Vârsta optimă la care să renunți la fumat pentru a evita riscul de a muri

Sambata, 05 Noiembrie 2022, ora 23:36
11979 citiri
Vârsta optimă la care să renunți la fumat pentru a evita riscul de a muri
Tânăr care fumează FOTO Pixabay

Fumătorii care renunță la țigări la vârsta de 35 de ani au rate de deces similare într-o anumită perioadă de timp cu cei care nu au fumat niciodată, sugerează un studiu amplu.

Cei care au renunțat la fumat mai târziu au avut în continuare beneficii substanțiale, a constatat cercetarea, dar rata mortalității a fost mai mare față de cei care au renunțat înainte de a împlini 35 de ani.

De exemplu, foștii fumători care s-au lăsat între 35 și 44 de ani au prezentat o rată de deces cu 21% mai mare, din orice cauză, în comparație cu cei care nu au fumat niciodată. Iar cei care au renuntat între 45 și 54 de ani au arătat o rata a mortalității de toate cauzele cu 47% mai mare decât cei care nu au fumat.

„În rândul bărbaților și femeilor din diverse grupuri rasiale și etnice, fumatul curent a fost asociat cu cel puțin dublul ratei de mortalitate”, au scris autorii studiului într-un nou raport, publicat în jurnalul JAMA, citat de sciencealert.com.

„Renunțarea la fumat, în special la vârste mai mici, a fost asociată cu reduceri substanțiale ale mortalității în exces relativ asociate cu continuarea fumatului”.

Acesta este al treilea studiu mare care sugerează că vârsta de 35 de ani ar putea fi vârsta optimă pentru a renunța, în special pentru cei care încep să fumeze de tineri, a scris într-un comentariu al studiului John P. Pierce, profesor emerit la Departamentul de Medicină de Familie și Sănătate Publică de la Universitatea din California, San Diego.

„Se știe de mult timp că cu cât un fumător renunță mai devreme, cu atât mai bine”, a scris Pierce, care nu a fost implicat în noua cercetare. „Cu toate acestea, acum este posibil să fim mai specifici cu privire la vârsta la care un fumător renunță”.

Noul studiu a folosit date din US National Health Interview Survey, un sondaj bazat pe un chestionar folosit pentru a monitoriza starea de sănătate a populației din SUA, și National Death Index, o bază de date a înregistrărilor deceselor.

Analiza a inclus date de sondaj de la peste 550.000 de adulți care au completat chestionare între ianuarie 1997 și decembrie 2018 și aveau între 25 și 84 de ani la momentul recrutării.

Printre aceștia se numără fumătorii actuali, foștii fumători și cei care nu au fumat niciodată, adică oameni care au fumat mai puțin de 100 de țigări în timpul vieții lor.

Conform Indexului Național al Decesului, aproape 75.000 dintre acești subiecți de studiu au murit până la sfârșitul anului 2019. În comparație cu cei care nu au fumat niciodată, fumătorii actuali au arătat o rată semnificativ mai mare de deces din toate cauzele, în general, precum și rate mai mari de deces prin cancer, boli de inimă și boli pulmonare, în special.

Fumătorii albi non-hispanici au avut cea mai mare rată de mortalitate din toate cauzele, care a fost de trei ori mai mare decât cea a celor care nu au fumat niciodată.

Fumătorii de culoare, incluzând atât hispanici cât si non-hispanici, au avut rate de mortalitate ușor mai scăzute, aproximativ de două ori față de cei care nu au fumat.

Acest lucru poate fi legat de faptul că acești participanți au raportat că fumează mai puține țigări pe zi, în medie; începerea să fumeze la vârste mai înaintate; și fiind mai puțin probabil să fumeze zilnic, în comparație cu subiecții albi.

„Aceste rezultate ne amintesc că reducerea intensității fumatului (țigări pe zi) ar trebui să fie unul dintre obiectivele programelor de control al tutunului”, a scris Price în comentariul său.

În mod esențial, în timp ce fumatul actual a fost legat de un risc mai mare de deces în toate grupurile rasiale și etnice chestionate, „renunțarea la fumat a fost asociată cu riscuri inversate substanțial pentru toate grupurile”, au scris autorii studiului.

În special, cei care au renunțat până la vârsta de 45 de ani și-au redus riscul excesiv de deces cu până la 90 la sută, iar cei care au renunțat înainte de vârsta de 35 de ani au prezentat rate de deces foarte apropiate de cele ale celor care nu au fumat niciodată.

În mod similar, studiul a mai constatat că, cu cât a trecut mai mult timp de când o persoană a renunțat la fumat, cu atât rata mortalității a fost mai apropiată de cea a unui persoane care nu a fumat niciodată.

Având un termen limită de 35 de ani ar putea fi potențial motivant pentru tinerii fumători pentru a renunța, a scris Price în comentariul său.

„Fără un obiectiv proximal, este tentant pentru fumători să abandoneze o încercare de renunțare cu cogniții precum „Nu trebuie să o fac chiar acum”.

Studiul furnizează datele necesare pentru a stabili un obiectiv apropiat motivant de a renunța la fumat înainte de vârsta de 35 de ani”, a scris el.

Dar, desigur, totul nu este pierdut după vârsta de 35 de ani – așa cum sugerează studiul, renunțarea la vârste mai înaintate reduce în continuare riscul de deces, dar nu la fel de dramatic.

Cercetarea are unele limitări. De exemplu, informațiile despre obiceiurile de fumat ale subiecților au fost strânse la un moment dat, astfel încât unii subiecți ar fi putut renunța sau au început să fumeze după ce au fost chestionați.

„Astfel, atât adevăratele pericole ale fumatului, cât și adevăratele beneficii ale renunțării pot fi subestimate în acest studiu”, au avertizat autorii.

Cu toate acestea, studiul sugerează în continuare că renunțarea la fumat reduce foarte mult riscul de deces prematur – mai ales dacă o faci de tânăr.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Kievul a suspendat serviciile consulare pentru ucrainenii din străinătate apți de luptă. ”Există un război în țara noastră”
Kievul a suspendat serviciile consulare pentru ucrainenii din străinătate apți de luptă. ”Există un război în țara noastră”
Furnizarea de servicii consulare bărbaților ucraineni din străinătate va fi suspendată, conform declarațiilor ministrului Afacerilor Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba. În curând vor fi...
#renuntare fumat, #varsta, #riscuri, #deces, #studiu , #stiri sanatate
Comentarii