Revocarea Renatei Weber si momentul 2012. Cum a incercat coalitia de guvernare sa repete episodul Gheorghe Iancu

Miercuri, 30 Iunie 2021, ora 13:01
4093 citiri
Revocarea Renatei Weber si momentul 2012. Cum a incercat coalitia de guvernare sa repete episodul Gheorghe Iancu
Incercarea coalitiei de guvernare de a o revocat pe Renate Weber FOTO Hepta

Coalitia de guvernare PNL-USR PLUS-UDMR a suferit, marti, 29 iunie, o lovitura dura din partea judecatorilor Curtii Constitutionale (CCR), care au decis ca este neconstitutionala schimbarea Renatei Weber din pozitia de Avocat al Poporului.

Decizia, insa, era una previzibila, intrucat Comisia de la Venetia se sesizase deja cu privire la procedura de demitere a Renatei Weber, cerand detalii cu privire la acest proces. "Pentru a intelege mai bine situatia, v-as fi recunoscator daca ati avea amabilitatea sa ne furnizati bazele si elementele juridice care au dus la aceasta decizie grea, de a demite din functie un Ombudsman in timpul exercitarii mandatului sau", se arata in scrisoarea Comisiei de la Venetia, semnata de presedintele institutiei, Gianni Buquicchio.

De altfel, Comisia de la Venetia a vegheat intotdeauna la buna functionare a justitiei din Romania sanctionand de multe ore derapajele anti-justitie ale fostei coalitii de guvernare PSD-ALDE-UDMR, inclusiv pe numirea unui sef al Avocatului Poporului.

Majoritatea parlamentara a incercat sa repete momentul 2012

In situatia in care se afla astazi Renate Weber a fost si Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului in perioada septembrie 2011- iulie 2012, dupa ce, anterior, fusese adjunct al Avocatului Poporului.

La acea vreme, cele doua partide majoritare, PNL si PSD, reunite in USL, au reusit sa stranga o majoritate parlamentara care sa il demita pe Gheorghe Iancu, scopul final fiind acela de a-l suspenda pe seful statului de atunci, Traian Basescu. Lucru care s-a si intamplat.

La nivel oficial, in motivatia solicitarii lor, parlamentarii PSD si PNL au sustinut la acea vreme ca Avocatul Poporului "a demonstrat prin actiunile sale ca utilizeaza prerogativele constitutionale si legale in scopuri politice in vederea servirii intereselor fortei politice care l-a promovat". Un alt motiv care a stat la baza deciziei de a-l revoca din functie pe Gheorghe Iancu a fost si faptul ca acesta atacase la Curtea Constitutionala mai multe Ordonante de Urgenta.

Era vorba de Ordonanta de Urgenta referitoare la trecerea Institutului Cultural Roman din subordinea Presedentiei catre Senat si cea referitoare la taxa de clawback. Mai mult decat atat, fosta Putere se temea de faptul ca Avocatul Poporului ar putea contesta si Ordonanta de Urgenta referitoare la trecerea RAMO din subordinea Camerei Deputatilor in subordinea Secretariatului General al Guvernului.

Demiterea lui Gheorghe Iancu, catalogata ca fiind "abuziva" de parlamentarii Opozitiei, a atras la acea vreme si atentia Comisiei Europene, care a cerut Romaniei sa numeasca Avocat al Poporului - prin larg consens parlamentar - o persoana cu adevarat independenta, fara afiliere de partid. Lucru care, insa, nu s-a si intamplat. Urmatorii doi sefi ai Avocatului Poporului fiind fosti membri de partid.

Revocarea Renatei Weber a fost una dintre principalele promisiuni pe care coalitia de guvernare, in frunte cu Partidul National Liberal (PNL), le-a facut electoratului. Daca in 2012, coalitia de guvernare de atunci avea ca drept scop final impunerea unui om apropiat in fruntea Avocatului Poporului, in persoana lui Victor Ciorbea, pentru a duce la bun sfarsit planul privind suspendarea lui Traian Basescu, revocarea lui Renate Weber de catre coalitia de guvernare de astazi reprezinta o promisiune pe care partidele, in principal PNL, au fluturat-o in campania electorala si care nu mai putea fi amanata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Renate Weber Avocatul Poporului, #Gheorghe Iancu, #Renate Weber , #stiri Renate Weber