Alianta Daimler-Nissan-Renault, viitorul industriei auto mondiale?

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 18:23
2689 citiri
Alianta Daimler-Nissan-Renault, viitorul industriei auto mondiale?
Foto: MSNBC

Dupa un lung mariaj alaturi de Chrysler, care s-a incheiat in urma cu trei ani, Daimler se afla din nou la altar, gata sa incerce sa-si uneasca fortele, insa de aceasta data, nu cu o singura companie, ci cu doua: cu francezii de la Renault si cu producatorul japonez Nissan.

Marea intrebare este daca Daimler, Nissan si Renault ar putea reprezenta viitorul industriei auto mondiale? Daca unii analisti sustin aceasta ipoteza, altii cred ca istoria esecului colaborarilor marca Daimler se va repeta.

Cand Daimler si Chrysler s-au aliat, in 1998, s-a dovedit un singur lucru: ce era bun in teorie, niciodata nu a iesit cum a fost planificat, drept pentru care, noua ani mai tarziu, au hotarat sa mearga pe drumuri separate.

Pentru Chrysler, separarea a pus in miscare un lant de evenimente nedorite care, in cele din urma, au condus la faliment si la preluarea de catre Fiat. Daimler a reusit, insa, sa se mentina pe linia de plutire, dar cu mult sub obiectivele pre-fuziune, si a continuat sa piarda in continuare teren, iar noile norme privind noxele si consumul de combustibil au facut ca afacerile sa isi schimbe directia.

Acest nou parteneriat nu vizeaza, insa, doar o incrucisare de responsabilitate (Renault detine 44 la suta din Nissan, care, la randul sau, detine 15 la suta din producatorul francez), ci reprezinta un program extis de dezvoltare si cooperare. Obiectivul este acela de a introduce mai usor noi produse pe piata, potrivit MSNBC.

"Lectia pe care criza din industria auto din 2008 si 2009 a dat-o este aceea ca este bine sa actionezi la nivel global, iar acest lucru nu il poti face singur, ci doar daca ai prieteni", este de parere Carlos Ghosn, presedinte si CEO al aliantei Renault-Nissan.

In ultimii ani, succesul aliantei euro-asiatice Renault-Nissan a facut ca aceasta sa fie "curtata" de mari companii precum General Motors, Chrysler sau Ford.

Pentru Nissan si Renault, intelegerea cu Daimler, care este mai limitata decat cea avuta de primii doi separat, va ajuta la promovarea marcii Infiniti, la extinderea Renault si la asigurarea accesului la o parte din tehnologia Mercedes privind sistemul de propulsie.

Renault-Nissan si Daimler se aliaza

La randul sau, producatorul german va primi ajutor constant in prinvinta vanzarilor marcii auto Smart. Renault va dezvolta o noua versiune de Smart cu patru locuri. Mercedes va avea acces la tehnologia privind sistemul de propulsie al Nissan-Renault, cu accent asupra eficientei consumului de combustibil.

Gaetan Toulemonde, analist auto la Deutsche Bank, este de parere ca noul parteneriat "este per total o afacere buna, care ar putea fi inceputul unei aliante cu potential mult mai mare".

Nu trebuie insa neglijat nici faptul ca exista posibilitatea sa existe unele probleme grave culturale la nivel national, dar si la nivelul intreprinderilor. Temeri exista si din directia Daimler, care are deja un parteneriat esuat.

Daimler si Renault negociaza o alianta

In ciuda acestui optimism, noii parteneri sunt un pic mai precauti cu privire la acest parteneriat, comparativ cu atitudinea lor din ultimii ani.

Daca lucrurile nu functioneaza cum au fost planificate, analistii din industria auto sustin ca, data fiind situatia, va fi mai usor sa-si spun la "Adieu, Sayonara sau auf Wiedersehn". Pe de alta parte, daca lucrurile merg mai bine decat era de asteptat, s-ar putea constitui o sansa pentru o alianta de durata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#alianta Daimler Renault, #industrie auto, #viitor auto , #stiri Renault
Comentarii
Poza Mefistoteles
Mefistoteles
rank 1
Poza Deniutz
Deniutz
rank 4
Nu cred ca alianta reprezinta viitorul auto pe piata ; sunt altii mult mai competitivi si cu mai mult potential . Cel mult ceva modele de genul " volkswagen " pt . oamenii nevoiasi .