CCR: Revocarea Avocatului Poporului e neconstitutionala. Renate Weber revine pe functie

Marti, 29 Iunie 2021, ora 12:58 7059 citiri
Renate Weber ar putea reveni in functie FOTO Hepta

Curtea Constitutionala (CCR) a decis marti, 29 iunie, ca revocarea lui Renate Weber din functia de Avocat al Poporului este neconstitutionala. Aceasta urmeaza sa isi reia pozitia dupa publicarea deciziei in Monitorul Oficial.

PSD a sesizat CCR dupa ce coalitia de guvernare a revocat-o din functie pe Renate Weber.

Decizia CCR a fost in unanimitate, judecatorii precizand ca motivele invocate de coalitia de guvernare nu au indeplinit cerintele si rigorile legii, care ar fi fost prea vagi, arata Agerpres. Concret, argumentele prezentate de coalitia de guvernare pentru remiterea Renatei Weber nu s-au ridicat la rigoarea legii si a Constitutiei, care cere ca aceste criterii sa fie foarte bine definite.

"Curtea a retinut ca legea care reglementeaza revocarea, ca modalitate de incetare a unui mandat, trebuie sa determine cu certitudine cazurile in care intervine aceasta sanctiune, sa stabileasca procedura in cadrul careia se analizeaza cererea de revocare si dupa a carei parcurgere organul competent poate dispune revocarea si sa prevada dreptul la recurs in fata unei instante independente si impartiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta masura revocarii, in conditiile art.21 din Constitutie referitor la liberul acces la justitie", se precizeaza in comunicat.

Or, spun judecatorii constitutionali, intemeindu-se pe dispozitii legale care nu asigura garantiile de independenta ale Avocatului Poporului in raport cu alte autoritati publice, dispozitii carora Parlamentul le-a atribuit o alta interpretare decat cea care rezulta din continutul lor normativ, Hotararea Parlamentului Romaniei 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului incalca dispozitiile constitutionale cuprinse in art.1 alin.(3) si (5) care consacra principiul statului de drept si principiul legalitatii si al suprematiei Legii fundamentale, precum si dispozitiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului.

"Curtea a constatat ca, intrucat actul de revocare este neconstitutional, acesta inceteaza sa mai produca efecte juridice. Prin urmare, in temeiul art.147 alin.(4) din Constitutie, care consacra caracterul general obligatoriu si efectele pentru viitor ale deciziilor Curtii Constitutionale, Curtea mentioneaza ca, de la data publicarii deciziei sale in Monitorul Oficial al Romaniei, Renate Weber isi reia calitatea de Avocat al Poporului, urmand a-si exercita mandatul constitutional pentru care a fost numita prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr.18/2019, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019", precizeaza CCR.

In sesizarea depusa de PSD, se arata ca revocarea lui Renate Weber este neconstitutionala deoarece s-a incalcat prevederile referitoare la principiul legalitatii si durata de 5 ani a mandatului acestuia, se arata in sesizarea depusa de PSD la Curtea Constitutionala.

Astfel, dupa ce decizia CCR va fi publicata in Monitorul Oficial, Renate Weber se va putea intoarce in functie.

In urma cu o saptamana, si presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a solicitat intr-o scrisoare transmisa presedintilor celor doua camere ale Parlamentului detalii despre demiterea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului.

"Pentru a intelege mai bine situatia, v-as fi recunoscator daca ati avea amabilitatea sa ne furnizati bazele si elementele juridice care au dus la aceasta decizie grea, de a demite din functie un Ombudsman in timpul exercitarii mandatului sau", se arata in scrisoarea transmisa pe 17 iunie catre Ludovic Orban, presedintele Camerei si catre Anca Dragu, presedinta Senatului.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News