Renate Weber: Optiunea nucleara pe justitie, o prostie. Presa vede doar ce e rau

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 16:54 3040 citiri

Europarlamentarul PNL Renate Weber a comentat declaratiile comisarului european pe Justitie, Viviane Reding, care spusese ca mai multe tari europene, nominalizand doar Romania si Ungaria, au probleme cu respectarea statului de drept si ca trebuie inventate masuri intermediare de sanctionare, nu doar "optiunea nucleara", adica suspendarea dreptului de vot al acelui stat in UE.

Weber a spus pentru Ziare.com ca presa din Romania exagereaza si ca Romania nu e singura tara cu probleme. Ea a criticat si formula folosita de Reding, cea privind "optiunea nucleara", considerand ca e o prostie.

"Presa din Romania are o placere fie in a arata numai ce e rau in Romania, fie de a ne autovictimiza. Doamna Reding a vorbi in general, iar apoi, cand a fost intrebata la ce tari se refera, daca se refera la Romania si Ungaria, raspunsul ei a fost: 'da, dar nu numai ele. De ce presa din Romania a prezentat ca doamna Reding s-a referit doar la Romania, nu stiu'. Nu doamna Reding a singularizat Romania, presa a facut-o", ne-a declarat Weber.

Catalin Ivan ii raspunde dur comisarului Reding: Declaratii politicianiste, de campanie

Ea considera, in ciuda a ceea ce spune Reding, ca mai sunt multe sanctiuni intermediare pana la asa-numita "sanctiune nucleara" si da ca exemplu cazul Ungariei, in care Parlamentul European a adoptat o rezolutie in care critica derapajele de la democratie ale guvernului Viktor Orban.

De precizat e insa ca acel raport are doar o valoare simbolica, nu e o sanctiune in sine, si a fost adoptat de PE, nu are legatura cu Comisia Europeana.

"Formula cu 'optiunea nucleara' mi se pare o prostie sa o formulam in felul acesta. Cine sta si citeste tratatul Uniunii Europene vede ca sunt diferite etape intermediare pana sa ajungi la formula aceea de sanctionare prin interzicerea votului unei tari. Doamna Reding, daca este atat de deschisa, ar fi trebuit sa ne spuna cum vede rezolutia Parlamentului European dupa problemele din Ungaria, dupa ce a fost aprobata in plen raportul Tavares. Parlamentul a avut o abordare suficient de dura, in conditiile in care Comisia Europeana a fost mai degraba foarte slaba.

Comisia Europeana nu poate sa aiba alte sanctiuni decat cele pe care i le permite tratatul. Amenintarea cu 'bomba nucleara' din tratat e o sanctiune, dar pana acolo exista niste stagii care trebuie avute in vedere", a comentat Weber.

Viviane Reding a abordat subiectul intr-un interviu pentru publicatia Die Zeit, considerand ca ar trebui introduse sanctiuni intermediare.

"Daca, in acest moment, un stat membru restrictioneaza justitia, noi nu avem decat o singura sanctiune, si anume 'optiunea nucleara': putem priva tara respectiva de dreptul la vot", a declarat Viviane Reding intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Zeit, vorbind despre posibilitatea de a introduce si alte sanctiuni pentru tarile UE care nu respecta statul de drept.

Intrebata daca printre tarile cu probleme in privinta respectarii statului de drept se gaseste Romania, Reding a confirmat, insa a spus ca mai sunt si altele.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com