Renault vrea sa detina legendara marca auto sovietica Moskvitch

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 11:49
3195 citiri
Renault vrea sa detina legendara marca auto sovietica Moskvitch
Foto: Arhiva Ziare.com

Constructorul auto francez Renault, proprietarul Dacia, a initiat o procedura in Rusia pentru obtinerea marcii Moskvitch, ceea ce inseamna ca ar putea relansa productia acestei legendare marci de automobile din perioada sovietica.

"Am depus la Rospatent (Aagentia federala rusa responsabila cu proprietatea intelectuala-n.red.) documentele necesare pentru a obtine drepturile asupra acestei marci", a declarat un purtator de cuvant de la Renault, fara a oferi insa alte detalii, transmite AFP.

O uzina de automobile construita in 1930, in apropiere de Moscova, a inceput sa produca celebrele modele Moskvitch in 1947, iar la finele anilor '90 era unul din cei mai mari constructori sovietici de automobile cu peste patru milioane de automobile. Dupa prabusirea URSS, uzina a incetat sa functioneze in 2001, iar in 2006 a fost declarat falimentul.

Analistii intervievati de presa rusa estimeaza ca Renault ar putea relansa aceasta marca pentru a-si consolida pozitia pe segmentul automobilelor ieftine, care profita in prezent de incetinirea generala a pietei auto din Rusia.

Renault, care in anii '60 a produs modele Moskvitch la uzina sa de la Vilvorde (Belgia), intentiona sa participe in anii '90 la modernizarea uzinei Moskvitch din apropiere de Moscova, in ideea de a produce aici modelul Megane, conform unui acord care nu a fost insa niciodata finalizat.

In cele din urma, pe o parte din terenul uzinei Moskvitch din apropiere de Moscova grupul francez a decis in anii 2000 sa-si construiasca propria sa uzina de asamblare din Rusia. Intre timp, constructorul francez a devenit unul din jucatorii importanti de pe piata ruseasca, ocupand locul al treilea in luna septembrie. De asemenea, alianta Renault-Nissan a preluat pachetul de control la cea mai mare marca de automobile din Rusia, Lada.

Ambitiile grupului francez in Rusia se lovesc insa in prezent de incetinirea pietei auto din aceasta tara, afectata de criza economica si de caderea rublei. In primele noua luni ale acestui an, vanzarile de automobile in Rusia au scazut cu 33% in raport cu perioada similara a anului trecut, iar vanzarile Renault au inregistrat o scadere de 37%.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Renault marca rusa Moskvitch, #Renault marca sovietica , #stiri Renault