Cum trebuie făcută renovarea unei locuințe. Planul pas cu pas care garantează costuri reduse

Duminica, 22 Ianuarie 2023, ora 03:45
6289 citiri
Cum trebuie făcută renovarea unei locuințe. Planul pas cu pas care garantează costuri reduse
"Planul este elementul esențial care ajută și la stabilirea bugetului necesar pentru lucrări" FOTO Pixabay.com

Anul acesta, finanţiştii sunt de părere că nu ar fi indicat să investeşti într-un apartament nou, dar poţi încerca să investeşti în renovarea unei case vechi, care este poate chiar a ta sau a familiei.

"Este, cu certitudine, o provocare, dar acest demers va pune din nou în valoare o construcție cu personalitate și, uneori, cu o istorie care merită readusă în actualitate.

În plus, realizată cu atenție, având un plan bine structurat, poate reprezenta o investiție importantă care se va întoarce ca o sursă de beneficii. Indiferent care vor fi costurile pe care le presupune renovarea și consolidarea unei case vechi, la final, valoarea reală a casei ar trebui să depășească investiția", potrivit unei analize storia.ro. 

Care sunt motivele care justifică achiziția unei case vechi

În funcție de loc, unele case bătrânești vechi au o arhitectură unică, care trebuie și merită readusă în actualitate. Renovarea le adaugă valoare, iar demersul de a le readuce la strălucirea de altădată, și chiar de a o spori, este și o foarte inspirată idee de afacere cu impact important în comunitate și cu mari avantaje materiale. 

Pentru a avea succes într-un astfel de proiect de renovare-consolidare, primul pas necesar este realizarea unui plan. Acesta presupune să stabilești cu exactitate care sunt reparațiile necesare, începând de la fundație și terminând cu acoperișul, potrivit analizei.

Vor trebui luate în calcul inclusiv instalațiile electrice și sanitare, eventual conectarea și adaptarea acestora la utilități, dar și toate elementele structurii de rezistență.

"Este important de știut că în funcție de vechime și de statutul casei, eventualele modificări vor avea nevoie de aprobări speciale.

Pentru casele vechi care nu fac parte din patrimoniul cultural și/sau arhitectural procedura este mai simplificată, în timp ce pentru un proiect de renovare a unei case bătrânești din mediul rural este minimal". 

Planul este elementul esențial

Planul ajută la stabilirea bugetului necesar pentru lucrări. Un astfel de plan pleacă de la gradul de uzură, urgența demarării lucrărilor și stabilește etapele în care se vor realiza efectiv lucrările.

Pentru a fi cu adevărat eficient se ia în calcul și perioada din an, dat fiind faptul că ritmul și etapele lucrărilor sunt diferite în funcție de anotimp, se mai arată în analiza storia.ro

Astfel, dacă lucrările încep toamna, de exemplu, decopertarea și înlocuirea acoperișului vor fi amânate pentru perioada caldă din an. Este mereu prioritară consolidarea casei și abia apoi refacerea, după cum lucrările vor începe mereu cu fundația și pereții exteriori și abia apoi va continua cu interiorul și acoperișul. 

Un plan de consolidare și renovare ia în calcul următoarele: 

  • refacerea fundației;
  • refacerea acoperișului;
  • reabilitarea structurii de rezistență;
  • recompartimentarea interioară;
  • refacerea instalației electrice și sanitare;
  • conectarea sau reconectarea la utilități;
  • tipul materialelor de construcție necesare;
  • refacerea fațadei;
  • restaurarea acoperișului și a sistemului de jgheaburi și burlane;
  • schimbarea sau refacerea ușilor (inclusiv a celor interioare) și ferestrelor;
  • reabilitarea sau înlocuirea pardoselilor;
  • elemente de decor care urmează a fi incluse în amenajarea interioară (firide, glasvand, coloane).

"Pentru realizarea unui plan corect care să includă toate aspectele necesare unei consolidări complete și a unei renovări bine făcute este util să apelezi la specialiști în construcții, care pot identifica deficiențe pe care un profan în domeniu nu le sesizează.

Binevenit este și ajutorul unui arhitect, care va da sfaturi utile pentru recompartimentare și poate contribui la realizarea planului, defalcat, în etape", conform specialiştilor.

Importanţa fundaţiei

Etapele de renovare a unei case vechi sunt prinse în planul inițial iar reabilitarea pereților și acoperișului poate demara după finalizarea lucrărilor de consolidare a fundației. 

Un element foarte important de care trebuie ținut mereu seama este planul de renovare care trebuie să fie perfect adaptat la capacitatea de preluare a sarcinilor suplimentare de către fundație.

În caz contrar, oricât ar fi de bine executate lucrările de renovare, pot apărea fisuri, tasări, denivelări și alte probleme structurale. În concluzie, renovarea, de la consolidarea pereților la refacerea și recompartimentarea interioară, așa cum a fost stabilită în planul inițial, este necesar a fi respectată întocmai. 

"Ca și în cazul fundației sunt mai multe soluții, etape de consolidare și renovare a structurii supraterane prin: 

  • cămășuirea pereților cu tencuială din beton armat;
  • completarea golurilor și stabilizarea în funcție de tipul materialelor originale;
  • armarea pereților exteriori, izolare și tencuire;
  • schimbarea grinzilor;
  • utilizarea unor structuri suplimentare pentru rezistență (stâlpi de metal sau beton armat);
  • schimbarea căpriorilor și refacerea acoperișului și a sistemului de scurgere a apei de ploaie."
 

Concomitent cu aceste operații, se repară sau se înlocuiesc instalațiile electrice și cele de alimentare cu apă. O renovare corectă impune decopertarea până la structura inițială a pereților și refacerea acestora. 

Prețul manoperei de renovare a unei case vechi

"Prețurile lucrărilor de construcție variază de la un sezon la altul și pot oscila în funcție de raportul dintre cerere și ofertă.

Ceea ce se poate spune despre prețul manoperei de renovare este că acesta depinde de complexitatea și dificultatea lucrărilor și pot ajunge până la 300-500 euro/mp în cazul caselor vechi care fac parte din patrimoniu și unde execuția trebuie să atingă un standard foarte înalt", potrivit storia.ro.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#renovare, #casa, #constructie, #lucrari, #storia ro, #investitie, #patrimoniu , #renovare