Louis Renault, omul fara bacalaureat care si-a creat un imperiu - Documentar

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 07:55
5145 citiri
Louis Renault, omul fara bacalaureat care si-a creat un imperiu - Documentar

Mostenitorii lui Louis Renault, patronul emblematic al companiei cu acelasi nume, au depus marti la curtea de apel din Paris o actiune, prin care cer despagubiri pentru nationalizarea uzinelor, efectuata in 1945, sub patronajul guvernului provizoriu de atunci, prezidat de Charles de Gaulle.

Louis Renault a fost intotdeauna o personalitate bine situata in societatea franceza. Tatal sau, Alfred Renault, era proprietarul unei mari companii de textile si accesorii pentru imbracaminte.

Si-a facut automobil din tricicleta

Cel mai mic dintre cei cinci copii ai tatalui sau, Louis, a abandonat scoala, pe care n-a absolvit-o niciodata, dar a fost de mic un pasionat al tehnicii, relateaza La Tribune.

In 1898, tanarul Louis si-a transformat tricicleta in automobil, dotand-o cu motor si cutie de viteze in trei trepte. I-a uluit pe cei din jur, cand a atins cu ea viteza de 50 km pe ora.

In anul urmator, fratii sai Marcel si Fernand preiau conducerea fabricii de textile a tatalui lor, si-l iau pe Louis Renault ca salariat. In aceasta calitate, folosind si capitalul fratilor, Louis incepe constructia de automobile dupa o conceptie proprie, reusind dupa numai un an sa vanda 76 de vehicule.

In 1903, moare intr-un accident fratele sau Marcel, iar Louis preia actiunile acestuia, reprofiland fabrica numai pe productia de automobile.

Afacerile cu statul sunt prospere

In 1905, societatea primeste prima mare comanda: 250 de taxiuri. Renault sesizeaza ca productia de taxiuri are avantajul unor clienti care cumpara cantitati mari si se dedica acestui tip de marfa. Doi ani mai tarziu, el devine principalul exportator de taxiuri din Franta, in Anglia, Statele Unite si Argentina.

In 1909 moare si cel de al doilea frate, Fernand, iar Louis Renault devine unic proprietar al companiei, pe care o denumeste Societe des Automobiles Louis Renault.

In 1911 calatoreste in Statele Unite, unde il cunoaste pe Henry Ford, se informeaza asupra procedeelor acestuia de fabricatie in serie, iar la intoarcere cauta sa le perfectioneze in uzina sa din Franta.

Primul Razboi Mondial il gaseste in plin avant, iar comenzile statului pentru vehicule de lupta si chiar armament nu contenesc.

Afacerile cu statul il inalta pe culmile gloriei, meritele bucurandu-se de o inalta pretuire, pentru care a primit Marea Cruce a Legiunii de Onoare in anul 1918. Era primul civil caruia i se acorda aceasta inalta distinctie.

Banul n-are miros

Succesul din afaceri n-a insemnat si succes in viata privata. Dupa o aventura cu cantareata spaniola Jeanne Hatto, cunoscuta ca fiind de o moralitate indoielnica, Louis Renault se casatoreste cu Christiane Boullaire, care i-a nascut un fiu, Jean-Louis.

In scurt timp, afla ca sotia il insela cu scriitorul Drieu de La Rochelle, care s-a apucat sa tipareasca romanul Beloukia, descriind in detaliu aventura lui cu doamna Renault, foarte probabil in scopuri publicitare.

Louis Renault n-a avut replica. El si-a vazut de afacerile sale, de stralucitorul succes al industriei automobilistice, care prevestea gloria urmatorilor ani. Marele sau ghinion a fost ca, odata cu cel de Al Doilea Razboi Mondial, a incercat sa faca ceea ce facuse in cel dintai: sa ia comenzi de la stat.

Dar statul francez n-a rezistat in fata lui Hitler. Doua treimi din tara au fost ocupate si uzinele Renault s-au pomenit ca executa comenzi pentru germani. In definitiv, banul n-are miros.

Sapte nepoti cer despagubiri

Dupa eliberarea Parisului, Louis Renault, magnatul automobilelor, a aflat ca, la 19 septembrie 1944, s-a emis un mandat impotriva lui pentru colaborare cu inamicul (atunci nu era ca la noi acum, cand, pentru colaborarea cu Securiatea, nu ti se intampla nimic).

S-a prezentat constiincios acolo unde fusese convocat, dar s-a vazut inchis fara menajamente si tratat inuman. N-a rezistat, decat pana la 24 octombrie, cand bolnav fiind si lipsit de ingrijire medicala, a decedat in inchisoare, la varsta de 67 ani.

La trei luni de la moartea sa, uzinele au fost nationalizate. Desi ulterior uzinele au devenit companie privata, cei sapte nepoti ai lui au actionat statul in justitie cerand despagubiri. Fiind la mijloc acelasi colaborationism cu inamicul, n-au castigat.

Martea trecuta, avocatul lor a depus cererea de recurs. Mostenitorii uriasului imperiu Renault nu cer decat o despagubire. Instanta urmeaza sa se pronunte la 21 noiembrie 2012.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#Louis Renault istorie afaceri, #Louis Renault biografie, #Louis Renault poveste viata , #modele