Românii sunt tot mai precauți când își amenajează locuințele: "Vecinii stau efectiv la pândă pe la uși când renovează cineva"

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 13:47
31421 citiri
Românii sunt tot mai precauți când își amenajează locuințele: "Vecinii stau efectiv la pândă pe la uși când renovează cineva"
Meseriași care renovează un apartament FOTO captură YouTube

Cutremurele din Turcia, dar și cele din România din ultima perioadă i-au îngrijorat pe români. Unii s-au grăbit să-și asigue locuințele, iar cei care urmează să cumpere un apartament cer asigurări legate de rezistența clădirilor în care se află.

Și cei care nu au planuri să se mute au devenit mai prudenți și îi supraveghează pe cei care fac lucrări de amenajare pentru a se asigura că nu fac modificări care ar putea afecta rezistența blocului în cazul unui cutremur.

Este cazul relatat de o româncă în mediul online.

"Oare știe cineva ce modificări interioare sunt permise la bloc, fără a cere autorizație de construcție? De exemplu, se poate închide sau micșora un gol de ușă dublă cu un perete de rigips? Sau se poate lărgi un gol de ușă, dacă deasupra există o grindă care rămâne neatinsă? A mai făcut cineva astfel de modificări? La noi bloc vecinii stau efectiv la pândă pe la uși când renovează cineva, iar președinta asociației umblă mereu prin apartamente să facă constatări ale reclamațiilor, fondate sau nefondate…

Aș vrea să știu la ce riscuri ne expunem înainte să facem niște modificări pe care noi le credem minore și de bun-simț (nu dărâmăm pereți, nu zidim cu cărămidă etc)", a scris aceasta pe grupul Design interior & amenajări.

"Trebuie o persoană atestată"

Părerile sunt împărțite, în comentarii.

"Atâta timp cât nu modificați un element structural, se pot face renovări fără să fie necesară o aprobare sau o autorizație, trebuie doar să respectați orele de liniște."

"Problema e de competență, a cui este această evaluare pentru a fi legală și nu doar o părere? A mea, a ta, a vecinului? Trebuie o persoană atestată, în speță un inginer, expert tehnic și o expertiză din care rezultă că modificările nu afectează integritatea structurală a clădirii."

"Este obligatorie, nu de preferat, asta vreau să spun. Un document asumat și certificat de un specialist atestat, care însoțește cererea pentru un certificat de urbanism care să delibereze că lucrările solicitate nu fac obiectul emiterii unei autorizații de construire."

"Puteți cere de la primărie un certificat de urbanism"

"Nu este nevoie de autorizație de construire pentru modificări de compartimentare nestructurală, demontabilă, realizată din materiale uşoare; legea 50/1991 modificată și republicată. Ca să fiți " acoperită de hârtii", faceți o cerere la primărie, unde enumerați ce doriți să realizați."

"Puteți cere de la primărie un certificat de urbanism, iar acolo o să fie specificat ce aveți voie și ce nu."

"Este nevoie de Certificat de atestare a edificării. Luați legătura cu primăria și vă dă lista cu documentele necesare.

Experiza MLPAT=1000 lei, cadastru cu releveul 700 lei, memoriu arhitectură 1000 lei. Atât m-a costat pe mine ca să stau liniștită."

"Dacă citiți legea, nu, nu aveți voie nici să modificați golul de ușă (nici mai mic, nici mai mare). Dar am făcut asta și s-a aprobat și credit la bancă, deci nu se verifică chiar și lucrul acesta."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#renovare locuinta, #autorizatie, #vecini, #panda, #rezistenta cladiri, #cutremure, #pereti rezistenta , #renovare