Renault a platit 347.200 dolari pentru informatia care a provocat scandalul de spionaj

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 22:14958 citiri
Renault a platit 347.200 dolari pentru informatia care a provocat scandalul de spionaj

Directorii Renault nu cunosteau identitatea persoanei care a vandut producatorului auto francez informatia referitoare la cazul de spionaj industrial, a afirmat miercuri avocatul companiei, transmite Reuters.

Scandalul s-a declansat odata cu suspendarea din functie, la 3 ianuarie, a trei directori ai Renault, banuiti ca au divulgat informatii despre tehnologia de fabricare a vehiculelor electrice. Masura a fost luata dupa demararea unei anchete interne ca urmare a primirii unor scrisori anonime. Apoi, ancheta lansata la jumatatea lunii ianuarie nu a scos la iveala nici un cont in strainatate si nicio dovada de spionaj.

Directorul general al Renault, Patrick Pelata, a recunoscut ca un "anumit numar de elemente" creeaza indoieli in legatura cu cazul de spionaj si a precizat ca "va suporta toate consecintele", indiferent de concluziile anchetei.

Avocatul Renault, Jean Reinhart, a declarat miercuri pentru Reuters ca firma franceza vrea ca cei doi manageri de securitate - singurele persoane care cunosteau identitatea informatorului - sa ofere Politiei franceze toate detaliile. De asemenea avocatul a conformat ca Renault a platit 250.000 euro (347.200 dolari) pentru informatia, probabil printr-un intermediar.

"Renault nu cunoaste identitatea informatorului. Am cerut celor doi manageri de securitate, singurii care stiu, sa dea numele persoanei si adresa investigatorilor", a afirmat Reinhard.

Presa din Franta a raportat anterior ca cei doi au refuzat sa spuna numele informatorului.

In ianuarie, Renault a cerut tuturor angajatilor sa coopereze in intregime cu investigatorii, a precizat avocatul companiei.

Renault, in care statul francez detine o participatie de 15%, va suporta consecintele in legatura cu cazul de spionaj industrial in care producatorul auto francez sustine ca ar fi putut fi inselat, a afirmat vineri ministrul francez de Finante, Christine Lagarde.

"Ce conteaza astazi este sa ajungem la adevar si sa facem asta rapid, si daca suspiciunile sunt nefondate, atunci trebuie facuta dreptate, restabilita increderea si platite compensatii", a explicat oficialul francez.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News