ONG, după ce Renate Weber a anunțat că nu va ataca ordonanța pentru Anghel Saligny la CCR: „Avocatul Poporului se ascunde în spatele unor argumente irelevante”

Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 15:05
3375 citiri
ONG, după ce Renate Weber a anunțat că nu va ataca ordonanța pentru Anghel Saligny la CCR: „Avocatul Poporului se ascunde în spatele unor argumente irelevante”
Renate Weber, Avocatul Poporului FOTO Facebook/ Renate Weber

Instituția Avocatului Poporului alege să nu își exercite atribuția exclusivă de a ataca OUG-uri la Curtea Constitutională ascunzându-se în spatele unor argumente irelevante, susține ONG-ul EFOR într-un comunicat de presă emis miercuri, 15 septembrie. Poziționarea vine după ce Renate Weber a transmis cu o zi în urmă că nu va ataca la CCR ordonanța de urgență privind aprobarea PNDL-ului Guvernului Cîțu, denumit Anghel Saligny.

„EFOR, alături de mai multe organizații neguvernamentale a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la OUG 95/2021. Arătam în acea solicitare că nu există argumente care să susțină urgența aprobării programului Saligny prin ordonanță de urgență. Am solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR exercitându-și competența exclusivă de a contesta constituționalitatea OUG-ului pentru acest motiv. Instituția a transmis un răspuns EFOR prin care arată că nu va sesiza CCR.

Din răspunsul transmis de către Avocatul Poporului înțelegem că instituția alege să nu își exercite atribuția exclusiva de a ataca OUG-uri la Curtea Constitutională ascunzându-se în spatele unor argumente irelevante. De exemplu, ne prezintă pe larg fazele procesului legislativ – suntem informați – deși în mod evident nu am solicitat acest lucru – ca ordonanțele de urgență sunt analizate de către Parlament, care le poate respinge, aproba sau aproba cu modificări.

Avocatul Poporului omite să precizeze că există variații foarte mari în ceea ce priveste viteza intervenției Parlamentului – sunt cazuri în care ordonanțele și ordonanțele de urgență au stat în procedură parlamentară mai mulți ani. De asemenea, ni se comunică în acelați răspuns că înainte de publicare legea de aprobare sau respingere poate fi atacată la CCR de către alti subiecti de sezină. Și acest argument este irelevant atâta timp cât azi doar Avocatul Poporului e competent să atace la CCR OUG-ul. Ce vor face ceilalti subiecți de sezină atunci când vor avea ocazia să își exercite competențele e o chestiune care excede solicitării noastre.

Rămâne neclar care sunt elementele concrete pe care își bazează Avocatul Poporului convingerea că OUG 95/2021 îndeplinește criteriile stabilite de CCR în privința urgenței – ”fenomenele economice negative ce constituie pericol public, prin amploarea si consecinţele lor, pot justifica, in principiu, adoptarea unor măsuri prin ordonanţe de urgenţă”. Simpla citare a fragmentului din jurisprudența CCR nu este suficientă atâta timp cât Avocatul Poporului nu arată de ce consideră că acest standard este îndeplinit în cazul de față. Ce a oprit Guvernul să demareze o dezbatere parlamentară pe baza unui proiect de lege în acest domeniu? De unde derivă urgența în aprobarea unui program de investiții ale cărui surse de finanțare sunt încă sub semnul întrebării?

Constatăm cu dezamăgire că Avocatul Poporului pasează responsabilitatea către alte instituții și, încă o dată, arată că de fapt controlul constituționalității OUG-urilor este iluzoriu. Atunci când calculele politice o cer OUG-urile sunt atacate la CCR, când nu, nu. În aceste condiții, să nu ne miram ipocrit că România rămâne o țară guvernată prin ordonanțe de urgență”, au transmis cei de la EFOR.

Avocatul Poporului nu va ataca la CCR programul „Anghel Saligny”

Avocatul Poporului susține în nota de respingere a solicitării ONG-urilor, că Parlamentul este singurul care are competență în această situație.

„Apreciem că examinarea aspectelor de politică economică și de oportunitate a legiferării în acest domeniu este de competența Parlamentului. (…) Parlamentul trebuie să verifice și să aprobe atât condițiile de constituționalitate, cât și de oportunitate a OUG, iar în privința acestora din urmă, CCR nu are competența de a se pronunța, întrucât țin de aprecierea exclusivă a Parlamentului”, se arată în soluționarea petiției prin care 18 ONG-uri solicitau sesizarea CCR.

Totodată, în ceea ce privește lipsa avizului Consiliului Economic și Social (CES), Avocatul Poporului subliniază că, potrivit CCR, nu este obligatorie obținerea unui aviz, ci doar solicitarea lui.

„Atât din informațiile publice existente pe site-ul CES, cât și în urma unei întrevederi cu Bogdan Simion, președintele CES, reiese că proiectul a fost trimis spre avizare”, se precizează în documentul Avocatului Poporului.

ONG-ul Expert Forum a solicitat Avocatului Poporului, alături de alte 17 organizații neguvernamentale și grupuri civice, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă pentru aprobarea Programului Național de Investiții “Anghel Saligny”.

Ordonanța privind aprobarea Programului Anghel Saligni, în valoare de 50 de miliarde RON, bani pentru proiecte de asfaltare, canalizare și rețele de gaz, a fost adoptat vineri seara în ședința de Guvern. OUG-ul a intrat în vigoare luni, 6 septembrie, iar singura instituție care poate ataca la CCR ordonanța de urgență este Avocatul Poporului.

”Adoptarea OUG s-a făcut cu încălcarea flagrantă a articolului 115, alin. 4 din Constituție, în lipsa unei situații extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare și asumarea unui astfel de proiect de către Guvern. Totodată, a fost încălcat și art. 141 din Constituția României referitor la Consiliul Economic și Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituție și nici nu s-a primit un aviz. Contrar declarațiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu”, arată ONG-urile citate.

Anghel Saliny by Laurentiu Sirbu on Scribd

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
#Renate Weber Avocatul Poporului, #Anghel Saligny, #pndl 3, #Florin Citu , #stiri Renate Weber