Renate Weber aminteste ce a facut impotriva site-ului rasist olandez

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 13:43
1584 citiri
Renate Weber aminteste ce a facut impotriva site-ului rasist olandez
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PNL Renate Weber reaminteste intr-un comunicat de presa interventiile sale in legatura cu site-ul xenofob al PVV din Olanda, in replica la acuzatiile colegului sau, europarlamentarul PDL Sebastian Bodu.

"In data de 13 februarie am trimis o scrisoare catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si vicepresedinta CE, Viviane Reding, comisara pentru drepturi fundamentale, in care solicitam Comisiei sa comunice 'care sunt pasii urmatori pe care i-a intreprins sau pe care intentioneaza sa ii intreprinda Comisia in legatura cu acest subiect?'.

Din pacate, raspunsul primit de la doamna comisar Viviane Reding, in data de 23 februarie, e nemultumitor(...) Tot in data de 13 februarie am trimis o scrisoare si catre premierul Olandei, Mark Rutte, solicitandu-i sa adopte o pozitie publica de delimitare fata de site-ul discriminatoriu si rasist al Partidului Libertatii, transmitandu-i ca, in opinia mea, daca nu o condamna, 'sprijina implicit si complice aceasta actiune rasista si xenofoba, deoarece guvernul este sprijinit de PVV in Parlament", arata Renate Weber intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.

Renate Weber precizeaza ca, in raspunsul sau, premierul Rutte s-a limitat in a preciza ca "responsabilitatea de a se asigura ca proiectul ramane intre limitele legii, inclusiv privind interzicerea discriminarii, cade in sarcina partidului politic" - adica a PVV.

"Cu alte cuvinte, Guvernul olandez, guvern de coalitie, liberal si crestin-democrati, nu isi asuma nicio responsabilitate, in conditiile in care atat de multe voci - si nu doar din afara Olandei, ci foarte multe chiar din interior - reclama acest site si precedentul pe care il creeaza", sustine europarlamentarul PNL, precizand totodata ca cea mai deranjanta este "tacerea guvernului olandez".

In plus, Renate Weber reaminteste ca este autorul rezolutiei discutate marti in Parlamentul European pe aceasta tema si, in urma negocierilor purtate cu eurodeputatii din alte grupuri parlamentare, aceasta va fi votata joi.

"Printre altele, rezolutia condamna cu fermitate site-ul lansat de PVV, deoarece 'se impotriveste tuturor valorilor europene fundamentale: demnitatea umana, libertatea, egalitatea, statul de drept, respectarea drepturilor omului si risca sa distruga insasi baza Uniunii, care este pluralismul, non- discriminarea, toleranta, justitia, solidaritatea si libertatea de miscare'.

Rezolutia ii va solicita premierului olandez ca, in numele Guvernului, 'sa condamne si sa se distanteze de aceasta initiativa deplorabila' si subliniaza 'obligatia tuturor guvernelor UE de a garanta dreptul la libera circulatie si non-discriminare', solicitand - de asemenea - Consiliului UE 'sa condamne in mod oficial hotline-ul PVV, deoarece submineaza aceste drepturi, fiind un afront la valorile si principiile europene'", spune Renate Weber, exprimandu-si speranta ca rezolutia sa fie votata joi cu o foarte larga majoritate a Parlamentului European.

Eurodeputatul Sebastian Bodu i-a transmis o scrisoare deschisa liderului PNL Crin Antonescu prin care ii cere sa adopte o pozitie publica ferma fata de absenta istorica din Parlamentul European a premierului olandez Mark Rutte la dezbaterea privind site-ul xenofob al PVV.

Sebastian Bodu ii cere lui Antonescu sa ia pozitie fata de premierul Olandei

"Ma adresez dumneavoastra, domnule Crin Antonescu, in calitate de presedinte al Partidului National Liberal si depun aceasta scrisoare deschisa si in atentia doamnei Renate Weber, foarte vocala zilele trecute in a sustine ca domnia sa a fost cea care a aflat prima de existenta site-ului xenofob (fara insa sa am cunostinta de vreo actiune concreta, dincolo de simple declaratii, a doamnei Weber impotriva site-ului PVV), sa iesiti din tacerea suspecta la adresa premierului olandez care gireaza, prin lipsa totala de reactie, actiunile PVV si sa va folositi influenta in cadrul Aliantei Liberalilor si Democratilor in Europa (ALDE) pentru a-l convinge pe acesta sa foloseasca parghiile administrative si judiciare de care Olanda dispune, ca orice stat membru UE, pentru a inchide acel site", sustine Sebastian Bodu.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Renate Weber rezolutie PVV, #site xenofob Olanda , #stiri Renate Weber