Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cand poate fi revocat Avocatul Poporului de Parlament. Ce spunea CCR atunci cand USL l-a revocat din functie pe Gheorghe Iancu

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 17 Februarie 2021, ora 11:14
13740 citiri
Cand poate fi revocat Avocatul Poporului de Parlament. Ce spunea CCR atunci cand USL l-a revocat din functie pe Gheorghe Iancu
Renate Weber. Foto: Hepta

Presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, a anuntat marti ca Parlamentul a demarat procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber. Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat ca partidul pe care-l conduce se va opune schimbarii Avocatului Poporului si ca va ataca decizia la CCR.

"Am demarat procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului. Este o procedura care in legislatura trecuta a fost demarata de grupurile parlamentare ale PNL. Solicitarea grupurilor parlamentare, formulata in legislatura trecuta, nu a fost trimisa spre comisiile juridice comune. Birourile permanente reunite au refuzat sa deruleze procedurile din Legea Avocatului Poporului si procedurile regulamentare", a declarat Orban, marti, la finalul sedintei Birourilor permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului.

El a explicat ca, dincolo de sesizarea PNL in acest sens, exista si o alta depusa de deputatul PNL Florin Roman, care a fost insusita si sustinuta si de grupurile parlamentare din Camera Deputatilor si Senat ale USR PLUS si ale PNL.

"Este pe mandat"

"Cum te apuci sa ataci? Este pe mandat", a reactionat rapid Ciolacu. Mandatul Avocatului Poporului are o durata de 5 ani. Renate Weber a fost numita in iunie 2019 in aceasta functie.

"De ce vii pe un anumit mandat si ataci? Categoric, daca vor forta schimbarea doamnei Renate Weber, o sa atacam hotararea la Curtea Constitutionala. Si categoric, in primul rand ma voi adresa familiei socialistilor europeni si nu numai pentru acest atac, pana la urma, la statul de drept. Nu ai justificarile necesare sa vii cu asa ceva", explica Ciolacu.

"Noi am trimis raportul de activitate"

La randul sau, Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, marti seara, ca nu i s-au comunicat reprosurile care i se aduc si a precizat ca revocarea sa se poate face doar pentru incalcari ale Constitutiei si legilor.

"Revocarea Avocatului Poporului se face numai pentru incalcari ale Constitutiei si legilor. Adica nici macar nu e vorba de o analiza a activitatii in general. Noi am trimis raportul nostru de activitate ca in fiecare an la Parlament. M-as bucura foarte mult sa avem o inalnire in plenul Parlamentului si sa discutam activitatea acestei institutii.

Dar care sunt acele situatii in care eu as fi incalcat Constiutia si legile? Sincer va spun, nu le stiu, nu mi-au fost comunicate", a mai afirmat Weber.

Cronologie

Fostii Avocati au Poporului au parasit functia din diverse motive. Unul singur a fost revocat din functie de Parlament, in timpul mandatului sau.

Paul Mitroi (mai 1997- octombrie 2001)- A fost numit judecator la Inalta Curte.

Ioan Muraru (octombrie 2001- septembrie 2011)- Reales in 2006, mandatul sau a expirat.

Gheorghe Iancu (septembrie 2011- iulie 2012)- Revocat din functie de Parlament.

Anastasiu Crisu (2013)- demisie.

Victor Ciorbea (iunie 2014 - iunie 2019)- Mandatul sau a expirat.

Renate Weber (iunie 2019 - prezent).

Cazul Gheorghe Iancu

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, in iulie 2012, cu 236 voturi "pentru", un vot "impotriva" si 19 abtineri proiectul de hotarare de revocare din functie a Avocatului Poporului Gheorghe Iancu. Tot atunci s-a aprobat ca Valer Dorneanu sa detina interimar aceasta functie. Cele doua articole ale proiectului de hotarare au fost votate separat. Grupul PDL a parasit sala de plen, acuzand faptul ca nu i se ofera posibilitatea de a se exprima.

In mod similar cu Renate Weber, Gheorghe Iancu se apara prin faptul ca nu a incalcat legile tarii si Constitutia.

"Asta imi spune cum este caracterul unui om care una iti spune in fata si apoi te ataca pe la spate. Tot ce invoca USL nu are niciun temei. Nu am incalcat Constitutia si legile tarii, ci mi-am facut datoria, mi-am exercitat dreptul constitutional. Oricum, indiferent care va fi decizia finala, ma voi supune", declara Iancu.

CCR: Respinge ca inadmisibila

Imediat dupa votul parlamentarilor, PDL a contestat Hotararea Parlamentului la Curtea Constitutionala, dar exceptia a fost respinsa, in majoritate, ca inadmisibila. Cei care au fost pentru repingerea exceptiei au fost judecatorii: Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lazaroiu, Mircea Stefan Minea, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan si Tudorel Toader. Opinie separata au facut presedintele CCR, Augustin Zegrean si judecatorul raportor in acest caz, Antonela Motoc.

CCR a motivat ca Avocatul Poporului raspunde numai in fata Parlamentului, activitatea sa fiind supusa controlului parlamentar.

"Ca urmare, Parlamentul este singura autoritate in masura sa aprecieze daca activitatea desfasurata de Avocatul Poporului, in calitatea sa de conducator al institutiei, s-a realizat in limitele stabilite de Constitutie si lege sau, dimpotriva, cu incalcarea acestora, si in consecinta, printr-o evaluare obiectiva in cadrul cailor si procedurilor exclusiv parlamentare, sa dispuna masurile legale".

Potrivit CCR, a decide altfel ar insemna sa se recunoasca Curtii Constitutionale posibilitatea de a se substitui Parlamentului, de a invalida evaluarile facute de acesta si de a le inlocui cu evaluarile proprii ale Curtii, ceea ce ar exceda, in mod evident, atributiilor instantei de contencios constitutional.

"In lumina tuturor considerentelor expuse, Curtea constata ca revocarea din functia de Avocat al Poporului a domnului Gheorghe Iancu nu vizeaza, prin natura juridica a hotararii criticate, valori si principii constitutionale, in sensul retinut de instanta de contencios constitutional prin Decizia nr. 727 din 9 iulie 2012 si, ca atare, aceasta hotarare nu poate fi supusa controlului de constitutionalitate", explica CCR.

Opinia separata

Pe de alta parte, Augustin Zegrean a considerat ca aceasta exceptie trebuia admisa, iar Gheorghe Iancu mentinut in functie.

"Avand in vedere importanta institutiei Avocatului Poporului intr-un stat de drept, institutie menita sa apere drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, consideram ca sesizarea trebuia admisa.In mod evident revocarea Avocatului Poporului, prin Hotararea Parlamentului nr. 32 din 3 iulie 2012, afecteaza valori si principii constitutionale in sensul retinut de Curte prin Decizia nr. 727 din 9 iulie 2012", explica Zegrean.

Potrivit acestuia, daca revocarea Avocatului Poporului nu ar afecta principii si valori constitutionale fundamentale sensul dispozitivului din Decizia nr. 727 din 9 iulie 2012 ar fi lipsit de continut.

"Consideram ca Avocatul Poporului si-a exercitat cu buna-credinta atributiile reglementate de Constitutie si a respectat dispozitiile Legii nr. 35/1997. Sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului nr. 32 din 3 iulie 2012 pentru revocarea domnului Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului trebuia admisa si considerata intemeiata", explica Zegrean.

Decizia CCR poate fi citita pe portalul legislativ.

Mai puteti citi

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Renate Weber, #revocare Renate Weber, #revocare Avocatul Poporului , #stiri Renate Weber