii de la catedră. Bine, probabil tot la stadiul acesta va rămâne, că noi dezbatem și atât... Apoi vine O.M. și ne pune la punct, ne aliniază.

La cum sunt lucrurile acum mi-e teamă că în curând nu numai că nu se va reveni asupra repetenției de la clasa I, ba chiar se va înrăutăți și nu se va mai permite repentia deloc la ciclul primar (tot cu vaiete... că sunt traumatizați, că le este lezata personalitatea, că sunt afectați emoțional) sau se vor elimina de tot calificativele (cred că o alta greșeală a fost renunțarea la note în învățământul primar) urmând să încheiem rapoarte de evaluare."

"Sunt de acord cu ceea ce afirmați și susțin repetenția la sfârșitul clasei I, dacă este cazul."

"Corect! Ceea ce nu se învață în clasa întâi sau a doua, NU SE MAI ÎNVAȚĂ NICIODATĂ! Pot sa-mi sară și mie în cap. Am terminat acum cu clasa a doua - am trei corigenți și un repetent."

"Arunc numai cu aplauze în dvs, aveți mare dreptate în tot ce ați menționat mai sus! Consider că trebuie înaintată o petiție în care să solicităm ca copiii care întâmpină dificultăți în învățare până în clasa a II-a să repete anul, nu genul de petiție în care se solicită să nu mai premiem elevii."

"Susțin propunerea ta.

Un copil care nu a dobândit competențe de citit și scris în clasa I nu mai face față cerințelor școlare în clasa abia. Și clasa a IIa nu îi oferă posibilitatea de a recupera, manualul nu ii este un instrument util."

"Sunt total de acord cu propunerea doamnei și aveți tot respectul din partea mea! Trebuie făcut ceva pentru binele copiilor (elevilor)!"

"N-au curajul să facă asta, vezi doar „drama coronițelor”. Și repetenția după clasa a doua vine uneori prea târziu, dacă vezi că la sfârșit de clasa întâi nu a reușit să învețe să scrie și să citească. Pur și simplu pentru acel copil urmează un an pierdut, căci nevoile lui nu se vor regăsi în noile activități.

Și mai tragic e să vezi că poate, dar nu-l aduce la școală, nu se ocupă de el, și ca să fie tabloul complet, „ce atâta grabă, până în clasa a patra învață el să scrie și să citească”.

Nimeni nu va avea curajul să accepte că uneori poți salva o viață tăind un picior."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce-a trebuit să facă o tânără profesoară care a primit 3.000 de dolari de la un elev, la meditație: ”Să nu se obosească”
Ce-a trebuit să facă o tânără profesoară care a primit 3.000 de dolari de la un elev, la meditație: ”Să nu se obosească”
O profesoară care a fost solicitată să dea meditații copiilor bogați din Dubai a relatat o întâmplare inedită, cu unul dintre elevi. Conform Business Insider, profesoara respectivă a...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#repetenta, #profesoara, #clase primare, #recuperare, #materie , #stiri invatamant