Renate Weber, despre raportul MCV: Era de asteptat sa fie destul de sever

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 21:02
4315 citiri
Renate Weber, despre raportul MCV: Era de asteptat sa fie destul de sever
Foto: votewatch.eu

Europarlamentarul PNL Renate Weber considera ca era de astapat ca raportul MCV, publicat miercuri la Bruxelles de Comisia Europeana, sa fie unul "destul de sever", dar care constata ca temerile exprimate in vara nu se mai justifica. Totodata, aceasta este nemultumita atitudinea care se reflecta din raportul pe Justitie fata de ANI.

"Era de asteptat sa fie un raport destul de sever. Era evident ca nu vom avea un raport care sa laude Romania si sa puna punct Mecanismului de Cooperare si Verificare. Cred ca toti stiam ca o sa fie un raport destul de sever, pentru ca totusi in vara Comisia Europeana a avut cateva schimburi de mesaje destul de severe cu autoritatile de la Bucuresti.

Si atunci mie mi se pare ca raportul, pe de o parte, constata ca temerile exprimate in vara de fapt nu se mai justifica, pentru ca el nu spune ca temerile lor nu au fost justificate la data aceea. Eu as indrazni sa spun ca multe dintre temerile exprimate chiar se bazau pe niste inventii. Dar, in orice caz, se constata ca ele nu au fost justificate, pentru ca dupa aceea nu s-au intamplat lucrurile rele la care ei s-au gandit", a spus Renate Weber, pentru Ziare.com.

Raport pe Justitie: Incompatibilii sa demisioneze, procurorii alesi cu avizul CSM

Aceasta explica faptul ca, pe de o parte, raportul constata ca unele din temerile CE din vara trecuta de fapt nu erau justificate, in sensul in care evolutia a ceea ce s-a intamplat in Romania "a fost una in limitele Constitutiei, ale respectarii deciziilor Curtii Constitutionale", iar pe de alta parte raportul face afirmatii cu privire la situatiile "care pot pune sub semnul intrebarii independenta Justitiei in Romania".

"Si aici se refera la cateva institutii, la cateva atitudini. Mie mi se pare ca este un raport care face totusi analiza pe care o face bazandu-se numai pe informatii partial adevarat sau numai partiale. (...) Foarte mult din reactia Comisiei de asta-vara pe mine m-a dus cu gandul la povestea lui Creanga, cu drobul de sare", a afirmat europarlamentarul PNL.

Weber: Reprezentantii CE nu sunt chiar atat de buni constitutionalisti

Aceasta comenteaza faptul ca raportul MCV consemneaza existenta intimidarilor si hartuirilor la adresa unor persoane din institutiile statului, precum ANI, Curtea Constitutonala, Inalta Curte de Casatie si CSM in special prin intermediul presei.

"De exemplu, pe de o parte se refera la rolul ANI, nu si la faptul ca, spun ei, inclusiv oamenii care lucreaza in ANI ar fi fost subiectul unor critici facute de politicieni si de media si se refera la deciziile ANI si la ce consecinte ar trebui sa aiba. Aici imi permit sa spun ca eu cred ca ei pe alocuri gresesc. Nu sunt chiar atat de buni constitutionalisti.

Dar, pe de alta parte, nu observa un alt aspect - faptul ca ANI raspunde imediat, ca o comanda politica, atunci cand cineva are o atitudine care deranjeaza o anumita parte a Puterii, respectiv pe presedinte", a mentionat Weber, care da exemplul judecatorului CSM Horatiu Dumbrava.

Raportul MCV: Ce reproseaza Bruxelles-ul Romaniei - vezi documentul

"Exemplul cel mai bun este ce s-a intamplat la CSM, pentru ca nu se poate sa-l ai pe judecatorul Horatiu Dumbrava, care a fost presedintele CSM, sa il ai in aceasta institutie de cativa ani buni de zile si numai in momentul in care el a luat o pozitie foarte ferma cu privire la alegerile din CSM, in cateva zile ANI sa deschida un dosar in ce il priveste pe acesta, vezi Doamne in legatura cu un eventual conflict de interese.

Cred ca Comisia Europeana ar trebui, in viitor, cand face o astfel de analiza, sa se bazeze pe informatii complete, pentru ca din pacate nu discutam in alb si negru, sunt foarte multe nuante intre cele doua culori. Ei le numesc asa (intimidari, hartuiri - n.red.), iar, pe de alta parte, cum ar fi trebui o institutie neutra, cum e Comisia Europeana, sa califice atitudinea asta a ANI fata de judecatorul Horatiu Dumbrava? Eu zic ca ar fi trebuit sa o califice la fel, tot hartuire", a subliniat europarlamentarul liberal.

Horatius Dumbrava (CSM), verificat de ANI pentru conflict de interese - surse

Judecatorii Dumbrava si Serban, cercetati de colegi pentru conduita si lipsa de integritate

Reprezentantul PNL in Parlamentul European considera ca membrii Comisiei Europene trebuie intrebati, in legatura cu acest subiect "Asta de ce nu o vedeti?", afirmand ca absenta unei astfel de analize este "problematica".

"Probabil ca analizeaza doar informatii partiale, nu stiu. O analiza obiectiva, din punctul meu de vedere, ar fi insemnat sa vezi si unele aspecte, si celelalte aspecte, nu? Asta da de fapt echilibrul si credibilitatea unui raport", a mai spus Weber, care subliniaza ca raportul este "un raport sever, asta cred ca este cuvantul".

Raportul pe Justitie: Ce reactii au politicienii romani (Video)

"Raportul nu mai poate fi imbunatatit, eu sper ca situatia din Romania poate sa fie imbunatatita pentru ca, repet, a avea in Romania intr-adevar stat de drept functional, cu institutii functionale cu adevarat independente, care sa nu raspunda la nicio comanda politica, de a avea o justitie care sa fie cu adevarat independenta, este lucrul pe care cred ca de 22 de ani l-am cerut in Romania, din indiferent in ce pozitie am fost la data respectiva. Si chiar cred, sincer, ca tara are nevoie de asta si are nevoie pentru oamenii care traiesc acolo si nu neaparat pentru ca sa multumim Comisia Europeana, ci pentru viata noastra de zi cu zi", a incheiat europarlamentarul PNL.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Renate Weber raport Justitie, #Renate Weber raport MCV, #Renate Weber raport Justitie ANI, #Renate Weber ANI Horatiu Dumbrava , #stiri Renate Weber